Két új Nexust mutatott be a Google

A Nexus 6P és a Nexus 5X megfér majd egymás mellett, mert az eltérő méret és ár miatt különbözik célközönségük.

Két új Nexust mutatott be a Google

A Google minden Androidját új referencia készülék kíséretében szokta útnak indítani. Ezúttal az Android 6.0 Marshmallow az újdonság, és most először fordul elő, hogy egyből két új Nexus okostelefon is érkezik egy új Android főverzióval. A tavaly leleplezett Nexus 6 a Motorola terméke volt, most a Nexus 6P a Huawei gyártmánya, a Nexus 5X pedig az LG berkeiből származik.

Huawei Nexus 6P

Nexus 6P
Nem kirívóan vékonyak a keretei, de jól bánik a hellyel.

Az újdonságok bemutatását kezdjük a nagyobb testvérrel. A Nexus 6P fémből készült testet öltött magára, ráadásul unibody kialakítással készült, így garantáltan kiváló minőségérzetet fog keltei a vásárlókban. Az előlapját egy 5,7 hüvelykes megjelenítő hajtotta uralma alá. A panel AMOLED technológiás és 2560 x 1440 képpontos felbontásnak ad otthont, így a képminőségre biztosan nem lehet majd panasza a jövendőbeli vásárlóknak. A védelemről Gorilla Glass 4 üveg gondoskodik. A kecsesre faragott ház nem egyforma vastagságú, a készülék felső részén, a főkamerát is tartalmazó sáv jobban kiemelkedik. A gép két kamerája 8 és 12,3 megapixeles felvételek megörökítésére alkalmas. A Huawei fejlesztői nem a felbontás növelésére fektették a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy minél több fényt tudjon befogadni a szenzor adott idő alatt. Ennek eredményeként 1,55 mikronosak az egyes pontok – ebben szinte minden riválisát übereli, egyedül a HTC UltraPixel nyújt ennél jobbat. Nagyon gyorsan tud fókuszálni a főkamera, a lencserendszere F/2.0-s rekeszértéket tud felmutatni, teljes sötétségben pedig egy kéttónusú LED-es villanó segíti a képalkotást. Az önarcképek készítésére alkalmas kamera is remek érzékelőre épül, ugyanis a 8 MPixel is egészen nagy, 1,4 mikronos egységekből áll össze.

A készülék lelke egy Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 lapka. A túlmelegedésre hajlamos chipnek a Google elmondása alapján ez már egy javított revíziója, de sajnos láttunk már korábban olyan mobilt, amiben ez dolgozott, és szintén „képes” volt a felforrósodni. Az MSM8994 belsejét egy Adreno 430 és nyolc processzormag tölti ki, a big.LITTLE felépítésnek köszönhetően négy Cortex-A53 és ugyanennyi Cortex-A57 feldolgozó tevékenykedik benne. A rendszer számára 3 GB-nyi memóriát biztosítanak a Hauwei szakemberei. Ez már legfeljebb szélsőséges esetekben bizonyulhat kevésnek, átlagos felhasználás mellett biztosan mindenre elegendő lesz. Háttértár tekintetében bőven akad választási lehetősége az érdeklődőknek. A Nexus 6P hazavihető lesz 32, 64 és 128 GB-tal megtoldva is. A kapcsolati képességek listája a 4G LTE hálózati modemmel kezdődik, ami 300 Mbps-os letöltési sebességet támogat, vagyis hatos kategóriába sorolható. Ezen felül van még a telefon kelléktárában 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat teljesítő WLAN Wi-Fi Directtel, Bluetooth modul, valamint A-GPS vevő, ami egyéb műholdak segítségére is támaszkodhat. Természetesen akad a fedélzetén NFC chip is, így a mobilos fizetésnek sem lesz akadálya, ami most különösen fontos az Android Pay terjesztése miatt.

Nexus 6P

Az operációs rendszerről már nagyon sokszor beszéltünk, lényegében ez a fő attrakció mindkét telefon esetében. Az Android 6.0 elsősorban biztonságosabb lett a jobb alkalmazásfelügyelet és az ujjlenyomat-olvasó támogatása révén, és az energiahatékonysága is sokat javult a Doze és az App Standby fejlesztéseknek köszönhetően. Az új Android esetében már hivatalosan is támogatott az új USB formátum, és ezt ki is használja a Nexus 6P. A keretre már C-típusú USB csatlakozó került, ami egyelőre átalakítót igényel majd, de a jövőben minden tekintetben kényelmesebb lesz a használata. A Nexus 6P kellemes hangzásvilággal fog szolgálni az előre figyelő hangszóróinak köszönhetően. A gépezet 159,4 x 77,8 x 7,3 milliméteres térfogattal és 178 grammos tömeggel rendelkezik. Az akkumulátora 3450 mAh-s kapacitású, ami nagyjából megfelelő egy ekkora okostelefon esetében az átlagos, vagy talán még jobb üzemidő eléréséhez. Ráadásul támogatja a gyorstöltést, szóval hamar újult erőre kap akkor is, ha fogytán lenne minden tartaléka. Összesen négy színben lesz elérhető (natúr alumínium, grafit, fehér és arany).

LG Nexus 5X

Nexus 5X

Az LG korábban már több referencia mobilt is letett az asztalra, szóval van már gyakorlata ilyen téren. Az Nexus 5X jelzéssel ellátott szerkezet egy, az előbbinél kompaktabb eszköz lesz. Az előlapja egy 5,2 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont, ami Full HD felbontással társulva 424 PPI-s pixelsűrűséget tud felmutatni. Ez az újdonság egy IPS technológiás panellel van felvértezve, ami a részletesség mellé széles látószögeket, kiváló fényerőt és élethű színeket biztosít. Gorilla Glass 3 üveg oltalma alatt áll, szóval remélhetőleg sokáig karcmentes marad. A főkamera érdekes módon teljesen ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik, mint a Nexus 6P esetében látott megoldás. Ennek megfelelően egy 12,3 megapixeles, 1,55 mikronos egységről beszélhetünk, ami F/2.0-s apertúrájú lencsék mögött csücsül. A fókuszpontot gyorsan megtalálja majd minden helyzetben, ugyanis infralézer segíti ebben. Ha videózásra kerülne a sor, akkor 4K támogatással szolgál, ami szintén igaz a nagyobbik Nexus modellre is, sőt van lassított felvétel is, ez 120, a Nexus 6P pedig 240 FPS-re lesz képes. Az önarcképek készítésére alkalmas kamera már egy fokkal szerényebb, ezzel az okostelefonnal 5 megapixeles szelfiket lehet majd megörökíteni. Az érzékelő fizikai mérete ezúttal is 1,4 mikronos pixeleket ad ki – vagyis arányosan zsugorodott –, és F/2.2-es rekeszértékről beszélhetünk. Kettő hangszóróval lett ellátva a telefon, melyek alulról és felülről fogják közre a kijelzőt, szóval a hangzása garantáltan erőteljes lesz.

Az LG akárcsak a G4 esetében, itt is a Qualcomm MSM8992 bevetése mellett döntött. Ez a Snapdragon 808 besorolású lapka aszimmetrikusan használja az ARM big.LITTLE architektúráját, hiszen az energiahatékony Cortex-A53 szálak négyese mellett csak kettő Cortex-A57 fedezhető fel benne. A grafikus feladatok felelőse ebben a chipben az Adreno 418 IGP. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, ami éppenséggel már nem kevés, viszont ebben a környezetben valószínűleg a legtöbb érdeklődő már szívesebben látott volna 3 GB RAM-ot, mint a Nexus 6P esetében. A tárhelyet figyelembe véve van választási lehetősége a vásárlóknak, de eléggé szűk keretek között, hiszen erre vagy 16, vagy pedig 32 GB-tal megtoldva lehet lecsapni, és bizony a 16 GB már nagyon szerény egy olyan eszköz esetében, ami 4K videók rögzítésére is képes. Ez a gép sem lesz híján a sávszélessége alapján (300 és 50 Mbps) hatos kategóriába sorolható 4G LTE hálózati modemnek, valamint megvan benne a 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth modul és A-GPS vevő trió is. Az Android Pay támogatás érdekében a kelléktárából nem hiányzik az NFC chip sem, extraként pedig még egy IrDA port (infra) is van benne, szóval a távkapcsolókat is képes felváltani. A jól megszokott Micro-USB 2.0 aljzat helyét egy C-típusú USB 3.0 csatlakozó felület vette át, ami az adatátvitelre és még a töltés sebességére is pozitív hatással lehet.

Nexus 6P - Az ujjlenyomat-olvasóik kevesebb mint 0,6 mp alatt azonosítják a felhasználót.

Értelemszerűen ezen a referencia modellen is az Android 6.0 teljesít majd szolgálatot. Mindkét Nexus okostelefon hátoldalán ott díszeleg a biometrikus szenzor, ami a felhasználót az ujjlenyomata alapján azonosítja majd be. A Nexus 5X már egy kicsivel ducibb, mint a társa, hiszen 7,9 mm-re emelkedik ki a síkból, a kameránál pedig még ennél is vastagabbnak ígérkezik, azonban a felülete csak 147 x 72,6 milliméteres, így könnyebb lesz egy kézzel használni, mint a Nexus 6P-t. A 136 grammot nyomó készülék hátoldala mögött egy 2700 mAh-s kapacitású telep bukkant fel, ez bizony eléggé vérszegény. Némi pozitívum, hogy lítium-polimer technológiás, így egy hajszálnyit jobban kibírja majd használni a tartalékait, illetve sokkal tartósabb lehet hosszútávon. A töltése nem vesz majd sok időt igénybe, és akár Qi szabványnak megfelelő gyorstöltővel is lehet táplálni. Ezt világoskék, szürke vagy fehér ruhába bújtatva lehet majd megkaparintani.

A Google referencia okostelefonjainak párosa egészen kellemes árazással érkezik, de a költséghatékony kínai megoldásokkal nem kelnek versenyre. A Nexus 6P kereken 500 dollárról indul a 32 GB-os kivitelben, a Nexus 5X esetében pedig 380 dolláros összegről beszélhetünk a 16 GB-tal szolgáló változatnál. Örömmel látjuk, hogy a keresőóriás nem a Nexus 6 árazását viszi tovább, hanem ilyen téren visszakanyarodtak a Nexus 5 árazási sémájához.

Nexus 5X - Extra garancia igényelhető mindkét Nexus mellé a Google-nél.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward