Shop menü

ISMÉT FRISSÍTÉST KAPOTT AZ MSI CLAW, MOST MÁR TÖBBNYIRE GYORSABB A ROG ALLY-NÁL A 100 LEGNÉPSZERŰBB JÁTÉK ALATT

Az eredmények alapján azért még szükség van némi optimalizációra az egyes címek esetében, de a rajt környékén felmutatott teljesítményhez képest már látványos az előrelépés.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ismét frissítést kapott az MSI Claw, most már többnyire gyorsabb a RoG Ally-nál a 100 legnépszerűbb játék alatt

Az MSI fejlesztőcsapata gőzerővel dolgozik azon, hogy az optimalizációk hatására egyre magasabb teljesítményt érjen el a vállalat első kézi játékkonzolja, a Claw, ami egyben az első windowsos Intel alapú kézi játékkonzol is a piacon. Az előzetes teljesítményadatok még eléggé lehangolóak voltak, az AMD RYZEN Z1 SoC köré épített RoG Ally gyorsabbnak bizonyult az MSI termékénél, ám az elmúlt időszakban több frissítés is érkezett az MSI Claw mellé, amelyek segítettek a teljesítmény emelésében. A legújabb frissítés éppen nemrégiben készült el, ami egy új BIOS formájában érkezik és a gyártó állítása szerint komoly előrelépést hoz, hiszen akár 30%-os teljesítménynövekedést is eredményez az egyes játékok alatt.

Ez a gyorsulás az MSI belsős tesztjei szerint már elég arra, hogy a 100 legnépszerűbb Steam játék alatt nagyrészt gyorsabb legyen a Claw, mint a RoG Ally, de mivel ez az állítás gyártói eredményeken alapul, érdemes távolságtartóan kezelni és megvárni az első független tesztek számait.

Galéria megnyitása

A gyártói mérések alapján a legnagyobb gyorsulást a Forza Horizon 5 élvezheti, ami a nemrégiben, május folyamán kiadott BIOS-hoz képest 30%-os gyorsulást ért el. A Fortnite, a Sons of the Forest, illetve a Helldivers 2 alatt ennél kisebb gyorsulás jöhet össze, amelynek mértéke 20% és 28% közötti lehet, ami azért még mindig üdvözlentő. A fennmaradó címek, mint például a Hogwarts Legacy, az FC24, az NBA 2K24, illetve a Manor Lord esetében kétszámjegyű gyorsulásra számíthatunk, amelynek mértéke 11% és 15% között szóródik. A többi címnél már csak egyszámjegyű gyorsulás mutatkozik, ami 5% és 9,6% közötti növekményt takar.

Galéria megnyitása

A Steam 100 legnépszerűbb játéka alatt az MSI Claw átlagban 26%-kal gyorsabb, mint az ASUS RoG Ally AMD Z1 alapú verzióje, igaz, azt sajnos nem részletezte az MSI csapata, hogy pontosan melyik SoC képezte az összehasonlítás alapját, a Z1 vagy a Z1 Extreme. A fenti dia alapján jól látszik, mely játékoknál lesz még szükség további optimalizációkra.

Az MSI azzal, hogy a Claw névre keresztelt kézi játékkonzolt nem az AMD eddigi SoC egységei, hanem az Intel friss, Meteor Lake sorozatú SoC egységei köré építette, nagy kockázatot vállalt, hiszen a kiforrott, optimalizált termékek helyett kiforratlan, kevésbé jól optimalizált SoC egységeket vetett be. A teljesítmény mellett az energiahatékonyság sem alakult valami fényesen az első tesztek alapján, márpedig az is egy kritikusan fontos szempont a kézi játékkonzolok szegmensében, hiszen az akkumulátoros üzemidő erősen limitált.

Azóta a sok-sok befektetett mérnöki munkaóra jóvoltából jelentősen javult az MSI Claw helyzete, a rövidesen érkező független tesztekből az is kiderül majd, a rajthoz képest most hol tart az MSI első kézi játékkonzolja. Az új BIOS az MSI Center M app segítségével tölthető le, de alternatív módon az MSI weboldalára is ellátogathatnak érte az MSI Claw tulajdonosok.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére