Hivatalos: Nem fejleszt több hardvert a BlackBerry

A vállalat mostantól csak a szoftveres oldalra koncentrál, de mi lesz így a QWERTY-s okostelefonokkal?

Hivatalos: Nem fejleszt több hardvert a BlackBerry

A BlackBerry az elmúlt hónapokban már szinte teljesen szoftveres vállalattá avanzsált, most pedig hivatalosan is megerősítést nyert a nyilvánvaló. A kanadai alakulat felhagy a hardverek tervezésével és fejlesztésével, ettől kezdve csak a szoftveres megoldásokat tartják majd szem előtt a vállalat szakemberei.

A BlackBerry vezetése a napokban azért tartott sajtótájékoztatót, hogy beszámoljon a második pénzügyi negyedévének eredményéről, és John Chen ekkor tért ki egyebek mellett arra is, hogy miként látják a vállalat a jövőjét. Chen elmondta az újságírói kérdésekre válaszolva, hogy a hardverekkel már szinte egyáltalán nem szeretne foglalkozni a BlackBerry, ehelyett arra koncentrál, ami mindig is jól ment az alakulatnak: a szoftverfejlesztésre. A hardvertervezés kiszervezését követően nagyobb erőbedobással lehet összpontosítani a biztonsági megoldásokra és az egyéb alkalmazásokra, amiből egyre többet nyújt a BlackBerry. „Ez a lépés lehetővé teszi számunkra, hogy csökkentsük a tőkeigényünket, és jelentősen növeljük a befektetések megtérülését” – mondta az ügy kapcsán a vezérigazgató.

John Chen

A tájékoztató keretében szó volt arról, hogy a BlackBerry új együttműködési megállapodást is kalap alá hozott az elmúlt időszakban, melynek köszönhetően már az indonéz piacra is eljut majd a szoftver- és szolgáltatáskínálata. Továbbá Személyi változás is történt a BlackBerrynél, ugyanis a pénzügyi részleg élére Steven Capelli került, mert a korábban ezen a poszton dolgozó James Yersh személyes okokra hivatkozva hátra hagyta a kanadaiak – süllyedő – hajóját. Yersh egészen pontosan október 31-ével távozik a pozíciójából, és addig is segít abban, hogy a helycsere gond nélkül menjen.

Egy ideje az sem titok már, hogy a BlackBerry kiemelt hardveres partnere a kínai TCL lett, aki hazánkban az Alcatel márkanév révén van jelen leginkább. A TCL készítette a DTEK50-et, ami egy korrekt felső-középkategóriás alkotás lett, és jelenleg is megvásárolható kb. 115 ezer forintos összegért cserébe. Sőt mi több, már arról is tudomásunk van, hogy készül a DTEK60, ami egy vérbeli csúcsmodell lesz. A TCL 950 alapjára épülő készülék 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású, AMOLED technológiás panelt vonultat majd fel, ami megfelelő fényerővel fog ragyogni. Az előlapi képalkotója 8 megapixeles lesz F/2.2-es apertúrával, a főkamerája pedig már a 21 MPixeles fotók készítésére lesz képes, hála a Sony IMX230 szenzornak – ehhez pedig egy LED-es villanó is társul. A sebességfelelős szerepében a Qualcomm Snapdragon 820 besorolású központi chip van jelen, mely 4 GB-nyi rendszermemóriával és 64 GB-os tárkapacitással társulva dolgozik majd a felhasználók tenyerében. Dual-SIM-es konfigurációról beszélhetünk. A telefon elülső hangszórókkal lett megtoldva, hogy a hangzására se lehessen majd különösebben panasz. Az elől és hátul is üvegbe csomagolt mobil kerete fémből készült, ez megfelelő merevséget ad majd neki. És már azt is tudni lehet, hogy egy 3000 mAh-s akkumulátor fogja táplálni.

BlackBerry DTEK50

Mi lesz a QWERTY-s készülékek sorsa? Nos, kétségtelen tény, hogy a kínai OEM-ek nagyon ritkán rukkolnak elő napjainkban fizikai billentyűzettel is felszerelt okostelefonnal, de a vállalat vezérigazgatója igyekezett mindenkit megnyugtatni, és leszögezte, hogy lesznek a jövőben is gombsorral szerelt újdonságok a BlackBerry kínálatában. John Chen a BNN-nek adott interjújában beszélt a vállalat részletesebb terveiről, mikor azt is elárulta, hogy a hardverfejlesztés megszüntetése nem jelenti azt, hogy örökre le kellene mondani a QWERTY-s eszközökről is.

És ha már a negyedéves jelentés volt a fő témája a sajtóeseménynek, akkor azért erről is emlékezzünk meg. A BlackBerry nem meglepő módon ismét veszteséget könyvelhetett el, ráadásul nem is keveset. Az aktuális pénzügyi negyedévben, ami augusztus 31-ével zárult, nettó 372 millió dollárral „sikerült” mínuszba mennie a vállalatnak – a GAAP eredmény sem sokkal rózsásabb, ezt tekintve 344 milliós veszteségről lehet beszélni. Azonban hozzátették, hogy néhány kiadástól eltekintve az üzemi eredményük lényegében nullszaldós lenne.

Az, hogy a BlackBerry nem fejleszt a jövőben külön hardvereket, mindenképpen szomorú dolog, de sem a DTEK50, sem pedig a hamarosan befutó DTEK60 nem ad elkeseredettségre okot. Korrekt készülékek társulnak a BlackBerry szoftveres megoldásaival, és ennek a felállásnak köszönhetően a jövőben akár fel is állhat a kanadai vállalat – meglehetősen régen volt már olyan, hogy nyereséget tudtak termelni, és a tartalékok nem tartanak ki a végtelenségig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward