Húsz éve küldték az első SMS-t

Immáron 20 éve, hogy gazdát cserélt az első rövid szöveges üzenet két személy között.

Húsz éve küldték az első SMS-t

Immáron 20 éve annak, hogy gazdát cserélt az első rövid szöveges üzenet két személy között. Az SMS küldés alapjait 1988-ban rakták le, de 1992-ig gyakorlatilag csak értesítési célokra használták. Ekkor viszont egy angol származású mérnök, Neil Papworth a Vodafone egyesült királyságbeli hálózatán egy számítógép használatával küldött üzenetet Richard Jarvis számár "Merry Christmas" szöveggel egy Orbitel 901 készülékre. Az első olyan mobiltelefon, amely már magában is képes volt SMS küldésre 1993-ban született meg a Nokia gyárában, de a technológia még nagyon sokáig kihasználatlan maradt, 1995-ben még mindig csak átlag 0,4 SMS-t küldött egy amerikai havonta. Ebben az évben született meg egyébként a mai napig mindenki számára ismerősen csengő T9 (Text on 9 key) szövegbevitelt könnyítő megoldás.

1999-ig csak a különböző szolgáltatók hálózatain belül lehetett SMS-ben kommunikálni, az áttörés ezen a téren az amerikai AT&T és a Verizon között történt. Ezt követően, az ezredfordulókor már minden napra jutott egy kézbesítendő SMS, 2007-re pedig már többen pötyögtek, mint amennyi hanghívást kezdeményeztek. A legnagyobb népszerűségnek az Egyesült Államokban örvend az SMS, a világ rövid szöveges üzeneteinek mintegy 20%-át indítják innen útnak. Ez a tavalyi évben 1,5 trilló üzenetet jelentett, világviszonylatban pedig több mint 8 trillió SMS-t kézbesítettek.

Az évek alatt persze nem csak az SMS-ek száma, hanem a felhasználási lehetősége is bővült. Manapság egy rövid szöveges üzenettel adakozhatunk, szavazhatunk, elektromos gépeket is irányíthatunk és még elképesztően sok dologra lehetünk velük képesek. Érdekesség, hogy a 160 karakter megtöltése átlagosan több mint egy percet vesz igénybe, de Melissa Thompsonnak ehhez 25,94 másodpercre volt szüksége, nameg egy Samsung Galaxy S-re. Ezt a rekordot a Giunness is jegyzi, és 2010 óta nem talált legyőzőre az eredmény.

Az SMS-ek mostanában, az okostelefonok világában egyre visszább szorulnak, ugyanakkor továbbra is ez az egyszerű technológia a legtöbb készülék számára érhető kommunikációs forma. A jövőben viszont egyre több vetélytárssal kell szembenéznie az SMS-eknek, ilyen a WhatsApp, a Viber, a Skype, az iMessage, a BBM, stb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward