Shop menü

ISMÉT NAGYOT LÉPETT ELŐRE A RISC-V ARCHITEKTÚRA: MÁR EGY RETRÓ KÉZI JÁTÉKKONZOL FEDÉLZETÉN IS JELEN VAN

A licencdíj-mentes architektúra az elmúlt időszakban elég nagy léptekkel terjeszkedik, ennek megfelelően egyre több és több területen találkozhatunk a köré épülő processzorokkal és SoC egységekkel, de még mindig kevés termék használja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ismét nagyot lépett előre a RiSC-V architektúra: már egy retró kézi játékkonzol fedélzetén is jelen van

A RiSC-V architektúra körül egyre nagyobb a pezsgés, ahogy telik az idő. Ez az architektúra eredetileg csak a kifejezetten alacsony fogyasztású, kis teljesítményt kínáló mikrovezérlők szegmensében volt jelen, például a merevlemezekbe szánt egyes vezérlők és sok-sok egyéb, hasonló teljesítményt igénylő vezérlő is RiSC-V alapú processzormagot használ. Idővel egyre több és több területre tör be a RiSC-V, például nagyobb teljesítményű, adatközpontokba szánt processzorok is épülhetnek köré, gondoljunk csak a Ventana megoldására. A RiSC-V architektúra konzumerpiaci termékek szegmensében eddig nem igazán tűnt fel, persze kezdeményezések már voltak, a RiSC-V csapata külön noteszgépet is készített fejlesztői platformként.

Noteszgépet már a Sispeed is épített a RiSC-V architektúra köré ám most nem ez, hanem egy másik RiSC-V alapú fejlesztés került a hírek középpontjába, ami nem más, mint egy retró kézi játékkonzol. A Lichee Pocket 4A névre keresztelt újdonság egyike az első RiSC-V alapú kézi játékkonzoloknak, ami az Alibaba által kifejlesztett T-Head TH1520-as RiSC-V processzort használja. Ez a központi egység négy darab RiSC-V Xuantie C910 típusú processzormagot tartalmaz, amelyek 2,5 GHz-es órajelen ketyegnek, de a kínálat részét képezi még egy, az Imagination Technolgies által kifejlesztett iGPU is, amelynek pontos típusát egyelőre nem árulták el.

A speciális platform GPU gyorsítással, illetve szoftveres renderelés mellett is képes futtatni a régebbi játékokat, ehhez pedig Debian vagy Android operációs rendszert használhat, választástól függően. Arról sajnos nincs hír, hogy az igazán retró DOS-os, illetve egyéb régi játékok futtatására is van-e mód, de erre majd idővel fény derül.

Galéria megnyitása

A kompakt kis kézi játékkonzol alapját egy 7 hüvelykes képátlójú, 1280 x 800 pixeles felbontású érintőkijelző adja. Rendszermemóriából 8 GB-nyi vagy 16 GB-nyi LPDDR4X chip áll rendelkezésre, míg a tárhely szerepét 32 GB és 128 GB közötti adattároló kapacitású eMMC chip adhatja, ugyancsak választástól függően. A 490 grammos kézikonzol a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.4 támogatás mellett számos csatlakozót is kapott, így például két USB 3.0-s, USB 3.0 Type-C, Gigabites Ethernet és 3,5 milliméteres Jack Audió port egyaránt van rajta.

Az új kézikonzol könnyebb, mint például a Steam Deck, ami abból fakadhat, hogy vannak különbségek a termékek között mind hűtés, mind pedig akkumulátor terén. Utóbbival kapcsolatban egyébként nem árulták el, egyetlen teljes töltés hatására nagyjából mennyi üzemidőre számíthatunk, de remélhetőleg ez is kiderül. Az eszköz a felcsatolt gamepaddal együtt 250 milliméter széles, 110 milliméter mély és 30 milliméter vastag, tömege pedig 590 és 630 gramm között helyezkedik el.

Galéria megnyitása

A Lichee Pocket 4A RetroGame kézikonzol egyelőre még csak előrendelésben érhető el, ára azonban nem derült ki. Az első részletes független tesztekből majd egészen biztosan kiderül, pontosan mire is képes az apróság, hogyan futnak rajta a játékok, illetve az is, milyen akkumulátoros üzemidőt nyújt. Sikere attól is függ, lát-e benne fantáziát a piac, vagy sem. Erre az elkövetkező hónapok folyamán mindenképpen fény derülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére