Információk a Bobcat architektúra utódjáról, a Jaguárról

Az új mikroarchitektúra segítségével az AMD betörhet a táblák egyre növekvő piacára.

Információk a Bobcat architektúra utódjáról, a Jaguárról

A Jaguar alapú APU egységek az alacsony fogyasztású és ultra-alacsony fogyasztású termékek piacát veszik majd célba. Ezek a termékek szolgáltatásokban gazdag, x86-os alapokon nyugvó, energiahatékony megoldások lesznek, amelyek jobb teljesítményt kínálnak, mint napjaink hasonló kategóriájú x86-os megoldásai. A Jaguar segítségével az AMD-nek reményei szerint sikerül majd belépni olyan szegmensekbe is, amelyekben a cég jelenleg nem igazán képviselteti magát.

Annak érdekében, hogy a Bobcat (Brazos platform APU-jai épülnek erre) alapú megoldásokhoz képest az új APU-k jobb teljesítményt kínálhassanak, az AMD gyakorlatilag minden lehetséges területen változtatásokat eszközölt: nőtt a rendelkezésre álló processzormagok száma, nőtt az órajel, bekerült a repertoárba a legmodernebb utasításkészletek támogatása és nőtt az órajelenként végrehajtható műveletek száma is. Ezzel együtt persze az energiahatékonyság növelése is fontos szempontot képvisel, így ebben az irányban is történt némi előrelépés. Például az új dizájnnak és az optimalizációknak köszönhetően a Jaguar alapú megoldások alacsonyabb üresjárati fogyasztás mellett üzemelnek, mint a jelenleg forgalomban lévő alacsony fogyasztású megoldások.

Az első olyan APU egységek, amelyek már az új, Jaguar névre keresztelt mikroarchitektúrára támaszkodnak, 28 nm-es csíkszélességgel készülnek el. Ezek lesznek a Bobcatre épülő Zacate és Ontario APU-k közvetlen utódjai, amik a Kabini és Temash kódnéveket kapták. Később az AMD tervei szerint az architektúrát átültetik 20nm-re. 

A Jaguar alapú APU egységek maximum négymagosak lehetnek, és a négy mag összesen 2 MB-nyi megosztott gyorsítótárral gazdálkodhat. A másodszintű gyorsítótár 512 KB-os adatbankokra lesz felosztva, amelyek szükség esetén egymástól függetlenül is kikapcsolhatóak lesznek, így energia megtakarítására nyílik lehetőség.

 Annak érdekében, hogy az órajelet növelni lehessen a jelenlegi, Bobcat alapokon nyugvó megoldásokéhoz képest, a Jaguar mikroarchitektúrára támaszkodó termékek hosszabb futószalagot alkalmaznak. Cserébe emiatt ha az elágazásbecslő rosszul dönt, egy órajellel több időbe kerül majd, hogy újra feltöltse a futószalagot az APU.

A harmadik fontos előrelépés az, hogy a Jaguar alapú APU-k támogatni fogják az összes modern technológiát,

illetve utasításkészletet, amelyek között az alábbiakat találjuk: SSE4.1, SSE4.2, AES, PCLMUL, AVX, BMI, F16C és MOVBE.

 Az órajelenként végrehajtható műveletek számának 15%-os növeléséhez a Jaguar alapú megoldások 128-bites lebegőpontos egységet (FPU) alkalmaznak, amely számos fejlesztésen is átesett, így már a 256-bites AVX utasításokkal is megbirkózik. A sorban egy innovatív integer egység is jelen van, amely egy új hardveres osztót kapott.

Persze a fentiek mellett fontos szempont volt az energiafogyasztás csökkentése is. Az AMD ennek érdekében például bevezette a CC6-os állapotot, amit az egyes processzormagok akár önállóan, egymástól függetlenül is alkalmazhatnak.

 Az egyes Jaguar processzormagok 3,1 négyzetmilliméteres kiterjedésűek lesznek 28 nm-es gyártástechnológia alkalmazása mellett, ami látványos előrelépés a 40 nm-es Bobcat processzormagokhoz képest, amelyek még 4,9 négyzetmilliméteres kiterjedésűek voltak. 

A nagyobb teljesítmény érdekében - ahol az szükséges - az AMD több processzormaggal ellátott, a korábbiaknál magasabb órajelen üzemelő APU egységeket vet be, a táblák piacára azonban már csak maximum két processzormaggal ellátott, a jelenlegi órajel-szinteket alkalmazó SoC egységeket tartogat. Utóbbiak a Temash kódnevet viselik.

A hírben felhasznált diagramok az X-bit labs-ről származnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward