IDF 2013: működő Broadwell, változatlan tervek

Minden a tervek szerint halad.

IDF 2013: működő Broadwell, változatlan tervek

Az IDF (Intel Developer Forum) végre megnyitotta kapuit, így futószalagon érkeznek a frissebbnél frissebb hírek, amelyek az Intel különböző újdonságairól árulnak el érdekes részleteket.

Elsőként a Broadwell SoC került terítékre, ami az Intel első olyan terméke lesz, amely a legfejlettebb, 14 nm-es csíkszélességet alkalmazza. Az értesülések alapján a 14 nm-es csíkszélesség sorozatgyártásban történő bevezetésére a korábbi terveknek megfelelően még az idei év vége előtt sor kerül. A Broadwell SoC egységekről bővebb információ hírünk írásának pillanatában még nem állt rendelkezésre, ám ez a helyzet a jelenleg is zajló IDF 2013 alkalmával egészen biztosan megváltozik majd.

Arra persze fény derült, hogy a 14 nm-es gyártástechnológia alkalmazásával már készült működő Broadwell SoC egység, amit a gyártó illetékesei az előadás alkalmával be is mutattak a nagyérdeműnek. A 22 nm-es csíkszélességgel készülő Haswellhez képest az egyelőre csak a mobil piacot célba vevő Broadwell SoC komoly előnyökhöz jut a fejlettebb csíkszélesség - illetve az optimalizációk - jóvoltából: az új SoC segítségével az akkumulátor-üzemidő 30%-kal növelhető a Haswellhez képest, ami abszolút nem elhanyagolható előny. A vállalat illetékesei szerint a korai lapkákhoz képest a végleges termékek esetében ezen a téren további javulásra lehet számítani.

Az Intel ezzel együtt arról is említést tett, hogy a terveknek megfelelően valóban felgyorsul majd az Atom processzorok fejlesztése, így a termékek a korábbi gyakorlathoz képest ugyanakkor aknázhatják ki a friss gyártástechnológiákban rejlő lehetőségeket, amikor az asztali-, illetve mobil Core processzorok. Eddig az Atomok ezen a téren komoly lemaradásban voltak, de ez hamarosan megváltozik. Ennek értelmében a Silvermont Atom processzorok utódai, a 14 nm-es csíkszélességgel készülő Airmont Atom processzorok 2014 folyamán jelennek majd meg.

A fenti változás kétségtelenül azt mutatja, hogy az Intel komolyabb figyelmet fordít a táblák és okostelefonok szegmensére, mint korábban, ez pedig annak köszönhető, hogy e két szegmens másodlagos helyett elsődleges piaccá nőtte ki magát. Éppen ezért érthető, ha a gyártó az elérhető legfejlettebb gyártástechnológiát biztosítja a termékek számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward