Shop menü

INTEL CORE I9-13900KS – 6 GHZ-EN KETYEGŐ ASZTALI PROCESSZOR, A VILÁGON ELSŐKÉNT?

Ez lehet az Intel "titkos fegyvere" az érkező RYZEN 7000X3D processzorok ellen.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Intel Core i9-13900KS – 6 GHz-en ketyegő asztali processzor, a világon elsőként?

Az Intel Raptor Lake-S processzor-generációja nagyjából két hét múlva mutatkozhat be hivatalosan, igaz, az elmúlt napokban szerencsére már sok információ kiszivárgott az előzetes kínálattal kapcsolatban, a róla szóló hírünk itt olvasható. Az új Intel processzorok elég komoly konkurenciára számíthatnak az AMD térfeléről, ugyanis a RYZEN 7000-es sorozat tagjai ígéretesnek tűnnek, de ha ezeket még maguk mögé is utasítják a Raptor Lake-S generáció tagjai, a 3D V-Cache alapú RYZEN 7000X3D modellekkel már azért meggyűlhet a bajuk, akár még az abszolút csúcskategóriában is.

Erre az eshetőségre a pletykák szerint számítanak az Intelnél, éppen ezért a Core i9-13900K fölé ezúttal is érkezhet egy „KS” sorozatú modell, ami abszolút csúcsprocesszornak tekinthető, csak úgy, ahogy az aktuális Alder Lake-S generáció Core i9-12900KS típusjelzéssel ellátott tagja. A Core i9-13900K várhatóan 5,7 GHz-es maximális Boost órajelen ketyeghet majd, ami már elég magas érték ahhoz képest, amihez az eddigi generációk során szokhattunk.

A Core i9-13900KS azonban még ennél is magasabbra emeli a lécet: ez a modell akár 6 GHz-es boost órajellel is büszkélkedhet, elsőként a kereskedelmi forgalomba szánt klienspiaci processzorok között. Erre utal az alábbi képen látható megjegyzés a 2022-es oszlopban, valamint a 8 GHz-es tuning-órajelről is megemlékeznek, amit tuning világrekordként emlegetnek, az abszolút órajel-világrekordtól azonban még messze van, ahogy arról ebben a hírünkben már írtunk.

Galéria megnyitása

Az Izraelben megrendezett Tech Tour alkalmával az Intel illetékesei egyébként megerősítették, a Raptor Lake-S modellek valóban 15%-os gyorsulást hoznak egyszálas feladatoknál, míg a többszálas munkafolyamatok esetében már 41%-os gyorsulásra lehet számítani az Alder Lake-S modellekhez képest.

Az egyszálas gyorsulás lényegében a Raptor Cove processzormagoknál tapasztalható IPC növekedésnek tudható be, valamint az is hozzájárul az eredményhez, hogy az újdonságok magasabb maximális boost órajeleket vethetnek be, mint elődeik, és ehhez még az energiahatékonyságra optimalizált processzormagok is hozzáadnak, hála az ugyancsak magasabb órajeliknek. Architektúra terén elég sok minden változott, ahogy azt legutóbbi hírünkben már megírtuk, ezek mind-mind segítenek a gyorsulásban.

Érdekes apró információmorzsa, ami ugyancsak a Tech Tour keretén belül hangzott el, hogy a Raptor Lake-S fejlesztésre azért volt szükség az Alder Lake és a Meteor Lake között, mert a Meteor Lake esetében látszott, nem lesz kész időre. A Raptor Lake-S fejlesztése két éve kezdődött, a GPU és az I/O részleg esetében nem is igazán történt változás, a CPU magokat azonban egy picit kigyúrták a mérnökök.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére