IPTV 2.0: mérföldkövek a netes tévézésben

IPTV 2.0: mérföldkövek a netes tévézésben

A hagyományos televíziózást gyökeresen átalakító iptv-szolgáltatást Magyarországon elsőként a T-Home (illetve jogelődje, a T-Online Magyarország) indította el 2006 novemberében, és kereskedelmi forgalomban is egy ideig kizárólag ez a márka nyújtott iptv-szolgáltatást. A bevezetést követően, a T-Home piacra lépésével az előfizetők száma lendületesen emelkedett: a brand bevezetése utáni első hat hónapban megduplázódott az egy évvel korábbi adathoz képest, és az előfizetők száma ma már meghaladja a 65 ezret.

A T-Home az interaktív televíziózás élményét kínáló szolgáltatás ismert funkcióin - mint például a megállítható, visszatekerhető élő adáson, a több mint 500 mozifilmet akár már tévépremier előtt kínáló Videotékán, az elektronikus műsorújságon, a programozható műsorrögzítési lehetőségen, a gyerekzáron - túl új alkalmazásokat fejlesztett. Ennek köszönhetően a már meglévő merevlemezes set-top-boxok mellett további beltéri vevőegységekről is rögzíthetők műsorok, illetve azok le is játszhatók - ráadásul a felvételek ezekkel az eszközökkel teljeskörűen kezelhetőek: törölhetünk, időzíthetünk, egyedi, illetve sorozatfelvételeket vagy a nappaliban megállított tévézést egy másik szobában is folytathatjuk. A digitális műsorújságban történő célzott keresést könnyítendő tematika (dokumentum, hírek, zene stb.) és nyelv szerint is szűkíthetjük a kínálatot. A kívánt csoportot kiválasztva csak a csoportba tartozó csatornák jelennek meg a képernyőn. A Képek és zene funkció lehetővé teszi, hogy a set-top-boxokkal azonos otthoni belső hálózaton lévő eszközökről (megfelelő szoftverrel rendelkező pc vagy hálózati meghajtó) képeket és zenéket játszhassunk le az iptv képernyőjén keresztül.

Korábban sok bosszúságot okozott, hogy a műsorújság alapján beállított felvételek vége a műsorok csúszása miatt lemaradt. Ezt kiküszöbölendő, a rögzítés indulásakor minden felvétel elé két perc, a felvételek végére pedig tíz perc plusz felvételi idő kerül (mindez csak akkor, ha a felvételek között nincs ütközés). Emellett természetesen az eddigi manuális felvételmeghosszabbítás is az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az iptv-n látható [origo] tévécsatornák (LifeNetwork és OzoneNetwork) hamarosan interaktív alkalmazásokkal gyarapodnak. A tévénézők a csatornák weboldaláról származó híreket, fényképes időjárás-jelentést (szöveges, térképes előrejelzések) és a közeljövőben műsorelőzetes-videókkal ellátott műsorújságot, egészség témájú kisebb kalkulátorokat, adatbázisokat (például laborlelet-értelmező), a csatornák archív tévétartalmait, valamint kvízjátékot találhatnak. S ha valamilyen okból elfelejtettük a műsorfelvételt időben beállítani, mindezt az internetes (www.t-hometv.hu oldalon keresztüli) és mobilos műsorrögzítés-beállítás segítségével útközben vagy akár a munkahelyen is pótolhatjuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward