Kétsávos SATA Express vezérlőt készít a Marvell

Az újdonságnak köszönhetően költséghatékony SATA Express SSD meghajtók készülhetnek, amelyek ár tekintetében SATA 6 Gbps-os társaikkal szemben is versenyképesek lesznek.

Kétsávos SATA Express vezérlőt készít a Marvell

A SATA Express port meglehetősen sok 9-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapon jelen van, sőt, vannak olyan csúcskategóriás modellek, amelyeken rögtön két ilyen port is lapul. Persze ezeket a portokat csak SATA 6 Gbps-os adattárolókkal lehet használni, hiszen nem kapható még egyetlen egy SATA Express alapú meghajtó sem, de ez a helyzet az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán egészen biztosan megváltozik majd.

Az ASUS egy SATA Express alapú SSD prototípust nemrégiben már bemutatott, és SATA Express alapú adattárolókból alighanem a rövidesen kezdődő Computex 2014 alkalmával is megcsodálható lesz néhány példány a különböző vállalatok standjain. A helyzetet javíthatja az a tény is, hogy a Marvell egy új, kétcsatornás SATA Express SSD vezérlő fejlesztésébe kezdett, amellyel költséghatékonyabb SATA Express meghajtók készülhetnek – olyanok, amelyek ár tekintetében versenyképesek lesznek SATA 6 Gbps-os társaikkal szemben.

A szóban forgó kétcsatornás, azaz két darab PCI Express 2.0-s sávot alkalmazó SSD vezérlő a 88SS1083-as típusjelzést kapta. Az 1 GB/s-os kétirányú sávszélességet biztosító vezérlő teljesítmény tekintetében remekül passzol majd az Intel 9-es sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapjain található SATA Express vezérlőhöz, amely ugyancsak PCI Express 2.0 x2 sávszélességgel gazdálkodik. Az újdonság SRIS (Separate Refclock with Independent SSC) támogatással érkezik, azaz saját órajel-generátort alkalmaz, így nincs szükség a szinkronizációs jelek PCI Express kapcsolaton keresztül történő továbbítására. Az SRIS segítségével így olcsóbb a meghajtók kábelezése, és a kompatibilitás is megoldott, ugyanis a technológia a Z97-es alaplapokkal gond nélkül működik.

Az egyelőre nem derült ki, hogy az új SSD vezérlő pontosan hány párhuzamos NAND Flash csatornát kínál, az viszont biztos, hogy a 15 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipekkel is gond nélküli együttműködik majd. A vezérlő a Toggle DDR2, illetve az ONFI 3 szabvánnyal egyaránt kompatibilis lesz, a lapkánkénti adatátviteli sebesség pedig akár a 400 MT/s értéket is elérheti. A repertoárban DevSleep támogatás is lapul, sőt, a vezérlő még a PCI Express L1.2-es alacsony fogyasztású üzemmódját is támogatja.

A Marvell új SSD vezérlőjének első mintapéldányai már elérhetőek a vállalat partnerei számára, ám az újdonság sorozatgyártását majd csak az idei év negyedik negyedévében kezdhetik meg. Emiatt a friss vezérlő köré épülő SSD meghajtók érkezésére csak az idei év végén, illetve a következő év elején számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward