Shop menü

JÖN A VILÁG ELSŐ ÁTTETSZŐ OLED KIJELZŐVEL ELLÁTOTT NOTESZGÉPE

A Lenovo az MWC 2024 alkalmával ránthatja le a leplet az új notebookról, amelynek képei már ki is szivárogtak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jön a világ első áttetsző OLED kijelzővel ellátott noteszgépe

A Lenovo egy rendkívül különleges noteszgépet mutathat be a nem is oly távoli jövőben, a hónap végén esedékes Mobile World Congress 2024 alkalmával, ami elsőként alkalmazhat áttetsző OLED kijelzőt. Efféle próbálkozások persze már korábban is voltak, de megmaradtak a prototípus szintjén, nem kerültek végül kereskedelmi forgalomba. Hogy a Lenovo újdonsága is erre a sorsra jut-e? Alighanem heteken belül kiderül, de addig is nézzük, mi mindent lehet tudni róla!

Galéria megnyitása

A kiszivárgott képek alapján egy kifejezetten letisztult dizájnnal rendelkező noteszgéppel van dolgunk, ami a hírek szerint a ThinkBook sorozatot erősíti majd. A pontos típusjelzére egyelőre nem derült fény, valamint az sem világos, a szóban forgó áttetsző OLED panel mekkora natív felbontással bír. A renderkép alapján az nyilvánvaló, hogy a termék Windows 11 operációs rendszerrel érkezhet, legalábbis a logó erről árulkodik, és arra is jó esély van, hogy az Intel nemrégiben bemutatott Meteor Lake sorozatú processzorai köré épülhet. A renderképek alapján az is látszik, hogy a klasszikus billentyűzet és érintőpad helyét egy nagy üvegfelület vette át, ami alapján arra számíthatunk, hogy egy érintőkijelző is helyet kap a fedélzeten, ami egyebek mellett a billentyűzet és az érintőpad szerepét is betöltheti.

Galéria megnyitása

Az új noteszgép OLED kijelzőjének áttetszőségét remekül mutatja a fenti renderkép, ahol a lehajtott „fedlap” ellenére tökéletesen kivehetőek a billentyűzet „gombjai”, azaz valóban szokatlan vizuális élményt nyújt a termék. Az áttetsző OLED panelekkel egyébként eddig az volt a probléma, hogy megfelelő háttér híján eléggé elmosottan jelenítik meg a színeket, de az LG a legutóbbi, CES 2024 alkalmával tartott bemutatóján egy olyan megoldást mutatott be, amely mögé egy sötétebb filmréteget lehet felhúzni, méghozzá motoros vezérléssel, így már élvezhetőek az OLED által nyújtott előnyök, vagyis a magas kontrasztarány és az életteli színvilág.

A Lenovo termékénél ilyesmi valószínűleg nem áll rendelkezésre, így mindenképpen számít majd, milyen háttér kerül a notebook kijelzője mögé, ez ugyanis befolyásolhatja a vizuális élményt. Mivel OLED panelről van szó, ezúttal nincs szükség külön háttérvilágítás alkalmazására, mint az egyéb technológiáknál, hiszen az egyes szubpixelek világítanak, az viszont kérdéses, az áttetszőség mennyire megy a használhatóság rovására. Remélhetőleg erre is választ kapunk legkésőbb az MWC 2024 alkalmával, ami 2024. február 26-tól 2024. február 29-ig kerül megrendezésre Spanyolország fővárosában, Barcelonában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére