Hivatalos RetroPie emulátor támogatást kapott a Raspberry Pi 4

A RetroPie 4.6-os bétája meghozta a várva várt Raspberry Pi 4 támogatást, valamint számos frissítéssel is gyarapodott.

Hivatalos RetroPie emulátor támogatást kapott a Raspberry Pi 4

A RetroPie emulátor nagy népszerűségnek örvend a régebbi játékok szerelmesei körében, ugyanis segítségével számos cím játszhatóvá válik a Raspberry Pi sorozat több képviselőjén, illetve az ODroid C1/C2/XU3/XU4 platformon, valamint akár PC-n is, ha Ubuntu Linuxot választunk. A csomag eddig sajnos nem kínált hivatalos támogatást a legfrissebb málnás hobbiszámítógéphez, a Raspberry Pi 4-hez, ám a napokban végre megtört a jég, így a RetroPie 4.6 béta végre a Pi 4 fedélzetén is helyet kaphat. Játék emulátor persze eddig is rendelkezésre állt a Lakka formájában.

Fontos változás, hogy ez a kiadás már nem a Raspbian Stretch, hanem a Raspbian Buster alapjaira épül, ugyanis előbbihez már nem jár hivatalos támogatás, az eddig készített verziók támogatása pedig az év végén véget is ér.

Galéria megnyitásaA RetroPie 4.6 béta esetében további említésre méltó változás, hogy 2.9.1-es verzióra frissült az EmulationStation, míg a RetroArch most már az 1.8.5-ös kiadásnál tart. Frissítést kapott ezzel együtt a RetroPie csomagkezelő rendszer, illetve a RetroPie-Setup kód is. A fejlesztők szerint a legtöbb emulátor remekül fut majd az új kiadáson – utóbbiak közé tartozik az Atari 2600 s a ScummVM is.

Az aktuális verziónál arra azonban oda kell figyelni, hogy ez még csak egy béta kiadás, vagyis előfordulhatnak kisebb technikai problémák, amelyek beárnyékolhatják a felhasználói élményt. Maga a szoftver egyébként most is a hivatalos RetroPie weboldalról tölthető le, méghozzá innen – a szoftver elérhető RetroPie képfájlként, de akár a meglévő operációs rendszerre is telepíthetjük.

A szoftver használata során szerzett tapasztalatokat és véleményeket örömmel várja a fejlesztőcsapat a hivatalos fórumon keresztül, így ugyanis könnyebben napvilágot látnak az esetleges hibák, amelyeket sokkal gyorsabban lehet javítani.

Maga a Raspberry Pi 4 egy Broadcom BCM2711 SoC köré épülő megoldás, amely négy darab 64-bites ARM Cortex-A72-es processzormaggal rendelkezik, ezek 1,5 GHz-es órajelen ketyegnek. Ettől a modelltől kezdve a rendszermemória kapacitása választható, így 1 GB-os, 2 GB-os és 4 GB-os modellek között lehet csemegézni. A két darab USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s porttal ellátott Pi 4 képes akár két darab 4K-s monitor meghajtására, Gigabites Ethernet portja pedig teljes sebesség mellett üzemelhet. A kínálat része még egy 802.11ac WiFi és egy Bluetooth 5.0-s vezérlő is, de a szokásos microSD memóriakártya-olvasó sem hiányzik a sorból. Memória-kapacitástól függően az egyes modellek sorrendben 35, 45 és 55 dollárba kerülnek, ahogy azt korábbi hírünkben már megírtuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap