Jövőre jön a micro-DisplayPort

A VESA bejelentése nem meglepetés, a céljuk egyértelműen a mobilok és egyéb apró eszközök meghódítása.

Jövőre jön a micro-DisplayPort

A Video Electronics Standards Association, röviden VESA legújabb fejlesztése egy – még az eddigieknél is kisebb – új csatlakozó felület. A DisplayPort tovább kicsinyített másának óriási piacot szemeltek ki, de az új megoldásnak közelről sem biztos, hogy könnyű lesz gyökeret vernie.

A mobiltelefonok, táblagépek és multimédiás termékek egyre nagyobb számban vannak jelen a piacon, és ez természetesen a VESA figyelmét sem kerülhette el. A vállalat már most is több, eltérő méretben kínálja a DisplayPortot, hiszen a teljes értékű mellett van mini-DisplayPort variáns is, ám ez nem elég kicsi ahhoz, hogy a kívánt területen érvényesülni tudjon. Ezért döntöttek a még kisebb testvér kifejlesztése mellett. A micro-DisplayPort méretéről tervezett adatokkal egyelőre nem tudunk szolgálni, de a mini-DisplayPort 5,4 x 8,3 milliméteres területénél minden bizonnyal jóval kisebb lesz. A konkurens micro-HDMI egyébként 2,8 x 6,4 milliméteres vonalakkal határolható körbe, míg az Európai Unióban mobilokon kötelezővé tett micro-USB 2,94 x 7,8-as felülettel rendelkezik. Ezekhez mérten jelentősen kellene csökkenteni a legapróbb DisplayPort keskenységét, és remélhetőleg ezt sikerül is megvalósítania a VESA mérnökeinek.

"A piac igénye a vékony, hordozható rendszerekre gyorsan növekszik" - mondta el a bejelentésekor Jim Hunkins, majd így folytatta: "Képzeljék el, hogy megoszthatnak videókat, képeket, prezentációkat és egyéb vizuális tartalmakat közvetlenül egy tabletről vagy okostelefonról egy olyan kijelzőn, ami akár 4K-s (Ultra HD) felbontással bír. Egy elegáns, mikro-méretű videó csatlakozó elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő generációs mobil rendszerek csatlakozhassanak az egyre bővülő, külső megjelenítési lehetőségekhez."

Hunkins beszédéből azt már biztosan leszűrhettük, hogy a 4K megjelenítés abszolút nem okoz majd gondot az új megoldásuknak. Sőt mi több, utólag azt is megtudhattuk, hogy nem csak a jelen igényeit szeretnék kielégíteni a micro-DisplayPorttal, hanem valamelyest a jövőbe tekintenének, és a 4K-hoz szükséges sávszélességnél nem állnának meg. Az ismert tervek szerint a maximális passzív kábelhossz 1,5 méterben lesz megállapítva, más konkrét paraméterét azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A kompatibilitást figyelembe véve a VESA természetesen semmilyen problémát nem szeretne, így minden DisplayPorttal ellátott géppel összecsatlakoztathatóak lesznek az újdonságok. Ez persze egy percig sem volt kérdéses.

Jelen állás szerint, és ha minden a kijelölt rendben halad, akkor a VESA a következő év második negyedévére készülhet el a micro-DisplayPort végleges szabványával. Az pedig még a jövő zenéje, hogy mennyire tudnak majd érvényt szerezni maguknak, hiszen itt már nem csak a HDMI van ott a közvetlen riválisként, hanem a micro-USB is az MHL-lel kiegészülve. És az MHL konzorcium is keményen dolgozik a saját szabványuk 3.0-s verzióján, amely szintén 4K képes, és a minőségi térhangzásokkal is vidáman boldogul amellett, hogy ez plusz csatlakozót sem igényel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward