Shop menü

JÖVŐRE ISMÉT VISSZAÁLLÍTJA AZ AMERIKAI KORMÁNYZAT A KÍNÁBÓL IMPORTÁLT GPU-K 25%-OS BÜNTETŐVÁMJÁT?

Amennyiben így lesz, akkor a videokártya-piac lényegében ellehetetlenül.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jövőre ismét visszaállítja az amerikai kormányzat a Kínából importált GPU-k 25%-os büntetővámját?

A PC piac számos szegmensében tapasztalható gyengélkedés, már ami a szállítási mutatókat illeti: a visszaesés esetenként olyan mértékű, amilyenre nagyjából egy évtizede volt utoljára példa. Ez természetesen minden szereplőt kedvezőtlenül érint, ugyanis negatív hatást gyakorol az árbevételekre, valamint a profira is. Nincs kizárva, hogy a helyzet 2023. január 1-től kezdve még rosszabb lesz, ugyanis egy nappal előtte veszti érvényét a büntetővám alóli mentességet biztosító szabályozás, ami a Kínából importált videokártyákra és grafikus processzorokra vonatkozik.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a kormányzat meghosszabbítja-e a mentességről szóló döntést, vagy sem – amennyiben erre nem kerül sor, az azt jelenti, hogy a következő esztendő első napjától kezdve ismét 25%-os büntetővám sújtja a grafikus processzorokat, a videokártyákat, valamint a kész és a befejezetlen nyomtatott áramköri lapokat is. A jó hír az, hogy nem minden videokártya készül kínálban, viszont a jelentős részük igen, azaz egy efféle büntetővám eléggé nehéz helyzetet teremtene a piacon.

Galéria megnyitása

Nincs kizárva, hogy az Nvidia pont a fentiek miatt próbálja logisztikai központját Hong Kong területéről Tajvanra költöztetni, ugyanis ha Tajvanról importálják a videokártyákat az Amerikai Egyesült Államokba, akkor a 25%-os büntetővámot el lehet kerülni. Amennyiben a kivételt biztosító szabályozást meghosszabbítják, arról az elkövetkező hetek folyamán biztosan érkezik hír, ha viszont nem kerül sor ilyesmire, az gyakorlatilag ellehetetleníti a videokártya-forgalmat, hiszen a vásárlók egy része már most is túlárazottnak tartja az új videokártyákat, főként a GeForce RTX 4080-as modellt.

A kedvezőtlen helyzet az összes olyan gyártót érinteni fogja, akik Kínában gyártják a videokártyáikat, és természetesen a vásárlók számára is kellemetlen helyzetet teremthet. Amennyiben kiderül, mi az amerikai kormányzat álláspontja az ügyben, arról természetesen beszámolunk majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére