Japán okos városai és az atomerőművek sorsa

A japán kormány nyolc olyan várost választott ki „okos város” programjának helyszínéül, melyek jelentős károkat szenvedtek a tavaly márciusi földrengés és szökőár következtében. 

Japán okos városai és az atomerőművek sorsa

A japán kormány nyolc olyan várost választott ki „okos város” programjának helyszínéül, melyek jelentős károkat szenvedtek a tavaly márciusi földrengés és szökőár következtében. A városokat kormánytámogatásból már úgy építik újjá, hogy a település a lehető legjobban használja fel a rendelkezésre álló legújabb technológiákat, így minimális erőforrások felhasználásával képes minőségi szolgáltatásokat biztosítani lakóinak. A koncepció része az energiahatékonyság, a modern közlekedésszervezés, illetve mindenek előtt az informatikai alapokon nyugvó közszolgáltatások rendszere.

A kormány összesen 8,6 milliárd jent (100 millió dollárt) szán a szigetország nyolc partmenti városának korszerű újjáépítésére. A vállalkozásban olyan nagy hazai cégek vállaltak komoly szerepet, mint a Fujitsu, a Toyota és a Toshiba. A konkrét terveket szeptemberig kell leadniuk a vállalatoknak, és 2016 márciusára tervezik a végleges átadást.

Japán nagy hangsúlyt fektet az okos hálózatok telepítésére és fejlesztésére. Ezek révén villamoshálózat esetében például hatékonyabbá tehető az áramellátás és könnyebben nyomon követhetővé válik az energiafogyasztás. A rendszer lényege, hogy egyetlen hálózatba foglalja a villamos-erőműveket és a végfelhasználókat, a hagyományos, fragmentált elosztórendszerrel szemben. Az ilyen hálózat intelligensebb és hibatűrőbb lesz, valamint kétirányú kommunikáció valósulhat meg általa. A hálózat részét képezik az otthonokba telepített fogyasztásmérők, valamint azok a hatalmas „áramrouterek”, amelyek az elektromos energia különböző irányokba küldött mennyiségét kontrollálják. Az intelligensen vezérelt, igényalapú energiaellátó rendszerek elterjedését a szakértők létfontosságúnak tartják ahhoz, hogy az alternatív energiaforrásokból származó áram nagyobb léptékű felhasználása megvalósulhasson.

A japán projektben az egyes városok maguk találják ki és tervezik meg, hogy pontosan milyen módon kívánják kihasználni a technológiát. A kész terveket aztán a kormány elbírálja, és a költségek maximum kétharmadát átvállalja a településtől.

A szigetország kevés természeti erőforrással rendelkezik, a fosszilis energiaforrások nagy részét importálni kénytelenek, és az eddigiek során elsősorban atomenergiából teremtették elő a felhasznált elektromos áramot. A tavalyi földrengés és az azt követő cunami következtében azonban az egyik legfontosabb atomerőmű szenvedett jelentős károkat. Azóta az ország szinte összes atomreaktorát lezárták, hogy ellenőrizzék, és számos közösség tiltakozik az ellen, hogy újraindítsák ezeket. Egy 2011 júniusában készült felmérés szerint a lakosság nyolcvan százaléka atomenergia-ellenes, és a lakosság fele bezárná az összes erőművet. Kérdés, hogy mi lesz helyettük, és főleg: mikor?

Az erőművek karbantartási szüneteiből lassan komoly gondok lesznek, mivel jelenleg az ország 54 reaktorából egyetlen egy üzemel, és májusban ennek javítási munkálatai is megkezdődnek. A katasztrófa előtt az ország energiatermelésének csaknem harmada származott nukleáris forrásból, és korábban még az volt a terv, hogy 2018-ra elérik a 40 százalékot. Azóta nagyot fordult a világ: a Föld harmadik legnagyobb atomenergia-felhasználója nem kér többet a nukleáris energiából.

A kérdés csak az, hogy alternatív energiaforrásokkal hogyan lesznek képesek kielégíteni az igényeket, amikor ezek kiaknázása még ott is gyerekcipőben jár. Az okos városok programja az első lépés az új japán energiaprogram megvalósítása felé, de még évek kellenek ahhoz, hogy üzemképes legyen. Tavaly nyáron már egyszer elrendelte a kormány a gyárak energiafogyasztásának 15 százalékos csökkentését, hogy megelőzze az hiányokból adódó áramszüneteket. A vállalatok különféle trükkökhöz folyamodtak: éjszakára és hétvégére tették át a fő műszakokat, spóroltak a világítással és a légkondícionálókkal. A kormány szerint a lakosságot idén nyáron sem fogja érzékelni az áramellátás szűkösségét, de a szakértők véleménye az, hogy Japán áramszünetekben bővelkedő hónapokra számíthat.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward