Hatalmas botrány az Activision Blizzardnál

A World of Warcraft játékosok következetesen köpik le a vezető fejlesztő NPC-jét.

Hatalmas botrány az Activision Blizzardnál

A szexuális zaklatás és elnyomó környezet sajnos rengeteg kisebb és nagyobb stúdiónál jelen van a játékiparban. Tavaly a Ubisoft nézett szembe az ezzel kapcsolatos botránnyal, aminek következtében hatalmas tisztogatások mentek végbe, ám úgy tűnik, hogy ezek csak látszatintézkedések voltak, a cég továbbra is embertelen környezetet kínál számos alkalmazottnak.

A Ubisofthoz hasonlóan, méretében a világ egyik legnagyobb videojátékos vállalata, az Activision Blizzard az elmúlt években többször is kivívta a játékosok haragját. Az egykor csupaszív csapatnak tartott Blizzard felvette az arctalan Activision alakját és szép lassan, de annál biztosabban idegeníti el magát az egykori fanatikus rajongóktól is. Elég csak a Free Hong Kong kitiltásra, Warcraft 3 Reforged-re vagy a Diablo Immortalsra gondolni.

Úgy tűnik, hogy a vállalatnak nem csak kívül, de belül sincs már lelke, ugyanis gigabotrányba keveredett az Activision Blizzard, miután a kaliforniai bíróságon 2 év vizsgálat után indult eljárás szexuális visszaélés, erőszak és egyenlőtlenség miatt, ami olyan mértékben elburjánzott, hogy már öngyilkossághoz is vezetett a cégen belül. A vizsgálatok szerint a cégvezetés semmit nem tett a kérdés megoldása érdekében.

Talán már szinte említeni sem kell, hogy az egyik probléma a fizetéssel kapcsolatos egyenlőtlenségeket érinti. A nők eleve jóval kevesebb pénzre számíthatnak a cégen belül, ha pedig színes bőrű kisebbséghez tartoznak, akkor még annál is kevesebbért kellett elvégezniük ugyanazt a munkát, mint amit a férfi kollégáik csináltak.

Sok nő késve vagy meg sem kapja a fizetését vagy alaptalan dolgokra hivatkozva elveszik a bónuszaikat és a megígért juttatásaikat. Ez természetesen nem tisztességes a cégen belül 20%-ot kitevő női alkalmazottakkal szemben, de, ha csak ennyi lenne a baj, akkor talán nem is lenne botrány a dologból. Az igazi probléma, hogy a World of Warcraft, Diablo és Call of Duty csapatok férfi kollégáinak jelentős része rendkívül finoman szóval is modortalanul viselkedik a munkahelyén.

Sokan részegen mennek be dolgozni, leülnek játszani és ezzel egyidőben egyszerűen átpasszolják a saját munkájukat az amúgy kevesebbet kereső női munkatársaikra.

Ha ez nem lenne elég, ez idő alatt hangosan röhögcsélnek és gúnyolják a női alkalmazottakat, miközben szexuális tartalmú megjegyzéseket tesznek irányukba és arról, hogyan erőszakolnák meg őket. Női vezetők azért nincsenek a cégen belül, mert tudatosan visszatartják őket az előléptetéstől, mivel attól félnek, bármikor teherbe eshetnek. Ha valamelyik anyukának a gyerek miatt kell elhagynia a munkahelyét, akkor gúny tárgyává válik.

Megdöbbentő, de volt olyan, hogy a szoptatószobából tessékelték ki a férfi vezetők az anyukákat, arra hivatkozva, hogy „ott lesz a  tárgyalásuk”.

Egy meg nem nevezett Blizzard igazgatóval szemben olyan vádak láttak napvilágot, hogy folyamatosan figyelte a céges bulikon a női alkalmazottakat, arra várva, hogy mikor fognak lerészegedni. Ha ez megtörtént azonnal odament tapogatózni. Alex Afrasabi, a World of Warcraft korábbi kreatív vezetője külön nevet szerzett magának a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban, ráadásul mindet megúszta következmények nélkül.

Afrasabi konkrétan volt, hogy ütötte a nőket és a megerőszakolásukkal viccelődött a férfi társaival együtt.

A vádirat szerint egy női alkalmazott a férfi felettesével üzleti útra ment, aminek a végén a nő öngyilkos lett. A nő halála előtt intenzív szexuális erőszak nyomai voltak láthatóak és még a nyári céges bulin keringő aktfotók is előkerültek, ami valószínűsíthetően nem mindkét fél őszinte belegyezésével készülhettek el és kezdtek el terjedni.

A vádak alapján tehát hatalmas a probléma a cégen belül, az itt megemlített esetek pedig sajnos csak kis szeletét képezik az egész ügyet lefedő problémáknak.

A World of Warcraft játékosok is akcióba lendültek, következetesen mennek leköpni a vádiratban megjelölt Afrasabiról mintázott NPC-t, és közben jótékonysági gyűjtésbe is kezdtek.

A női alkalmazottak hiába tettek panaszt, azt következetesen semmibe vették a Blizzard vezetők. Ez alól J. Allen Brack, a cég jelenlegi vezetője sem kivétel, ő sem tett semmit a jobb környezet megteremtése érdekében.

Az Activision Blizzard több sajtóorgánumnak is elküldött egy olyan közleményt, miszerint a vádiratban szereplő dolgok elferdített híresztelések és nincs valóságalapjuk, sőt, egyenesen a gyászoló családot veszik semmibe. Szerintük a vizsgálat közben együttműködőek voltak, de gyalázatosnak, illetve szakszerűtlennek tartják azt, ami csak és kizárólag a lejáratásuk érdekében történt.

Ezt viszont több egykori alkalmazott is nyilvánosan cáfolja. Szerintük igenis hiteles minden egyes leírt eset és bizony valóban jelentős a baj az Activision Blizzardon belül.

A közlemény több nagy írott és nyomtatott sajtó munkatársát is annyira felbőszítette, hogy amíg változás nem történik, addig bojkottálják az Activision Blizzard játékokkal kapcsolatos híreket és csak erről az ügyről hajlandóak írni. Ilyen médium például a nem kis befolyással és olvasottsággal rendelkező The Gamer oldal is.

Mike Morhaime, a Blizzard alapítója 2018-ban hagyta ott a céget és saját bevallása szerint rettenetesen szégyelli magát a történtek miatt. Ő is tud az ügyekről és egy világ omlott össze számára, amikor látta a szörnyű eseteket, amik a cégen belül történtek. 28 év alatt amíg a cégnél volt, mindig igyekezett a lehető legigazságosabb környezetet teremteni az alkalmazottak számára, de nyilvánvaló számára is, hogy ez nem sikerült. Úgy érzi, hogy cserben hagyták a nőket és még azt sem sikerült elérniük, hogy biztonságban érezhessék magukat.

Mint írja, nem vigasztalja a tudat, hogy más vállalatoknál hasonló gondok vannak, mert ő azt akarta, hogy jobbak legyenek, mint a többiek. „Minden nőnek üzenem a Blizzardnál, aki ezt vagy hasonló dolgot tapasztalt, hogy hihetetlenül sajnálom, hogy cserben hagytalak titeket”.

Morhaime jelenleg a Dreamhaven stúdiónál dolgozik az egykori Blizzard tehetségekkel, és a saját honlapjukon biztonságos környezetet kínálnak minden leendő alkalmazott számára. Chris Metzen, a Blizzard korábbi alelnöke 2016-ig volt a cégnél és ő is úgy látja, hogy sajnos elbuktak és nem tudtak segíteni a rászorulókon.

Mint írja, nincs mentség a történtekre és bár azt kívánja, ha bocsánatot kérne segítene az áldozatokon, de tudja jól, hogy ez nem ér szinte semmit. Sokkolta, amikor olvasta a sok visszajelzést, hogy mennyire nem bíznak a cégben dolgozók a vezetésben és a HR-ben. Undort és haragot érez, hogy ilyen környezet alakult ki azon a cégen belül, ahol ő szeretett dolgozni, miközben kiderült számára, hogy a valóság és a saját világa teljesen különböző dolog.

Érdekes látni, hogy az egykori Blizzard vezetőket sokkal jobban megviselik a történtek, mint a jelenlegi vezetőséget, akik a már fent vázolt mentegetőző közleményt küldték ki évek alatt összegyűjtött és alátámasztott bizonyítékok ellenében is.

A korábban az Activision Blizzard szárnyai alatt dolgozó Bungie szintén közleményben határolódik el a dologtól és kijelentik, hogy ők semmilyen mértékben nem tolerálják az ilyen típusú viselkedést és soha nem söprik a dolgokat a szőnyeg alá. Nagyon remélik, hogy az igazságszolgáltatás segítségével megtörténik a felelősségre vonás. Azt írják, nem akarják azt tettetni, hogy náluk minden a legnagyobb rendben van és soha senki nem találkozhatott már náluk valamilyen zaklatással, de nem tűrik és szembe is szállnak a dologgal.

A Bungie-nál továbbra is azon dolgoznak, hogy minden nappal egyre jobbak legyenek és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy az egész játékipar barátságosabb és befogadóbb legyen. A Bungie tehát szintén elhatárolódik a dologtól és az ügyben nem is került elő az ő stúdiójuk érintettként, így valóban lehet igazság a közleményükben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap