Itt a fertőző weboldalak toplistája

A G Data szakemberei azt vizsgálták, milyen témájú weboldalakon lehet legnagyobb eséllyel kártevőkbe botlani. A toplista igencsak meglepő.

Itt a fertőző weboldalak toplistája

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data meglehetősen érdekes elemzést végzett, amelynek keretén belül a szakemberek azt vizsgálták, napjainkban milyen témájú weboldalak jelenthetnek leginkább veszélyt a látogatók számítógépére, illetve mobil eszközére.

Érdekes a helyzet

Néhány évvel ezelőtt jellemzően az erotikus tartalmú weboldalakon lehetett legegyszerűbben – számítógépes – fertőzéseket szerezni, manapság azonban már nem ezek a legveszélyesebb weboldalak.

A G Data toplistája szerint napjainkban a technológiai témájú weboldalak a legveszélyesebbek a maguk 15,8%-os részesedésével – itt elsősorban a letöltésgyűjteményekre és a hamis vírusirtót kínáló weblapokra kell gondolni. A toplista második helyét az erotikus tartalmú weboldalak foglalják el, ami abszolút nem meglepő, sokkal furcsább viszont az, hogy a harmadik helyre az üzleti témájú weboldalak futottak be, azaz szerencsétlen esetben akár befektetési tippek böngészése közben is össze lehet szedni egy-két kártevőt.

Galéria megnyitása
Így néz ki a toplista
Így néz ki a toplista

Problémaforrásnak minősülnek azok a céges weboldalak is, amelyek blogmotorokra támaszkodnak. Az ilyen weboldalaknál nem a blogmotor alkalmazása a baj forrása, hanem az, hogy ezen weboldalak tulajdonosai rendszerint elfelejtik telepíteni a legújabb frissítéseket, így a szóban forgó weboldalak az ismert biztonsági réseken keresztül könnyű célpontokká válhatnak.

A fentiek érdekesek, de az talán még ennél is érdekesebb, hogy a fertőző weboldalakat rendszerint nem lehet egyértelműen besorolni egyetlen konkrét kategóriába sem, vagyis manapság szinte bármilyen weboldal meglátogatásakor lehet esély arra, hogy a kellő védelemmel nem rendelkező számítógép megfertőződjön.

A fertőzés menete

Hogy miként történik a fertőzés? Sajnos egyszerűen. Amennyiben az adott számítógépen nincs folyamatosan frissített, a webes forgalmat is pásztázó vírusirtó szoftver, akkor a kártevő már egy egyszerű weboldal-látogatás alkalmával is települhet a PC-re. Egyes esetekben a kártékony kódok terjesztői az emberi naivitást kihasználva állítanak csapdát, mondjuk egy fertőzött videolejátszó bővítménnyel vagy egy ingyenes, de ugyancsak fertőzött szoftverrel.

Persze a veszélyes weboldalak között nem csak olyanok vannak, amelyek kártékony kód terjesztésével okoznak károkat, hanem olyanok is, amelyek adathalászattal dolgoznak: utóbbiak ugyan nem fertőzik meg a PC-t, de ugyanúgy ellopják a felhasználó adatait. Ezek a weboldalak néha átlátszó trükkökkel veszik rá a felhasználókat, hogy megadják hitelkártya adataikat – például felajánlják, hogy az adatok megadása után a delikvens ellenőrizheti, hogy bankkártyájával milyen más weboldalakon fizettek már.

A szakértők álláspontja az, hogy a fertőzések elkerülésének érdekében érdemes folyamatosan frissített, jogtiszta vírusirtó szoftvert használni – nem csak Windows, hanem Mac OS X és Android alatt is. Emellett érdemes odafigyelni néhány egyéb apróságra is. Kerülni kell a kéretlen reklámlevelekben és a fórumbejegyzésekben található ismeretlen, gyanús linkeket, valamint törekedni kell arra, hogy az operációs rendszer mellett egyéb alkalmazásaink is folyamatosan naprakészek legyenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward