HTC Desire 510 - ARM 64 bit és Android találkozása

A HTC máris lerántotta a leplet az első ARM alapokon nyugvó, 64 bites okostelefonjáról, amely a középkategóriában fogja megcsillogtatni képességeit.

HTC Desire 510 - ARM 64 bit és Android találkozása

A HTC meglehetősen hánytatott sorsú az elmúlt években, de a vállalat mérnökei aktívan próbálnak áttörést elérni az okostelefonok frontján. A vállalat korábban bemutatta a HTC One (M8)-at, ami talán az egyik legnívósabb androidos készülék pillanatnyilag, majd elkészítette ennek a Windows Phone-t futtató variánsát is, hogy abban a szegmensben is megpróbálja bebetonozni magát a csúcskategóriába. Most egy kicsit elléptek a felsőkategóriától, és elsőként jelentettek be olyan androidos gépet, amiben egy 64 bites ARM chip lapul, méghozzá a középkategóriában.

A Desire 510 névre hallgató szerkezetben a Qualcomm Snapdragon 410 szériás SoC-je húzta meg magát, amivel éles környezetben soha korábban nem találkozhatott még a nagyközönség. Az MSM8916 azonosítóval megbélyegezett lapka Cortex-A53 processzormagok négyesét állítja csatasorba 1,2 GHz-es frekvenciával párosítva, a grafikus feladatokat pedig egy Adreno 306 látja majd el benne, ami az Adreno 305 enyhén módosított változata. Ez a lapka tehát már ARMv8-as utasításkészlettel operál, viszont továbbra is 28 nm-es csíkszélességgel készül, mert a Qualcomm csak a csúcskategóriás Snapdragon 810 és 808 esetében kíván gyártástechnológiát váltani. Ez a döntés annak tudható be, hogy ott kerül képbe az igazán nagy fogyasztású Cortex-A57-es egység, míg az itt használt Cortex-A53 az energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7 ARM IP közvetlen utódja. A Snapdragon 410-es besorolású SoC a teljesítményét tekintve nem jelent komoly előrelépést a Snapdragon 400-as megoldások után, tehát mint azt már említettük, maradunk a középkategóriában. Ennek megfelelően a rendszernek 1 GB-nyi memóriával kell majd gazdálkodnia, míg a készüléket a mérnökök 8 GB-os kapacitású NAND Flash háttértárral vértezték fel. Természetesen a HTC gondoskodik bővítési lehetőségről, ennek megfelelően egy microSD segítségével pillanatok alatt a többszörösére növelhető a tárhely mérete.

Az okostelefonon az Android 4.4 operációs rendszer lesz jelen a rajt pillanatában, azonban ez az Android L érkezésével minden bizonnyal változni fog, anélkül ugyanis a mostani 64 bites újítás szinte semmit nem ér. A KitKat kódnévre hallgató Android ugyan képes együttműködni az új generációs központi chippel, és néhány jó tulajdonságát ki is tudja aknázni, viszont csak AArch32 módban fut, az AArch64 az Android L-lel fog csatasorba állni. A rendszer egy sor olyan újítással szolgál, amit a HTC mérnökei adtak hozzá az Androidhoz a Sense 6-tal. Jelen van a BlinkFeed szolgáltatás, a kamera alkalmazás nagyságrendekkel több lehetőséget tartogat, és egyebek mellett a Dot View védőtokok is támogatást nyertek. Az eszköz előlapját egy 4,7 hüvelykes megjelenítő uralja majd, ami meglehetősen szerény, kb. 208 PPI-s pixelsűrűséggel fog szolgálatba állni, ugyanis mindössze FWVGA felbontást alkalmaz. Dupla kamerával látták el a Desire széria legújabb üdvöskéjét, de egyik egység sem éppen a kiemelkedő minőségről fog tanúbizonyságot tenni. Előre egy VGA megoldás tekint, ami a videóhívások alkalmával fog középpontba kerülni, hátra meg egy 5 megapixeles került – ehhez még LED-es villanó sem társul.

A kapcsolati képességeit figyelembe véve érdekesség, hogy ez lehet a legolcsóbb 4G LTE modemmel ellátott HTC okostelefon, a benne rejlő egységgel akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető vele megfelelő hálózat mellett. Ezen túlmenően akad még a palettáján 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi DLNA-val, Bluetooth 4.0 modul, valamint A-GPS vevő, ami a GLONASS műholdakat is felhasználja a pontosabb és gyorsabb működés érdekében. A viszonylag nagy felülete ellenére a Desire 510 a legkevésbé sem nevezhető kecsesnek, és bizony a tömege is elég nagy, pedig javarészt műanyag alkotja. A szerkezetet 139,9 x 69,8 x 9,99 milliméteres vonalak határolják és 158 grammot nyom. Az üzemidejét illetően a tajvani gyártó egyelőre nem szolgált iránymutatással, de azt megtudhattuk, hogy egy 2100 mAh-s akkumulátort pakoltak bele a tervezők. Ez a kapacitás nem tűnik meggyőzőnek ekkora méret mellett, viszont telefonálással a gyári adatok szerint több mint 17 órán át bírja. Komolyabb terhelésre viszont nem tudni hogy reagál majd, mivel akkor már a kijelző is aktív, a Snapdragon 410 energiaigényeit meg még nem igazán ismerjük azon túlmenően, hogy takarékos lesz.

A HTC Desire 510 esetében a megjelenésről még nem sok dolog derült ki. A 64 bites mobiltelefon elérhető lesz Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban is, de az egyelőre még nem derült ki, hogy mikor fognak sort keríteni a bevetésére, és az sem világos, hogy mennyibe kerülhet. A HTC előszeretettel áraz az átlagos piaci érték fölé egy kicsivel, és ez még különlegesség is a 64 bitnek köszönhetően, így nehéz megtippelni, hogy hova fogják besorolni a kínálatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward