Shop menü

IP68 MINŐSÍTÉSSEL, ÚJ LEICA KAMERÁKKAL ÉS A FRISS SNAPDRAGONNAL JÖTT A XIAOMI 13

Az új generációs okostelefonok a MIUI 14 grafikus felhasználói felületet használják az Android 13-mal, jobb kamerákkal léptek a színre a gépek, és különleges színekben is elérhető lesz a Xiaomi 13.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
IP68 minősítéssel, új Leica kamerákkal és a friss Snapdragonnal jött a Xiaomi 13

A Xiaomi az eredeti tervhez képest több mint 10 nappal eltolva jelentette be a Xiaomi 13 szériát, mert Kína korábbi elnöke időközben elhunyt. A mobilok most rendben befutottak, és jó lehetőségeket vonultatnak fel, bár azért az kétséges, hogy a korábbi csúcsmodellekről lenne értelme váltani. Inkább csak egyfajta finomhangolása a 13 széria a 12-es sorozatnak.

Végre a Xiaomi megadta a felhasználóknak azt is, hogy IP minősítéssel látta el az eszközöket. Egészen eddig a Xiaomi csak mondogatta, hogy kellően vízálló az okostelefonja, és egyéb okai vannak annak, hogy nem rendelkezik a készülék az IP68 jelzéssel. Most már nem kell magyarázkodnia, hiszen a Xiaomi 13 és a 13 Pro is fel tudja mutatni ezt a minősítést, szóval mindenki megnyugodhat. Ezen felül pedig természetesen azért egyéb változásokról is beszámolhatunk, például fényesebb lett a képernyő.

Galéria megnyitása

A Xiaomi 13 és 13 Pro már akár 1900 nites csúcsfényre is képes, és normál esetben is 1200 nitet tud elérni. A Xiaomi 13 ezúttal 6,36 hüvelykes lett, a Xiaomi 13 Pro pedig maradt 6,73 colos. A szerényebb készülék Full HD+ felbontással rendelkezik, a drágább eszköz pedig Quad HD+ minőséget nyújt. OLED és LTPO OLED panelek vannak itt bevetésen. Biztosított a HDR10+ és a Dolby Vision támogatás is. A Xiaomi 13 sík, a 13 Pro pedig ívelt felülettel lépett a színre.

Galéria megnyitása

Az új okostelefonok mellett a Xiaomi elindította a MIUI 14 grafikus felhasználói felületet is. Az új MIUI egyebek mellett már az Android 13 operációs rendszer által nyújtott újításokból is merít, de az tudni kell, hogy nem minden eszközre fog az Android frissítéssel együtt befutni. Vannak független fejlesztések, és a régebbi eszközök csak az újítások egy részét kapják majd meg.

Galéria megnyitása

A kamerarendszerek fejlődtek, de nem az előlapon. Valamilyen oknál fogva a Xiaomi nem érzi úgy, hogy ezen a ponton változtatnia kellene, szóval a frontkamera most is 32 megapixeles és Full HD videózásra alkalmas, mint a több mint egy évvel ezelőtti felsőkategóriás eszközöknél. A riválisok általában azért már 4K támogatással szolgálnak ezen a ponton is.

Galéria megnyitása

A két újdonság hátsó kameramodulja teljen eltérő lett. A Xiaomi 13 esetében van egy 50 megapixeles kamera, ami 1/1,49 hüvelykes szenzort használ optikai stabilizálással felvértezve. Emellett biztosított egy 10 MPixeles képalkotó 3,2-szeres optikai zoommal a távolabbi témák megörökítésére. A sort pedig egy 12 megapixeles, ultraszéles látószögű megoldás zárja.

Galéria megnyitása

A Xiaomi 13 Prónál három 50 megapixeles kamera található a hátlapon. Az elsődleges kamera már 1 hüvelykes érzékelőt használ Dual Pixel és lézeres AF rendszerekkel, plusz ebben az esetben is adott az OIS, vagyis az optikai stabilizálás. A zoomolásra alkalmas kamera itt is 3,2-szeres közelítést tud, csak 50 MPixeles érzékelővel karöltve. Az ultraszéles látószögű képalkotó pedig makrózási opciót is nyújt az ugyancsak 50 megapixeles szenzorra épülve.

Galéria megnyitása

A Leica partnerségében születtek a kamerák, és ezzel együtt a gépezetek kínálnak olyan különleges szűrőket, amik a Leica egy-egy korábbi fényképezőjét idézik. Videózni 8K-ban tudnak az újdonságok kiviteltől függetlenül, és HDR10+ videózásra is képesek. A Xiaomi nagy hangsúlyt fektetett a képalkotásra, de azért a 12S Ultra szintjét nem üti meg a 13 Pro sem, ezt később egy újabb Ultra modell fogja váltani.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 rendszerchipet alkalmazzák a készülékek, és valószínűleg még több tucat okostelefon fog ezzel az alappal jönni. Minden esetben remek tempóra kell számítani, és ebben az esetben a hatékonyság is jól alakul az eddigi ismereteink szerint. A mobilok 8 és 12 GB RAM-mal lesznek elérhetőek. A tárhely a 256 és 512 GB-os opcióknál 3,5 Gbps-os olvasási sebességre képes, a 128 GB-os gépeknél pedig be kell érni 2,2 Gbps-mal.

A masinák természetesen 5G-sek, ezt manapság már mondani sem kell a felsőkategóriában, azt azonban hozzá kell tenni, hogy csak a Sub-6 tartományt támogatják továbbra is, ami szomorú tény. A kapcsolati lehetőségek terén említendő még a Wi-Fi 6E és a Bluetooth 5.3 modul megléte, a Xiaomitól megszokott módon adott az infra is, van továbbá NFC chip, a sort pedig az A-GPS vevő zárja több sávos támogatással a különböző műholdrendszerek esetében. Kettő SIM-et tudnak kezelni a mobilok, DSDS üzemre képesek.

Galéria megnyitása

A Xiaomi 13 Pro modellek kerámia hátlappal is elérhetőek lesznek, a 13 modell pedig Gorilla Glasst kapott, plusz mindkét variáns esetében lesz speciális bőrhatású opció is, amit könnyen lehet tisztítani, annak ellenére, hogy azért a bőrre ez annyira nem jellemző. A Xiaomi 13 még limitált rikító színekben is elérhető lesz, egyébként a kínálatot a fekete, fehér, zöld és kék opciók jellemzik. A készülékek előlapja Gorilla Glass Victus üveggel lett lefedve.

Galéria megnyitása

A Xiaomi 13 tömege 185/189 gramm és 8-8,1 milliméter vastag, a 13 Pro esetében pedig már 210 és 229 grammos tömegről beszélhetünk 8,4-8,7 milliméteres vastagság mellett. Sztereó hangrendszer jellemzi még a masinákat és a kijelző alatt hordozzák az ujjlenyomat-olvasójukat.

Galéria megnyitása

A 13-as modellt egy 4500 milliamperórás akkumulátorral látta el a Xiaomi, és 67 wattos gyorstöltést biztosít kábeles kapcsolat mellett, a 13 Prónál pedig egy 4820 mAh-s megoldás került elő 120 wattos gyorstöltést lehetővé téve. Mindkét mobilnál adott a vezeték nélküli töltés is, ugyanúgy 50 wattos teljesítményt támogatva, és a töltésmegosztás is biztosított 10 wattal.

A Xiaomi 13 bemutatása csúszott, ennek eredményképpen a szállításra alig kell várnia azoknak, akik most leadják a rendelésüket, mivel a héten elindulnak az első szállítmányok. Egyelőre csak Kínában érhetőek el az eszközök. A Xiaomi 13 4000 jüanról indul 8/128 GB-os kivitelben, 4300 jüanba kerül majd a 8/256 GB-os, 4600 jüanért lesz felmarkolható a 12/256 gigás, és 5000 jüant kóstál majd a 12/512 GB-tal szolgáló konfiguráció (228, 246, 263 és 286 ezer forint). A Xiaomi 13 Pro pedig innen, 5000 jüanról indul 8/128 GB-tal, 5400 jüant kóstál majd a 8/256 gigás, 5800 jüanért a 12/256 GB-os üti a vásárlók markát, és 6300 jüan lesz az abszolút csúcsmodell a 12/512 GB-tal (286, 308, 332 és 360 ezer forint).

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére