Humanoid robot érkezett az űrállomásra

A legénység új, orosz fejlesztésű tagja akár autót vezetni és fegyverrel lőni is képes, bár ezekre a képességeire az űrállomáson remélhetőleg nem lesz szükség.

Humanoid robot érkezett az űrállomásra

A Skybot F850 kalandosan érkezett az űrállomásra, az őt szállító, ezúttal emberi utasok nélkül érkező Szojuz első dokkolási kísérlete során, augusztus 24-én ugyanis a jármű váratlan mozgásokba kezdett. Később kiderült, hogy a dokkolóhellyel van a probléma, annak egyik része ugyanis meghibásodott, lehetetlenné téve az automatikus csatlakozást.

A Szojuz így végül folytatta az állomás követését, miközben az űrhajósok megoldották a helyzetet. A két, már az állomáshoz csatlakozott Szojuz egyikét három asztronauta a rakoncátlankodó dokkolóhelyhez irányította, és manuálisan csatlakoztak az ISS-hez, felszabadítva így egy olyan dokkolóhelyet, amelynél már működött az automatikus csatlakozás. A harmadik Szojuz így augusztus 26-án sikeresen összekapcsolódott az űrállomással.

A Roszkozmosz ezt az űrhajót tervezetten emberi legénység nélkül indította, az oroszok ugyanis egy új hordozórakéta, a Szojuz–2.1a rendszereit tesztelik, amely az űrhajósokat 2002 óta az űrállomásra szállító Szojuz–FG-t válthatja le rövidesen.

Ami a robotot illeti, az leginkább egy korai terminátorra emlékeztet, és mindenféle komplex feladatok végrehajtására képes. A Skybot F850 mindössze két hetet fog az űrállomáson tölteni, ahol azt vizsgálják majd, hogy súlytalanságban hogyan boldogul bizonyos megoldandó problémákkal. Ezt követően visszapakolják a Szojuz-kapszulába, amelyben érkezett, és szeptember első felében visszatér a Földre.

A Skybot nem az első humanoid robot, amely megfordul az űrállomáson. Az ISS-nek évekig lakója volt a NASA Robonaut 2 nevű rendszere, amelyet 2011-ben küldtek fel az űrbe. A robot először csak egy felsőtestből állt, majd 2014-ben lábakat is kapott, és fenntartózkodása alatt döntően különféle adminisztratív feladatokat látott el.

Sajnos a Skybotnak ez alkalommal nem lesz alkalma találkozni a Robonauttal, azt ugyanis tavaly májusban töltési problémák miatt visszaküldték a Földre, és bár rövidesen visszatér az űrállomásra, addigra az orosz robot már nem lesz fent.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap