Jelentősen erősödtek egy év alatt a zenestreaming szolgáltatások

A Spotify továbbra is toronymagasan vezeti a piacot, és ennek a területnek a járvány még jót is tehet.

Jelentősen erősödtek egy év alatt a zenestreaming szolgáltatások

A zenestreaming platformok évről évre nagyobb felhasználói táborral rendelkeznek, és ez mindenképpen örömteli, hiszen ezáltal legálisan terjedhet a zenefogyasztás, és az előadók is jól járnak, hiszen minden lejátszás után bevételhez juthatnak. Azt már platformja válogatja, hogy melyik felület mennyire éri meg az zenészeknek, de ebbe most ne bocsátkozzunk bele.

A Counterpoint Research elmondása alapján a teljes piac majdnem a harmadával lett nagyobb egyetlen év leforgása alatt, 2018-ról 2019-re. Egészen pontosan 32 százalékos emelkedésen ment keresztül a felhasználói bázis. Összesen 358 millió felhasználóval rendelkeznek a vizsgált platformok a Counterpoint felmérése szerint, és még továbbra is dinamikusan emelkedik a havonta aktív regisztráltak száma.

Az elemzők elmondása alapján számos folyamat vezethetett az igen erős növekedéshez. A szakemberek úgy vélik, hogy a tartalom megállás nélküli bővülése, valamint a podcastok terjedése egyaránt jót tett a felhasználói számnak. És a fejlődő területeken pedig az állandó akciókkal és promóciókkal értek el komolyabb bővülést a különböző szolgáltatások. Már az elmaradottabb területeken is egyre népszerűbbek ezek a szolgáltatások.

Galéria megnyitása

Nem meglepő módon a Spotify viszi a prímet a szegmensben, a piacvezető 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, méghozzá úgy, hogy ebben csak a fizető „vendégek” vannak benne, márpedig ebben az esetben az ingyenes opciót választók tábora is elképesztően nagy. A Spotify 23 százalékkal tudta növelni a felhasználói bázisát. Egymagában vágta zsebre a profit 31 százalékát a zenestreaming piacon.

Az Apple lett a második a Music révén, és sokkal masszívabb növekedést ért el, mint a Spotify, ugyanis a cupertinóiak fizetős felhasználói bázisa 36 százalékkal gyarapodott egy év alatt. De még így is masszív a lemaradása összetettben, mivel csak 19%-os a piaci szerepvállalása. Az Amazon Music is szépen növekedett, egy éve még csak 10% szerepelt a neve mellett, most pedig már 15%-kal rendelkezve áll a harmadik helyen az Apple mögött.

Galéria megnyitása

A Tencent Music Group több applikációt is futtat zenei szolgáltatásokkal, és ezek együttesen annyi felhasználóval bírnak, hogy azzal a kínai csoport a negyedik helyet tudja elfoglalni 11 százalékos részesedéssel. Az ötödik helyen pedig jókora hátránnyal a YouTube Music kocogott be a Google hátszelével. A keresőóriásnak továbbra sem igazán sikerül áttörést elérnie, pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy változtasson a helyzeten, és felpörgesse a zenestreaming részleget.

Galéria megnyitása

A Counterpoint elemzői kitértek arra is, hogy mit hozhat az idei év. A koronavírus kitörése elképesztően komoly gazdasági problémákat okozhat rengeteg szektorban, de a szakemberek szerint a zenestreaming platformok területét pont, hogy nem fogja negatívan befolyásolni ez a dolog. Például sok ember hallgat a munkahelyén ilyen szolgáltatást, ahol egy előfizetésről szólhat akár az egész irodának is a zene, de így, hogy sokan hazaszorultak home office-ba, egyéni előfizetést válthatnak az érintettek, miközben a munkahelyen fizetettet fiókot is fenntarthatják.

A jelenlegi kilátások mellett több mint 25 százalékos mértékben emelkedhet a zenestreaming platformoknak a népszerűsége 2020-ban. Szóval ez alapján elképzelhető, hogy az év végére már 450 millió fizető felhasználója lesz a különböző platformoknak összesen. Az szinte borítékolható, hogy a piaci sorrend nem fog változni a következő időszakban, de az erőviszonyok alakulhatnak majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap