Hátrahagyja a táblapiacot a Kobo

A Kobo szerint a táblagépekben már nincs elegendő profit.

Hátrahagyja a táblapiacot a Kobo

A táblagépek rendkívül gyorsan fejlődnek, és a kínai vállalatoknak köszönhetően a készülékek árai is egészen barátiak már mostanra, már nagyon olcsón lehet belépőszintű gépeket venni, és a kevés kompromisszummal járó középkategória sem elérhetetlen.

Kobo Arc 10HD

Ez azonban csak a felhasználók számára jó hír, a gyártók és fejlesztők már kevésbé örülnek ennek. Hatványozottan igaz ez abban az esetben, ha egy olyan vállalatról van szó, ahol nem futószalagon folyik az újabbnál újabb készülékek fejlesztése. Ilyen helyzetben van a Kobo is, aminek a neve leginkább az elektronikus könyvolvasók kapcsán lehet ismerős a közönség számára, de kellemes kínálattal rendelkeznek a tabletek körében is.

Arc néven futó termékcsaládjukban olyan masinák vannak, amik rendkívül ütőképesek hardver tekintetében – általában Nvidia Tegra chipekre épülnek –, viszont mégis nagyon kedvező áron futnak. Ez egy jól bevált recept, sokan mások is ezt követik. Igen ám, azonban míg ezzel korábban ki lehetett tűnni a tömegből, addig ma már egy ilyen ajánlat is csak egynek számít a sok közül. Az alacsony profit mellett értékesített eszközökből pedig csak akkor lehet haszonra szert tenni, ha kimagasló a kereslet irántuk, ez pedig vélhetően mostanra már nincs meg a Kobónál. Valószínűleg havi szinten alig néhány ezer példányt ad el a cég a táblagépeiből, és így szinte egyáltalán nincs belőlük profit.

Kobo Arc

Ennek következtében hozta meg a kanadai vállalat vezetése azt a döntést, hogy kivonulnak a tabletpiacról. A Kobo fő profilját persze sosem a táblagépek jelentették, de sokszor akadtak érdekes megoldásaik, amik miatt üde színfoltjai voltak a szegmensnek. A vezérigazgató elmondása alapján egyébként a bevételek 23 százaléka az e-könyv és tablet felhasználókból származik, és egy darabig még biztosan a kínálat részét fogják képezni a pillanatnyilag elérhető táblagépek, de új fejlesztésre már nem valószínű, hogy számítani kellene.

Kobo Aura H2O

Azok számára, akik kedvelték a Kobo ilyen jellegű termékeit ez persze mindenképpen rossz hír, viszont így több erőforrás jut majd a jövőben az elektronikus olvasók fejlesztésére, ami azonban már pozitívum, mivel ilyen tekintetben a vállalat továbbra is a legjobbak között szerepel. A kínálatuk rendkívül színes, és nemcsak azért, mert több árnyalatú hátlappal forgalmazzák egyes eszközeiket. Van a palettán a Kobo Touch alakjában érintéssel vezérelhető készülék, a Glo saját világítással rendelkezik, ráadásul ott az Aura H2O, ami pedig még víz- és porálló is, így akár egy homokos tengerpartra is nyugodtan kiviheti a felhasználó, illetve akár habfürdőzés közben is kényelmesen használatba vehető. Végül a Kobo miniről is érdemes megemlékezni, ami annyira kicsi és könnyed, hogy egy zakó felső zsebébe is belecsúsztatható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward