Joystick özön a köbön

Mai tesztünk a joystickok világába kalauzolja a kedves olvasót. Hagyományos és erővisszacsatolással is ellátott botkormányokkal fogunk megismerkedni, de a szűk választékból kifolyólag a nyersanyag mindössze egyetlen gyártótól érkezett.

Joystick özön a köbön

1. Bevezető

Mai tesztünk a joystickok világába kalauzolja a kedves olvasót. Hagyományos és erővisszacsatolással is ellátott botkormányokkal fogunk megismerkedni, de a szűk választékból kifolyólag a nyersanyag mindössze egyetlen gyártótól érkezett.

Mielőtt közelebbről megismerkednénk az áldozatokkal, lássuk, milyen szignifikáns különbségek fedezhetők fel köztük:

A játéktesztek során a Microsoft Flight Simulator X, Combat Wings - Battles of Britain, Gunship Apocayipse, NFS: Carbon és GTI Racing próbaváltozatai voltak segítségünkre.

2. Wingman Attack 3

Tesztünk legolcsóbb darabja gusztusos csomagolásban érkezett, oldalain különleges képességeit hirdetve elárulta, hogy eme adottságok szimmetrikus kialakításában és számos programozható gombjaiban merül ki.

A kellékek jelen esetben kissé szűkre szabottak társaihoz képest, ugyanis telepítő CD nincs a csomagban. Találtunk helyette installációs útmutatót, üzemzavar elhárítására és a garancia részleteire vonatkozó füzetet.

Ennek ellenére csatlakoztatáskor azonnal felismerte az operációs rendszer (Windows XP). Ahhoz viszont, hogy minden funkció működjön és előbeállítási profilokra is szert tudjunk tenni, a gyártó weblapján keresztül nyújt támogatást, ugyanis a Logitech Gaming Software-t letöltve megszerezhető a Profiler nevezetű alkalmazás. Feladata, hogy a hozzá rendelt játékok indításakor átprogramozza joystickunk gombjait a korábban általunk megadott funkciókra. A kalibrációval nem kellett foglalkoznunk, tökéletesen működött a próba során.

A talp kialakítása egy négyszögletű „ház” formájában került kivitelezésre, rajta helyezkednek el a programozható gombok. A szimmetrikus - így két kézzel is használható - kialakítás miatt mindkét oldalra 3-3 jutott, valamint a botkormányon is található további 5 gomb (a gyorstüzelőt is beleértve), ez valamennyi játéknak elegendő lesz. Nézőpont vezérlőt nem találtunk a fején, viszont a toló vezérlő nem maradt el, ami a repülőgépes játékokban a motor erejének állításakor teljesíthet jó szolgálatot.

A botkormány műanyag formája gumibevonat hiányában is jó fogást eredményezett, az alul kiképzett csuklótámasz pedig minkét kezünkhöz fontos kellék a kényelmes fogás érdekében, bár kicsit szélesebb felületnek jobban örültünk volna. A gombok használat közben enyhe csattogó hangot hallattak, ez viszont előny abban a tekintetben, hogy határozott visszajelzést kapunk lenyomáskor. A kar rángatása közben megfelelő ellentartással rendelkezett a joy, akadozást vagy reccsenést nem tapasztaltunk. Elcsúszásra ugyan nem hajlamos, de a hevesebb mozdulatoknál képes volt megbillenni a talpazat, ez a sokadik alkalom után kizökkenthet minket a játékmenetből. A készülék reakciója az USB-s adatátvitelének köszönhetően azonnali és zökkenőmentes volt.

[bold]Ítélet:

[/bold]

A jó fogás és átlagosan stabil talpazat miatt viszonylag kellemesen tudtuk használni a játékeszközt, a nézet vezérlőt és forgathatóságot viszont hiányoltuk róla. Ezeket leszámítva egy többnyire jól használható joystickot ismertünk meg a készülékben, így a mérsékelt árcédula miatt kijár neki az „ajánlott vétel” minősítés.

3. Wingman Extreme 3D Pro

Az árlista következő lépcsőfokán elhelyezkedő botkormány előző tesztalanyunkénál nagyobb csomagolást kapott, kiegészítő képességei közt pedig az oldalirányban való csavarhatóság is szerepel, ahogy azt nevében a 3D kifejezés is jelzi.

Kellékek terén már teljes az ellátottság, ugyanis nemcsak a telepítési útmutatót és garancia tájékoztatót, hanem egy installációs CD-t is mellékeltek a joystickhoz. Ha rendszerünkön nem lenne telepítve DirectX vagy Acrobat Reader, ennek segítségével megtehetjük, de találtunk még a WildTagent és Ricochet gondozásában néhány shareware játékot, melyek között csak elvétve találtunk botkormányunkat is kihasználó alkalmazást. A korong lényege, hogy készülékünk funkcióinak teszteléséhez és profilok létrehozásához ne kelljen internet hozzáféréssel rendelkeznünk, ugyanis megtalálható még rajta a Logitech Gaming Software, mely a korábbiakban említett Profiler alkalmazást is tartalmazza. A gyártói támogatottság kihangsúlyozásaként fellelhető még a CD-n néhány link, melyek a Logitech weblapján elérhető driverekre és újdonságokra mutatnak.

A csatlakozás jelen esetben is USB kapun keresztül történt, az operációs rendszer pedig gond nélkül felismerte az eszközt. A Profiler alkalmazás a telepített játékokat képes volt felkutatni, majd mindegyikhez hozzárendeltük a számunkra legmegfelelőbb billentyűzetkiosztást. Az így elkészített profilok a játékokat elindítva rendeltetésszerűen aktivizálódtak.

A négyszögletű talp ebben az esetben jobbkezes kialakítást kapott, ami azt jelenti, az összes rajta található gomb bal oldalt került elhelyezésre, kivéve a toló vezérlőt, mely a megszokott botkormány mögötti helyet foglalta el. Hasznos kellék a 8 irányú nézőpont vezérlő, mely a nevéből adódóan a repülőgépünkből (esetleg autónkból) való kitekintés lehetőségét hordozza magában. Kényelmes, joystick-szerű kialakítása - melyet hüvelykujjunk számára terveztek – kiváltotta a játékvezérlő melletti billentyűzet használatát, ha pedig fölöslegesnek tartjuk, beprogramozhatjuk egyéb funkciók ellátására is. Szintén hasznos újdonság, hogy oldalirányban is elcsavarhatjuk a botkormányt, mely a repülőgépek irányításakor gyakran a „rolling”, vagyis az oldalkormány-vezérlés funkcióját látja el. A játékvezérlő második tűzgombját is beleértve összesen 12 gombbal rendelkezik, melyeket az előbb felsorolt kiegészítő lehetőségeknek köszönhetően nem minden esetben használtunk ki.

A használat során a megnövelt méretű talpazat már nagyobb stabilitással rendelkezett előző tesztalanyunkhoz képest, bár hevesebb mozdulatoknál ez a készülék is képes volt megbillenni előrefelé. A csuklótámasz mérete már minden igényt kielégít, ennek hála stabil fogást találtunk az eszközön. A gombok kicsit hangosnak bizonyultak, de zajszintjük még elviselhető volt. A második tűzgomb bemélyesztett kialakításának köszönhetően egyszer sem nyomtuk be véletlenül, ellenben, mikor használni szerettük volna, némi odafigyelésre volt szükség, hogy eltaláljuk a gombot. A nézet vezérlő elhelyezése még nagy tenyér esetében is kézre (jobban mondva hüvelykujjra) állt, a toló vezérlő pedig már nagyon könnyen állítható, ami hirtelen szabályzáskor jött jól. A botkormány rángatása és csavarása során egyetlen esetben sem tapasztaltunk akadozást.

Ítélet:

Jelen esetben az előző modell átgondoltabb, javított változatáról beszélhetünk, mely leginkább stabilitásban fejlődött. A kiegészítő lehetőségek, mint a nézet vezérlő, második tűzgomb és csavarás sokkal kényelmesebb vezérlést tett lehetővé, egyedül a kattogó gombokat cserélnénk egy puhábban nyomható változatra. A kiváló használhatóságának és remek ár/érték arányának tükrében a joystickot a „különösen ajánlott vétel” minősítéssel jutalmazzuk.

4. Wingman Force 3D Pro

Az erővisszacsatolás a játékok valóságérzetének növelésében játszanak nagy szerepet, melyet általában egy vagy több beépített villanymotor, valamint fogaskerekek vagy fémhuzalok segítségével érnek el. Ennek jegyében született meg a Logitech műterheléses vezérlője, amely gyakorlatilag az Extreme 3D Pro formájával megegyező, szerkezetileg viszont átalakított, Force Feedback-es kiadása. Csomagolás gyanánt a már megszokott piros-fekete doboz tovább növelt méretű változatát kapta a készülék.

A hozzáadott kellékek nem sokban különböznek a készülék alapjául szolgáló típusénál. Az egyetlen differencia, melyet felfedezhettünk, az áramátalakító adapter, melynek dugaszát a joystick elején csatlakoztatva elértük az erővisszacsatolásos állapotot egy kék lámpa felgyulladásának kíséretében. Az installációs CD telepítését akár mellőzhettük is volna, mivel a Gaming Software egyszeri telepítésével az összes Logitech játékvezérlő használható állapotba került. Az ingyenes játékgyűjtemény továbbra sem kecsegtet a botkormány képességeit kiaknázó alkalmazásokkal, ezt a feladatot a driver hivatott demonstrálni.

A megszokott USB dugasz és tápcsatlakozó behelyezése után számolnunk kell a vezetékek okozta kényelmetlenséggel, ezért célszerű ezeket az asztal mögött elvezetni. A kalibrációt jelen esetben sem kellett elvégezni, ugyanis a játékvezérlő kiválasztásakor előbukkanó tesztablak az eszköz valamennyi vezérlőjének nagymértékű pontosságáról tanúskodott.

A Force 3D Pro formatervezése során nem volt különösebb dolguk a tervezőknek, néhány elem színcseréjén kívül ugyanis semmi nem változott az Extreme 3D Pro-hoz képest. A 8 irányú nézet vezérlő, második tűzgomb és a botkormány oldalirányba való elmozdításának lehetősége továbbra is elérhető, ahogy toló vezérlője és 12 darab programozható gombja is rendelkezésükre áll.

A joystick alapjául szolgáló modell talpa igaz, hogy meglehetősen stabil volt, erősebb mozdulatoknál viszont hajlamos volt megdőlni. Ennek itt már nyoma sincs, mivel a botkormány középre húzó ereje sokkal gyengébb, ugyanis ezt a feladatot már nem rugók végzik, hanem műterheléssel oldották meg. Ennek megfelelően minden mozgással kapcsolatos feladatot a készülék motorja lát el, ami a stabilitás szempontjából előnyére vált a készüléknek. A gyenge ellentartás és középre húzó erő miatt soha nem billent meg a játékvezérlő talpa. Ami előny, az egyben hátrány is, furcsa volt megszokni a könnyű mozgathatóságot, de néhány óra használatot követően a különbség már fel sem tűnt egy rugós változathoz képest. Az erőhatások megformálása viszont sokkal hatásosabbnak bizonyult, előfordult, hogy vissza kellett lépni a driver beállításaihoz, hogy csökkentsük azok erejét. A gombok csattogása nem javult, viszont a joystick működése közben hallható fogaskerékzajok ezeket úgyis elnyomják. Egyetlen komolyabb említésre méltó problémával találkoztunk, melyet nem tudni, hogy driverének vagy a botkormány működési elvének tulajdoníthatunk. A jelenség a nyugalmi állapotban ingázó botkormány, melyet, ha lefogunk, megáll, viszont a legkisebb mozdulatra újból ingázásba kezd. Ez néha zavaró volt, remélhetőleg kijavításra került a probléma, ugyanis ez nagyban képes rontani a használati értéken.

Ítélet:

A játékeszköz értékelésekor azt tudjuk mondani, nem rossz próbálkozás, de nem az igazi. Hiába vették alapul a kiforrott és jól használható Extreme 3D Pro-t, ha a Force Feedback-es eszközök világában ennél többre van szükség. Elvártuk volna a nagyobb középre húzó erőt, ehhez pedig kötelezően társulna az óriási méretű és nehezített vagy leszorító alkalmatossággal ellátott talp. A néha darabosan leképzett effektjei és gyerekbetegségei miatt a Force 3D Pro csak azoknak ajánlott, akik képesek az említett hibákkal együtt élni, a többieknek viszont a már bizonyított elődöt javasoljuk.

5. Cordless Freedom 2.4

Tesztünk legborsosabb árcédulájával rendelkező szereplője elsősorban vezeték nélküli technológiájával kíván sikert aratni, de képességei közt megtalálhatók a korábbiakban említett kiegészítő vezérlők is. Az extra méretű doboz jelen esetben sem rejti véka alá a készülék képességeit, színes borítása jól illeszkedik a gyártó stílusához.

A joystick erővisszacsatolással nem rendelkezik, ennek megfelelően adapter sem szükséges a működéshez. Helyette egy 2,4 GHz-es sávban működő rádiófrekvenciás vevő dobozt és a botkormány aljába helyezhető 3 darab ceruzaelemet mellékelték. A telepítési útmutatón, termékismertetőn és hibaelhárítási tájékoztató füzeteken túl a gyártótól megszokott Gaming Software-t tartalmazó CD is a csomag része volt.

Az elemek behelyezése, majd a vevőegység USB-n keresztüli csatlakoztatása után az operációs rendszer rövidesen felismerte a játékvezérlőt, nem volt szükség kézi beállításra vagy kalibrációra. A gombok és mini vezérlők driveres próbája után a profilkezelő alkalmazást elindítva nyugtáztuk, hogy a készülék készen áll a beható tesztelésre.

A háromszögletű talp formája rendkívüli küllemmel áldotta meg a joystickot, továbbá ez a kialakítás ígéri a legnagyobb stabilitást is. 8 irányú nézet vezérlője, toló vezérlője és összesen 10 programozható gombja elegendő testreszabhatóságot biztosított számunkra, melyet forgatható botkormánya volt képes tovább fokozni. A készülék jobb kezes markolatához nagyméretű csuklótámasz jár, talpán lévő 4 gombja kényelmes elhelyezéssel bal kezünkre lett tervezve.

A nagy reményekkel kecsegtető talp nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis már nemcsak előrefelé, hanem mindhárom oldalának irányába könnyen megbillent. Kellemetlen, hogy a toló vezérlő nagyon nehezen mozdult, ami gyors hajtóerő állításkor okozott késlekedést. A botkormány visszarántásakor tapasztalt ropogás sem a minőségérzetet növelte, a gombok enyhe csattogása pedig jelen típusnál sem került kijavításra. A panaszáradat után következzen a készülék erényeinek felsorolása, mivel erre is akad számos példa. A rádiófrekvenciás kommunikáció sebessége elegendő volt ahhoz, hogy játék alatt egyáltalán ne tapasztaljunk késést, így bátran kijelenthetjük, hogy vezetékes társaihoz képest sincs szégyenkeznivalója. A nézet vezérlő és forgatható markolat a korábbi tesztalanyoknál megismert módon teljesítettek szolgálatot, így egyikre sem lehet panaszunk. Szintén pozitívum a megfelelő középre húzó erő és a második tűzgomb elhelyezése, melyet ez alkalommal sem nyomtunk meg véletlenül.

Ítélet:

A joystick legnagyobb előnye a késés nélküli kapcsolata, mely kiváltja a vezetéket cserébe az apró kellemetlenségért, hogy néha cserélni kell benne az elemeket. Tesztünk második szereplőjével összehasonlítva viszont rájöhetünk, hogy a Freedom 2.4 azon kívül, hogy szebb megjelenéssel rendelkezik, kevesebb gombja és kisebb stabilitása nem kedvez a hardcore játékosoknak. Ezért a készülék csak azoknak ajánlott, akik mindenképpen szabadulni szeretnének a vezetékek okozta kényelmetlenségtől, mindenki másnak továbbra is az Extreme 3D-t javasoljuk.

6. Összefoglalás

Az objektív rálátás érdekében néhány pontban összefoglaltuk a joystickok használata során szerzett tapasztalatainkat, kiemelve azok előnyeit és hátrányait.

Wingman Attack 3

Pro:

•    jó fogás

•    mindkét kézzel használható

•    toló vezérlő

•    sok programozható gomb

•    akadásmentes működés

Kontra:

•    nincs nézet vezérlő

•    enyhén csattogó gombok

•    talpa hajlamos az elmozdulásra

[bold]Wingman Extreme 3D Pro

[/bold]

Pro:

•    kényelmes fogás

•    könnyen állítható toló vezérlő

•    sok programozható gomb

•    akadásmentes működés

Kontra:

•    enyhén csattogó gombok

•    csak jobb kezeseknek

•    talpa hajlamos elmozdulásra hevesebb rángatásnál

Wingman [bold]Force 3D Pro

[/bold]

Pro:

•    kényelmes fogás

•    könnyen állítható toló vezérlő

•    stabil talp (gyenge középre húzó ereje miatt)

•    sok programozható gomb

•    akadásmentes működés

Kontra:

•    enyhén csattogó gombok

•    csak jobb kezeseknek

•    gyenge középre húzó erő

[bold]Cordless Freedom 2.4

[/bold]

Pro:

•    kényelmes fogás

•    gyors vezeték nélküli kommunikáció

Kontra:

•    akadós botkormány

•    nehezen állítható toló vezérlő

•    enyhén csattogó gombok

•    csak jobb kezeseknek

•    talpa hajlamos az elmozdulásra

•    időszakos elemcsere

Konklúzió:

A Logitech termékei közül legjobbnak az Extreme 3D Pro-t ismertük meg, bár az Attack 3 is jó szolgálatot tehet, ha nem szükséges a nézőpont vezérlő és a forgatható markolat lehetősége. A Force 3D Pro és Cordless Freedom 2.4 most nem teljesített kimagaslóan, utóbbi esetében jobban jártunk volna, ha az Extreme modellbe építenek vezeték nélküli technológiát, ugyanis utolsó tesztalanyunk mindössze ezen az egy területen bizonyította különlegességét.

A teszttermékeket az Expert Computer Kft.-től kaptuk, köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward