Ismét elképesztő bevételi számokat produkált az Apple

A jó eredményeknek köszönhetően újra a világ legértékesebb vállalatává lépett elő.

Ismét elképesztő bevételi számokat produkált az Apple

Az Apple-ben tavaly egy kicsit megrendült a befektetők bizodalma, de a jelek szerint most már minden rendben, hiszen új csúcson van a részvények árfolyama, aminek hatására a cég piaci kapitalizációja 1,1 milliárd dollár fölé szökött. És bár az aktuális profit egy kicsit elmaradt az egy évvel korábbitól, igazából olyan szinten mozog a vállalat ebből a szempontból, ami jóformán példátlan.

64 milliárd dolláros bevétellel zárta az idei harmadik negyedévet az Apple, ami amúgy a vállalat számításában már a negyedik pénzügyi negyedévnek számít. A cégnek csak 1,74%-kal, de sikerült felülmúlnia azt a produkciót, amit tavaly nyújtott. Tim Cook ennek kapcsán elmondta, hogy soha nem sikerült még ilyen jól az Apple szeptemberrel járuló negyedéve, és új rekord szültetett globálisan több régióban is (pl. USA, Franciaország, Németország, Dél-Korea, India). Az Apple működési bevétele 15,625 milliárd dollár volt profitja a vizsgált időszakban, a nettó bevétele pedig 13,7 milliárd dolláron állt meg, amivel messze felülmúlt a konkurenseit. Magához képest viszont nem tudott előrelépni ezen a fronton a vállalat, ugyanis a mostani eredménye 2,83%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Galéria megnyitása

Az iPhone-ok továbbra is gyengélkednek, ezeknek az értékesítése az elmúlt negyedévekben mindig visszaesést mutatott, és ezúttal sincs ez másként. Az okostelefonokból befolyt bevétel 9%-kal csökkent, de még így is 33 milliárd dollár származott ebből a termékkategóriából, ami azt jelenti, hogy a komplett bevételnek több mint a felét adták a mobilok.

Az Apple azt már nem árulja el, hogy a darabszám miként alakul, de vélhetően még nagyobb mértékben esett, ugyanis az átlagos eladási árak folyamatosan emelkedtek az utóbbi időben. Hogy legyen némi pozitívum is, kiemelte a cég, hogy az előző negyedéves bevételt 15%-kal sikerült felülmúlni, aminek a hátterében minden bizonnyal az iPhone 11 generáció debütálása áll.

Galéria megnyitása

Az iPadek forgalma ismét növekedett, szóval az Apple szemszögéből a táblagépeknek abszolút van jogosultság. A vállalat „nagyképű” készülékei nagyon jól fogynak, és a mostani pénzügyi eredményhez 4,65 milliárd dollárral járultak hozzá ezek.

Eddig az iPad eladásokat főleg az olcsóbb modellek húzták, ami azért nem meglepő, mert ezeknek még az ár-érték aránya is viszonylag elfogadható a maguk nemében. Ezúttal azonban arról lehet hallani, hogy az iPad Pro nagyon jól szerepelt. Az Apple pontos számokat ezen a fronton sem közölt, de elvileg világszerte növekedés történt, és minden eddiginél több iPad van napjainkban aktív használatban.

Galéria megnyitása

Nagyot mentek a viselhető kiegészítők, ide tartozik például az Apple Watch és az összes fej- valamint fülhallgató is, melyek közül leginkább az AirPods felelt az eladások felpörgéséért. És ezeket a vállalat egy kategóriába veszi az okosotthonos megoldásokkal és a szimpla kiegészítőkkel. Az Apple ilyen termékekből 54 százalékkal nagyobb bevételt hajtott fel most, mint 2018 azonos időszakában. Ráadásul globális növekedést produkált. Az Apple bevétele ebben a szegmensben 6,52 milliárd dollárra emelkedett a korábbi 4,22 milliárd dollárról. És bár Tim Cook a bejelentésben nem hangoztatta, ez is rekord értéknek tekinthető a júliustól-szeptemberig terjedő időszakban.

A különböző termékkategóriákból a Mac volt még, ami visszafelé húzta az Apple-t ezúttal, pedig korábban még a személyi számítógépek forgalmát is képes volt fentebb hajtani a cég. A negyedik pénzügyi negyedév azonban ezen a fronton 5 százalékos mínuszt hozott. Tavaly ilyenkor még 7,3 milliárdos bevétele volt az Apple-nek a különböző formátumú számítógépekből. Egyébként voltak olyan területek, ahol a Mac értékesítése rekordot mutatott, így az Egyesült Államokban, Indiában és Japánban, de ez nem lett elég ahhoz, hogy növekedést legyen képes produkálni.

Galéria megnyitása

Az Apple még arra is kitért, hogy már a termékekből befolyó bevétel önmagában is egészen jó volt, mivel csak 1%-kal lett kevesebb, mint egy évvel korábban. 51,5 milliárd dollárt hozott össze a cég csak a különböző hardveres megoldásaival. Ez pedig azért nagy szó, mert ugye az iPhone-okból származó bevétel érezhetően csökkent, és korábban aligha gondolták a befektetők, hogy majd ezt képes lesz kompenzálni a cég más területekről. De nagyjából sikerült neki – pedig most a Mac vonal sem segített.

Eddig nem esett róla szó, de nagyon fontos, hogy a szolgáltatások, szoftveres megoldások részlege továbbra is dinamikusan növekedik. Immáron 12,5 milliárd dollár folyt be ezekből, amivel lényegében az iPhone mögött a legnagyobb jelentőségűnek tekinthető a bevételszerzés szempontjából. Nem kevesebb mint 18%-os itt az előrelépés, és abszolút rekordról beszélhetünk. Jelentő mértékben sikerült felülmúlni a korábbi csúcsot, ami igazán örvendetes a cég szempontjából. Az Apple számára azért is nagyon fontos ennek a szekciónak az erősödése, mert itt különösen magas profitra lehet szert tenni a teljes bevételhez képest.

Galéria megnyitása

A vállalat számításai szerint a különböző Apple szolgáltatásoknak összesen 450 millió előfizetője van, miközben egy éve ez a szám még „csak” 330 milliónál tartott. Ha marad a mostani tendencia, rövidesen átlépheti a cég a félmilliárdos mérföldkövet. Sajnos most részletesebb számokról nem esett szó, de minden bizonnyal az Apple Music is új mérföldkőhöz érkezhetett a Spotify elleni rivalizálás során. Arra viszont kitértek még a cupertinóiak, hogy már 49 országban lehet világszerte elérni az Apple Pay mobiltárca megoldást. És megemlíthetjük, hogy az idei évben már Magyarországon is megjelent ez hivatalosan, egyre több banknál lehet elérni – elvileg nemzetközi szinten több mint 6000 pénzintézet sorakozott fel mostanra az Apple Pay mögött.

Zárásul a vállalat előre jelezte, hogy mire lehet számítani a következő negyedévben. Az ünnepi időszak hagyományosan nagyon erős az Apple-nél, és idén is arra számít, hogy kiugróan fog alakulni a bevétel. 85,5 és 89,5 milliárd dollár közötti eredményben reménykedik a cupertinói vezetés, a működési „hatékonyságát” pedig 37,5-38,5 százalék közé várja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap