Ismét felbukkant az Intel ötmagos Lakefield processzora

Már azt is tudni véljük, hogy milyen néven érkezhet ez a megoldás, új névsémát választhat az Intel.

Ismét felbukkant az Intel ötmagos Lakefield processzora

Az Intel az utóbbi időben ugyan rekordokat halmoz a bevételeket tekintve, szóval látszólag nincs probléma, a színfalak mögött viszont egyértelmű, hogy nincs minden rendben. Az AMD kínálata már szinte minden ponton übereli az Intel felhozatalát több szegmensben is. És talán éppen ezért az Intel már radikálisabb újításokon dolgozik, ennek lehet az első ékes példája a Lakefield sorozat, melynek a napokban felbukkant az első néven említett tagja.

Az Intel Core i5-L16G7 processzorról van szó, ami egy Samsung készülékben jelent meg a Userbenchmark adatbázisában. Egyelőre csak annyit lehet tudni erről a masináról, hogy a SAMSUNG_NP_767XCL azonosítót kapta meg, de több részlet nem ismert. És a processzorról is csak elejtett információmorzsák vannak.

Hivatalosan semmit nem lehet tudni az Intel Core i5-L16G7 lapkáról, de az adatok alapján ez már egy ötmagos Lakefield egység, ami heterogén felépítéssel fog rendelkezni. Már tavaly is lehetett hallani ilyen processzorról, de még most is nagyon kevés adat áll a rendelkezésünkre ennek kapcsán. Itt elvileg az okostelefonok rendszerchipjeinél már régóta használt aszimmetrikus kialakítás jöhet majd képbe, egy big.LITTLE (vagy DynamIQ) kialakításhoz hasonló felállásban. Lesz egy nagyobb teljesítményű Sunny Cove mag és négy darab hatékonyságra kihegyezett Tremont egység az üresjáratra, könnyebb feladatokra.

Galéria megnyitása

Az órajeleket tekintve a Core i5-L16G7 kapcsán meglehetősen vegyes képet kaptunk most. A Userbenchmark alapján a lapka 1,4 GHz-es alap és 1,75 GHz-es turbó frekvenciával üzemelt. Hogy ezt miként kell értelmezni itt, azt nem tudjuk jelenleg, de elképzelhető, hogy négy mag ment 1,4 GHz-en, az egy teljesítményre kihegyezett pedig 1,75 GHz-ig skálázódott. Érdekesség, hogy korábban ennél sokkal magasabb órajelű ötmagos Intel processzor bukkant fel. Talán teljesen más területre szánt modellek voltak ezek.

A Lakefield processzor egy Gen 11 integrált GPU-val szolgálhat, és LPDDR4X memória társítható majd hozzá a különleges memóriavezérlője révén. Ez a processzorcsalád nagyon fontos lehet több szempontból is az Intel számára. Itt jelenhet majd meg a Foveros tokozási technológia is, ami lehetőséget nyújt elvileg arra, hogy különböző komponensek egymásra rétegelve helyezkedjenek el a tokban. És külön érdekesség, hogy ezek az eltérő lapkák akár különböző gyártástechnológiával is készülhetnek.

Galéria megnyitása

A Core i5-L16G7 kapcsán jelenleg nagyon nehéz megmondani, hogy vajon ez már a processzor végleges neve-e, mert amennyiben igen, az azt jelentené, hogy a vállalat egy új elnevezési sémát vezethet be. Ez persze nem lenne teljesen meglepő, ugyanis a váltás előszelét már lehetett érezni az Ice Lake esetében, ahol például befutott a Core i7-1065G7, és a G ebben a névsémában az IGP-re utalt. A Core i5-L16G7 pedig a fentiek alapján hasonló IGP-t (Gen 11) kaphat majd, mint az Ice Lake említett processzora, szóval meglehet, hogy ezért azonos a G7 rész a névben.

A mostani ismereteink szerint a Lakefild processzorok már 10 nanométeren készülhetnek majd, miközben az alapjuk 22 nanométeres lehet a Foveros tokozásnak köszönhetően. Az Intel talán hamarosan lerántja a leplet az új generációról, és kiderülhetnek majd a részletek a Lakefild felépítését illetően.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap