Kathy Rain – Detektív születik

Egy újabb retro-kalandjáték keresi kegyeinket, vajon sikerrel?

Kathy Rain – Detektív születik

A 90-es évek pixeles, point’n click kalandjátékainak reneszánszát éljük, mostanában rendkívül népszerű a stílus a független fejlesztők körében. Ebbe a sorba illeszkedik a Kathy Rain is, nézzük, nyújt-e valami egyedit!

Első ránézésre mintha egy újabb Wadjet Eye Games-játékba csöppentünk volna (lásd Shardlight), de mint kiderült, a wadjetes Dave Gilbert nyújtott is némi segítséget a gyakorlatilag egyszemélyes, Joel Staaf Hästöből álló Clifftop Gamesnek.

Maga a történet, illeszkedve a grafikai stílushoz, a huszadik század utolsó évtizedében játszódik. Kathy Rain, egy meglehetősen szókimondó és felvágott nyelvű újságíró-tanonc lesz főhősünk, aki nagyapja temetésére érkezik haza szülővárosába. Nagyanyjától megtudja, hogy az öregúr a lány távozása és egy másik tinédzser gyanús vízbefúlása után haláláig egyfajta vegetatív, katatóniás állapotban leledzett. Kathy meglehetősen rosszul érzi magát emiatt, a bűntudat és néhány furcsaság pedig arra készteti, hogy nekiálljon vizsgálódni a papa halála körül, hamarosan azonban olyan dolgok történnek, melyekre egyáltalán nem számított.

A játék egy izgalmas, Twin Peaks-beütéssel rendelkező, lebilincselő, misztikus thriller. Kathy lázadó természete sok szórakoztató pillanatot eredményez, de arroganciája és harapóssága régi lelki sérülésekből táplálkozik, illetve ezek hegeinek elrejtésére szolgál. Nagyon emberi karakter, hamar belopja magát a játékosok szívébe. Tudja, mikor csapjon oda, de képes magát visszafogni, ha arra van szükség. Érdekes ellentétet képez szobatársával és segítőjével, a mindig vidám, erősen vallásos Eileennel. Kettősük példáján keresztül látjuk majd a játék különböző, hittel kapcsolatos nézőpontjainak kibontását.

A játékmenet a klasszikus point’n click kategória, a stílus ismerőinek semmi gondjuk nem lesz vele, ha pedig esetleg létezik olyan, aki még nem próbált ilyet, az hamar bele fog jönni. A rejtvények és fejtörők megoldásához sokszor több helyszínt is fel kell keresnünk, oda-vissza utazgatnunk közöttük, Kathy ezt stílusosan motorján teszi meg.

A játék akkor működik legjobban, ha mi is detektívként állunk hozzá. Igazán eredményesek akkor leszünk, ha például olyan dolgokat is megteszünk, mint nevek keresése a telefonkönyvben vagy a megfelelő emberek kikérdezése a megfelelő helyen. Lesz négy vagy öt igazán kemény fejtörő is - bár a legtöbb pont az ideális nehézségi fokon áll -, melyek felébresztik majd a késztetést, hogy rákeressünk a neten egy végigjátszásra… Ne tegyük, a sztori bőven van olyan jó, hogy odafigyelve a részletekre meg tudjuk oldani és így sokkal nagyobb élményben lesz részünk. Valamilyen nyomot mindig kapunk, főleg, ha megpróbálunk átlépni a hagyományos kereteken. Egy rossz játék csak megakasztana, mindenféle útmutatás nélkül, de itt bármelyik párbeszéd továbblendíthet minket az akadályon. Remek írói megoldások teszik szinte tökéletessé azt, ahogy segítséget kapunk, de nem rágják a szánkba a megoldást. Épp ez a minőség teszi feltűnővé az olyan, egyébként meglehetősen ritka, de olcsónak tűnő megoldásokat, mikor például ugyanazt az elterelési módszert kell használni két különböző tárgy megszerzéséhez, vagy egy telefonhívás során lelepleznek, de ha máshonnan újra hívjuk a számot, akkor sikerül a csel.

Hangok terén teljesen rendben van a játék, főleg Kathy és Eileen esetében, remekül adják vissza a sebezhetőséget és a sötét humort. A többi szereplő, bár nem érik el ezt a szintet – a fő ellenfél is inkább furcsa, mint baljós -, a célnak azért megfelelnek, elüldözni nem fognak minket a monitor elől. Vannak retro-kalandjátékok, melyek jobb munkát végeznek a karakterek portréja és a pixelemberke közti hasonlóság terén, de a helyszínek részletességére nem lehet panasz. A zene, mely lágy szintetizátoros dallamokból és dobokból áll, szintén hozza a megfelelő hangulatot.

A történet legnagyobb rejtélyére nem derül fény, marad néhány sötét folt a háttérben és Kathy múltjában is, amik előre vetítik, hogy lesz egy második rész, de szerencsére elég lezárást kapunk ahhoz, hogy ne merüljünk menthetetlen cliffhanger-bánatba. Jó detektívtörténethez méltón a Kathy Rain is egy fejlődéstörténet, az igazság keresése közben a lány teljesen újjászületik. A játék egészen hasonlóan működik egy TV-sorozat bevezető epizódjához, melyben szerethető karakterek és az ő személyes konfliktusaik és változásaik garantálják, hogy bekapcsolódjunk a folytatásba is.

A Kathy Rain remek darabja a retro-őrület által létrehozott kalandjátékoknak. Értékét a komoly, mély, gyászról, feldolgozásról, vallásról szóló történet adja, a megerősítő vagy lélekpusztító döntések meghozatala, miközben csodás szórakozást nyújt régi és új játékosoknak egyaránt, a stílus rajongóinak egyenesen kötelező vétel. Nagyon remélem, hogy nemsokára megérkezik a folytatás is, a kiadó Raw Fury úgy nyilatkozott, hogy tovább finanszírozzák a Clifftop Gamest a játék értékei miatt, annak ellenére, hogy üzletileg egyelőre nem nyereséges. Biztosan nem fogom kihagyni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward