Shop menü

HATALMAS LEÉPÍTÉSEK AZ EPIC GAMES-NÉL

Rengeteg embert és több stúdiót is érint a túlköltekezés kezelése.
Török Roland
Török Roland
Hatalmas leépítések az Epic Games-nél

Kipukkant a Fortnite lufi? Talán nem, de olyan ponthoz érkezett az Epic Games, ami után meg kell fontolnia, hogy mikor mire költi a rendelkezésre álló erőforrásait, Tim Sweeeney ugyanis bejelentette, hogy kemény leépítések kezdődnek az Epic birodalmon belül. 

Az Epic alkalmazottainak 16%-a kerül leépítésre. 

„Egy ideje már több pénzt költöttünk, mint amit megtermelünk. Befektettünk az Epic fejlődésébe és a Fortnite növekedésébe, mint metaverzum inspirált ökoszisztéma az alkotók számára. Elég sokáig optimista voltam, hogy leépítések nélkül is megvan ehhez az erőnk, de visszatekintve már látom, hogy ez nem volt realisztikus elképzelés.” – írja Sweeney. 

A Fortnite szerinte újra növekedésnek indult, ezt pedig az alkotóknak köszönhetik, akik a bevételekből szintén részesülnek. Ez alapján viszont jelentős változások is szükségesek náluk azért, hogy működni tudjanak, mint vállalat, ezért felvételi stopot és jelentős költségcsökkentést kell eszközölniük. Sok mindennel próbálkoztak, ám végül a leépítések mellett kellett dönteniük 

Tim Sweeney szerint ez a lépés fájdalmas, de stabilizálja az üzletüket.  

Ez a 830 munkavállaló teljesen más területen kell, hogy munkát találjon magának, ami nem könnyű, mivel több más játékipari szereplő is hasonló lépéseket tett az elmúlt pár hónapban.  

A dolog megítélését még tovább rombolja az a tény, hogy az Epic Games hatalmas bevásárlásokba kezdett az elmúlt években, ám pont, hogy több ilyen felvásárolt vállalat lett a leépítések áldozata. A Bandicam például hamarosan új gazda után nézhet, de a Fall Guys-t fejlesztő Mediatonic is jelentős munkaerő veszteséggel kell, hogy számoljon. 

A Google és az Apple féle #freefortnite harc vélhetően az egyik legfőbb oka annak, hogy így kibicsaklott a vállalat bokája. Ettől függetlenül az Epic bejelentette, hogy bár kevesebb pénzből, de folytatni fogják a csatát a két telefonos óriással szemben, hogy a Fortnite visszatérhessen az Android és iOS platformokra. Ezzel együtt pedig azt is bejelentették, hogy több országban, így Magyarországon is meg fog emelkedni a V-bucks Fortnite fizetőeszköz ára. Nálunk viszonylag olcsón beszerezhető volt a V-bucks csomag, ám ez hamarosan pár száz forinttal itt is drágább lesz. Nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan megszűnik majd a heti ingyenes Epic játék szolgáltatás is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére