Igen magas memória-órajelet sikerült elérni az EVGA érkező X570 Dark alaplapjával

A rendkívül magas FCLK órajel mellett sikerült az 1:1 arányt is tartani az Infinity Fabric és a memória-órajel között, ami DDR4-4866 MHz-es memória-órajelet eredményezett. Mások ennél messzebb is eljutottak.

Igen magas memória-órajelet sikerült elérni az EVGA érkező X570 Dark alaplapjával

Az EVGA X570 Dark alaplapjának érkezéséről már egy ideje tudhatunk, a napokban pedig fotó is megjelent róla, hála a gyártó házi tuningmesterének. Vince „K|NGP|N” Lucido azóta kezelésbe is vette az alaplapot, amelyben első körben egy RYZEN 3 5300G típusú asztali APU egység kapott helyet, méghozzá egy párologtató henger társaságában – ebből már sejthető, hogy extrém tuningról lesz szó.

A szóban forgó asztali APU egységnél az FCLK órajelet egészen félelmetesen magasra, 2433 MHz-re sikerült feltornázni, maga az APU pedig 5,5 GHz-es órajelen ketyegett. A rendkívül magas FCLK órajel mellett sikerült megtartani az 1:1 arányt a memória-órajellel, ennek eredményeként extra késleltetés elszenvedése nélkül sikerült DDR4-4866 MHz-es memória-órajelre szert tenni, ami igen komoly eredmény. Ráadásul ehhez az órajelhez igen alacsony, CL14-13-12-21 1T időzítés is társult.

Galéria megnyitása

A fentiek alapján teljesen világos, hogy az EVGA X570 DARK remekül kezeli a magas FCLK órajelet, viszont a ténylegesen elérhető órajel attól függ majd, hogy az adott APU egység integrált memóriavezérlője (IMC) milyen tuningpotenciállal rendelkezik. Érdekesség, hogy hasonlóan magas FCLK-t már másnak is sikerült elérnie: egy másik tuningmester, Aaron Bakaitis egészen 2550 MHz-es FCLK-ig jutott, ami 1:1 arány mellett DDR4-5100 MHz-es effektív memória-órajelet eredményezett.

A normál, iGPU nélküli RYZEN 5000-es sorozatú asztali processzorok esetében többnyire 2000 MHz-ig sikerül elmerészkedni FCLK órajel terén 1:1 memória-órajel arány mellett, így a RYZEN 5000G sorozatnál elérhető 2550 MHz-es FCLK érték igen komoly fegyverténynek minősül. Nyilván, ezt extrém többnyire extrém tuning mellett érik el. Másrészt a belépőszintű APU egységek mellé egyébként sem szokás méregdrága memóriacsomagot vásárolni, így hiába profitál az APU alapú rendszer a gyorsabb memóriából és az alacsonyabb késleltetésekből, az extra kiadást nem feltétlenül éri meg az elérhető teljesítmény-előny.

Az EVGA X570 DARK alaplapja egyébként már készen áll, így a megjelenése sem lehet túl messze. A várható ajánlott végfelhasználói árról egyelőre nem esett szó, ám az eddigi DARK sorozatú alaplapokat elnézve nem lennénk meglepve, ha az újdonság is az 500 dollár körüli árszintet venné célba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap