Javul a Kepler GPU-k kihozatali aránya, de van még tennivaló

Az Nvidia helyzetét nem csak a kihozatali arány alakulása, hanem a limitált termelés is nehezíti.

Javul a Kepler GPU-k kihozatali aránya, de van még tennivaló

A helyzet javul, de még mindig nem ideális.

Napjainkban a Kepler alapú grafikus processzorok iránt nagy a piaci igény és ez az igény a hamarosan érkező új videokártyák megjelenése után még fokozottabb lesz. Az Nvidia helyzetét jelenleg két komoly kellemetlenség nehezíti: egyrészt nem készült elegendő Kepler alapú GPU, másrészt még a kihozatali arány sem az igazi.

Tény, hogy a korábbiakhoz képest mára már javult a 28 nm-es HP gyártástechnológiával készülő Kepler GPU-k kihozatali aránya, ám ez a szint még mindig messze van attól, amit a 40 nm-es gyártástechnológia esetében korábban megszokhattunk. Ez a probléma már önmagában is elég lenne, hiszen a TSMC egy ideje nem a működő chipek, hanem a legyártott szilícium ostyák alapján „számláz” partnereinek, így azok a hibás chipeket is kénytelenek kifizetni. Természetesen a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő chipekért ezzel együtt többet is kér a tajvani bérgyártó, mint 40 nm-es társaikért, de ez aligha meglepő.

[bold]Nem készül elég GPU

[/bold]

A másik komoly probléma az, hogy a TSMC nem bírja a megrendeléseket teljesíteni: a tajvani bérgyártó kevesebb chipet szállít le, mint amennyire igény lenne – emiatt korábban már többen is elégedetlenkedtek.

Az Nvidia számára a piaci igények zökkenőmentes kielégítéséhez fontos lenne, hogy elegendő Kepler alapú GPU készüljön, de az talán ennél is fontosabb, hogy a kihozatali arány is javuljon, ugyanis az új fizetési módnak köszönhetően a kihozatali arány közvetlen hatást gyakorol a profit alakulására.

Az Nvidia tehát jelenleg a kihozatali arány javulásában és a termelés növelésében bízik. A vállalat első embere szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kihozatali arány javuljon. Ez persze nem csak az Nvidia, hanem a többi TSMC partner számára is kiemelten fontos.

Idén már jelentősebb mértékben nem is javul a helyzet?

A TSMC egyelőre elismerte, hogy ebben a naptári évben nem lesz képes a 28 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatos megrendelések maradéktalan teljesítésére, így az Nvidia a szükségesnél kevesebb GPU-val gazdálkodhat, ami az árbevétel növekedésére is rányomja a bélyegét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward