Shop menü

JOBB ENERGIAHATÉKONYSÁG ELÉRÉSÉRE IS KÉPESEK LENNÉNEK AZ INTEL RAPTOR LAKE PROCESSZORAI

A DLVR, azaz a Digital Linear Voltage Regulator segítene az energiahatékonyság növelésében, ám a fejlesztési időszak közepén valamiért letiltották a funkciót.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jobb energiahatékonyság elérésére is képesek lennének az Intel Raptor Lake processzorai

Az Intel Raptor Lake processzorai, amelyekből asztali fronton jelenleg csak hatféle verzió kapható, a jelek szerint tartalmaznak egy olyan extra komponenst, amely egyelőre inaktív állapotban foglal helyet a lapkán. Erre a RoG fórumon derült fény, ahol egy átlagfelhasználó kérdést tett fel: arra volt kíváncsi, mi az a DLVR funkció, amit a BIOS-on belül meg lehet találni.

Galéria megnyitása

A választ az ASUS egyik tuningmestere, Shimano adta meg, aki szerint a Z690 Hero, illetve az egyéb Z690-es lapkakészlettel szerelt alaplapok fedélzetén azért van jelen a DLVR, azaz a digitális lineáris feszültségszabályzó funkció, mert a Raptor Lake-S lapka alapjáraton tartalmaz egy ilyen összetevőt. Elmondása szerint a mérnöki tesztpéldány státuszú Raptor Lake-S processzoroknál még elérhető volt a DLVR, és az a jelek szerint működött is, ám a fejlesztési időszak közepe felé az Intel munkatársai úgy döntöttek, a DLVR-t kikapcsolják ennél a generációnál. Az ASUS alaplapjai azért tartották meg a DLVR beállítást, hogy az gond nélkül használható legyen, amennyiben az Intel később engedélyezi a DLVR egységet az új generációs processzorok esetében.

A DLVR egy korábbi Intel szabadalom alapján pozitív hatást gyakorolhat a processzor energiahatékonyságára: akár 25%-kal is javíthatja azt. Azzal, hogy egy digitális lineáris feszültségszabályzó kap helyet a fedélzeten, amely az alaplapi feszültségszabályzókkal párhuzamosan tud működni, a processzorhoz közel lévő DLVR egység képes a feszültségtüskék hatékony csökkentésére, ami összességében a fogyasztás csökkenését is eredményezheti. Az Intel dokumentum szerint a processzor üzemi feszültsége a DLVR áldásos hatásainak köszönhetően akár 160 mV mértékben is csökkenthető, ami segít az energiahatékonyság növelésében, optimális esetben 20-25% körüli fogyasztáscsökkentés révén.

Galéria megnyitása

Az ASUS Z690 Hero alaplapján, amellyel a kérdező rendelkezik, többféle beállítás is rendelkezésre álla  DLVR funkcióval kapcsolatban: a funkció lehet aktív vagy inaktív, de automatikusan is működhet. Egy negyedik beállítás alapján a „CPU DLVR Bypass Mode Enable” opció is elérhető, igaz, azt nem részletezték, a kikapcsolt és a bypass állapot között pontosan mi a különbség, már ami a DLVR működését illeti.

Az sem derült ki, a DLVR funkciót miért tiltották le végül – könnyen lehet, hogy a jelenlegi implementáció nem működött megbízhatóan, illetve nem volt kellően stabil. Az efféle technológiák esetében kulcsfontosságú a pontos és stabil működés, hiszen rendkívül érzékeny feszültségek kezelésére van szükség. A DLVR várhatóan a későbbiekben szerephez jut még, ha kiforrottabb lesz, talán már a Raptor Lake-S sorozat frissítésekor, vagy éppen a következő generációs processzoroknál.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére