Júniusban érkezik a NAVI és a RYZEN 3000-es sorozat?

Úgy tűnik, érdekes előadásra számíthatunk az AMD-től a Computex 2019 alkalmával.

Júniusban érkezik a NAVI és a RYZEN 3000-es sorozat?

A május 28-tól június 1-ig tartó Computex 2019 alkalmával az aktuális információk szerint legalább négy új termékcsoport mutatkozhat be az AMD-től, az viszont egyelőre rejtély, hogy csak formális bemutatásról lesz-e szó, vagy a bejelentést követően rövid időn belül elérhetőek lesznek-e a termékek.

Az esemény fénypontja a harmadik generációs asztali RYZEN processzorok bemutatója lehet, ezek a modellek ugyanis mind teljesítmény, mind pedig fogyasztás terén előrelépést képviselnek majd – a teljesítmény legalább 15%-kal nőhet az előző generációhoz képest, de ezzel együtt a fogyasztás is kedvezőbb lesz a CES 2019 alkalmával elhangzottak alapján. A Matisse kódnévre keresztelt processzorok a második generációs EPYC processzoroknál alkalmazott MCM dizájnt viszik tovább, vagyis a processzormagok 7 nm-es csíkszéleséggel készülnek és külön lapkán (lapkákon?) kapnak helyet, míg az I/O részleg egy 14 nm-es lapkára kerül. A CES 2019 alkalmával bemutatott modellen csak egyetlen nyolcmagos chiplet szerepelt, ám egy második is elfér rajta a hely alapján, így jó eséllyel 8-nál több processzormagot állíthat majd maximálisan csatasorba az új generáció. A friss processzorok várhatóan a 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal is kompatibilisek lesznek egy BIOS frissítést követően, de 500-as sorozatú modellek is érkeznek hozzájuk – az X570-es vezérlőhidat egyenesen az AMD fejlesztheti, házon belül. Arról egyelőre nincs hír, hogy ZEN 2 alapú APU egységek is érkeznek-e a nyár folyamán. Az asztali modellek után a második generációs EPYC szerverprocesszorokkal kapcsolatban is várható bejelentés – ezek ugye a Rome kódnévre keresztelt MCM köré épülnek.

Az új processzorok mellett várhatóan az RTG (Radeon Technologies Group) is bemutat néhány új terméket, amelyek már a NAVI architektúra köré épülnek. Ezeket a grafikus processzorokat teljes egészükben a 7 nm-es gyártástechnológiához tervezték, viszont nem a felsőkategóriát veszik célba, hanem a Polaris alapú termékek helyére érkezhetnek, amennyiben a korábbi pletykák pontosak. A NAVI esetében egyelőre egyébként bizonytalan a helyzet, ugyanis korábban őszre csúsztatott megjelenésről beszéltek, így nincs kizárva, hogy a Computex 2019 alkalmával csak az architektúra mutatkozik be, esetleg kapunk némi ízelítőt a teljesítményből, de a tényleges rajt majd csak ősszel lesz. Az viszont valószínű, hogy az új modellek DirectX Ray Tracing támogatással érkeznek majd.

A felsoroltakon kívül bemutatkozhatnak még a legújabb Radeon Instinct gyorsítókártyák is, amelyek a mélytanulással és a mesterséges intelligenciával foglalkozó terhelésformák gyorsítására koncentrálnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap