Kanada új szerzői jogi törvényt fontolgat?

A Kanadai Sajtó jelenti, hogy kanadai politikusok olyan szigorúbb szerzői jogi törvényjavaslattal szeretnének előhozakodni, amely helyrehozná a DRM-mel (Jogok Digitális Kezelése) kapcsolatos tervek meghiúsulását, ám lehet, hogy nem szerepelnek majd benne a ’fair használat’-ra vonatkozó rendelkezések.

Kanada új szerzői jogi törvényt fontolgat?

A Kanadai Sajtó megjelent, hogy kanadai politikusok olyan szigorúbb szerzői jogi törvényjavaslattal szeretnének előhozakodni, amely helyrehozná a DRM-mel (Jogok Digitális Kezelése) kapcsolatos tervek meghiúsulását, ám lehet, hogy nem szerepelnek majd benne a ’fair használat’-ra vonatkozó rendelkezések.

A törvénytervezet szövegét még nem hozták nyilvánosságra, ennek ellnére folyamatos találgatások folynak annak tartalmával kapcsolatban. A Kanadai Sajtó szakértőket idéz, akik szerint ’minden jel egy olyan új rendszerre utal, amely javítja majd a legnagyobb zenei-, film- és médiavállalatok, valamint - művészek biztonságát anyagaik fizetés nélkül történő használatával kapcsolatban, ugyanakkor nem foglalkozik a saját használatra készített másolatokra vonatkozó mentességgel.’ A cikk találgatásai szerint a CD-másolás, vagy akár a tévéből való felvételek készítése is illegálissá válhat az új törtvény értelmében.

A törvény megfogalmazását az a két miniszter – az ipari (Maxime Bernier) és a kulturális örökségi (Bev Oda) – vezeti, akik a 2., ill. 3. helyezést érték el  nemrég a legrosszabbul teljesítő politikusok listáján.

Michael Geist, az Ottawai Egyetem jogprofesszora tavaly rámutatott, hogy Oda tevékenységének nagy része szerzői jogi lobbikhoz, lemezcégekhez, műsorszolgáltatókhoz és kábelcégekhez köthető. Geist emiatt nem biztos benne, hogy el lehetne fogadni egy olyan törvényt, amelyben ne szerepelnének szigorú felhasználói korlátozások.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward