Iskolásoknak készített notesz- és táblagépeket az Archos

Az újdonságok között változó képátlójú és operációs rendszerű készülékek szerepelnek, így minden célra lesz megfelelő alternatíva.

Iskolásoknak készített notesz- és táblagépeket az Archos

Az Archos egy francia kezdeményezés, a „Grand Digital for Schools Project” keretében fogja rajthoz állítani az alábbiakban bemutatásra kerülő készülékeket. Ennek a projektnek idén az lesz a célja, hogy 50 ezer közép- és felsőoktatásbeli diákot lássanak el táblagépekkel és laptopokkal. És ez még csak a kezdet, mert ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor 2016-ban már nem kevesebb, mint 1 millió diák felszerelése lesz a cél.

Oktatási táblagépek

Kezdjük a táblákkal. A párost egy 9 és egy 10,1 hüvelykes megoldás alkotja, amelyek elérhetőek lesznek Android és Windows 8.1 Pro operációs rendszerrel is. Ebből egyenesen következik, hogy a készülékek alapját az Intel biztosítja. A felhasznált központi chip négymagos és 1,8 GHz-es órajelen üzemel majd, de ennél többet nem árultak el róla. A táblagépek specifikációja egyébként nagyvonalakban megegyezik, csak a méret lesz igazán meghatározó különbség közöttük. A rendszermemóriáik 2 GB-os méretet öltöttek, tárhely tekintetében pedig mindkét modell 64 GB-tal szolgál. Bővítési lehetőségről nem szólt a fáma, ám ekkora háttértár mellett ez nem is olyan kardinális kérdés.

A 9 és 10,1 colos szerkezeteket két-két kamerával vértezték fel a mérnökök, de azonnal látszik majd, hogy ezekre nem fordítottak különösebb figyelmet. A videócsevegések felelőse egy VGA egység lesz, fényképezni pedig egy 2 megapixeles kamerával tudnak majd a felhasználók, ha a szükség úgy hozza. A kellemes gépelési lehetőséget a laptopoknál alap dolog, de ezt az Archos a tábláknál is igyekezett biztosítani, ennek megfelelően olyan tokokat csinált hozzájuk, amelyek beépített billentyűzetet is magukban foglalnak, amiket közvetlenül hozzá is lehet csatolni a gépekhez. Az Archos az üzemidőről is kellőképpen gondoskodott. Mind a kettő tabletet olyan teleppel látták el, ami minimum 8 órányi folyamatos használathoz elegendő tartalékkal tud szolgálni, így a tanítás ideje alatt végig bírják majd a strapát a szerkezetek.

Oktatási notebookok

A noteszgépek 11,6 és 14 hüvelykes méretben öltöttek testet. A fenti párossal ellentétben, itt azért már nem teljesen ugyanaz a belbecs fog szolgálatot teljesíteni a különböző modellekben, viszont továbbra is akadnak közös nevezőik. Ilyen például a teljesítményt meghatározó processzor, ami a tableteknél is látott, 1,8 GHz-es órajelen üzemelő Intel egység lesz. A kisebbik laptopra a Chrome OS operációs rendszer került, az Archos pedig úgy vélte, hogy itt még elegendő a 2 GB-nyi RAM, valamint a 64 gigás tárhely párosa. A nagyobb megjelenítőnek otthont adó gép viszont már a Windows 8.1 Próval kerül bevetésre, és annál már egy fokkal komolyabb körítést „dobtak össze” a szakemberek. A rendszer számára 4 GB memóriát biztosítottak, a háttértárat meg 250 GB-ra növelték; ezekkel a változtatásokkal előreláthatólag már jól használható masinát alkottak az Archos műhelyében – noha a processzor egy ilyen környezetben már rontja az összképet.

Kamerákkal is fel lettek szerelve ezek a készülékek, ám ilyen tekintetben még a tableteknél is fapadosabb a helyzet. Ezúttal csak fejenként egy-egy VGA kamera került bevetésre, amik a kijelzők felett tűntek fel, így a videóhívások bonyolításáért hivatottak felelni. A tableteknél látott módon a notebookok esetében is a 8 órás üzemidőt tűzték ki célul a tervezők, ebből fakadóan valószínűleg ezek sem fognak óra közben váratlanul lemerülni, és nagyjából bírják majd a nap végéig. Az akkumulátorok kapacitásáról egyébként nem adtak tájékoztatást, de ha valóban elérik a a szóban forgó eredményt, akkor igazából ez mindegy is, nem lesz oka panaszra a felhasználóknak.

Az Archosnál nem feledkeztek meg arról, hogy egy ilyen „taneszköznek” tervezett termék az átlagosnál is nagyobb fizikai fenyegetésnek van kitéve a mindennapos használat során. Ezt szem előtt tartva mindegyik újdonságot gumírozott borítással látták el. Továbbá azt is ki kell emelni, hogy ezeknél a szoftveres oldalt rugalmasan fogják kezelni. Ez azt jelenti, hogy nincs teljesen meghatározva az előre telepített alkalmazások listája, hanem az igényekhez tudják igazítani őket. A gépezetek állítólag több színben lesznek elérhetőek, de erről pontosabb információnk nincs. Az francia vállalat 2+1 év garanciát vállal rájuk.

Az Archos diákoknak készített 9 colos táblája nettó 200 eurós árral áll majd rajthoz, míg a nagyobbik modellért nettó 250 eurót fognak elkérni. Szintén 250 euróba kerül majd a Chrome OS-es laptop is, míg 14 hüvelykes notebookhoz már 300 eurós árcédulát társítanak – az árak ezeknél is adó és egyéb terhek nélkül értendő. A készülékeknek az érkezésére valamikor márciusban kerül majd sor, és minden bizonnyal már megtekinthetőek lesznek az MWC-n.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward