Három parazita ellen is hatásos lehet egy új anyag

Három parazita ellen is hatásos lehet egy új anyag

Három paraziták okozta betegség ellen is hatásos lehet egy új gyógyszer. Ezek együttesen 20 millió embert fertőznek meg és 50 ezer halált okoznak évente. A Chagas-kórt, a leishmaniasist és az afrikai álomkórt egyaránt rovarcsípésekkel az emberbe bejutó paraziták okozzák. A főként Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában gondot okozó fertőzésekre létezik kezelés, de a hozzáférhető terápiák közel sem tökéletesek, mondja Frantisek Supek, a Novartis Kutatási Alapítvány munkatársa.

Egyes hatóanyagok túlságosan drágák, míg mások csak azokhoz jutnak el, akik bekerülnek a kórházakba, és néhánynak közülük olyan súlyos mellékhatásai vannak, hogy a betegek egyötöde inkább abbahagyja szedésüket, mielőtt a terápiás mennyiség végére érne. Supek és társai azonban kifejlesztettek egy új anyagot, amely megoldást jelenthet ezen problémákra. A szakértők 3 millió különböző vegyületet elemeztek, mire rátaláltak egy anyagra, amely mind a három parazita ellen hatásosnak bizonyult. Ezt aztán úgy módosították, hogy még jobb hatásfokkal működjön, ugyanakkor az egészséges emberi sejtekre kevésbé legyen veszélyes.

Chagas-kóros vérminta

Az új hatóanyag egy létfontosságú enzim működését gátolja a parazitákban, amelyekben így szükségtelen fehérjék halmozódnak fel, az organizmusok pedig elpusztulnak. Bár az emberekben szintén megvan ugyanez az enzim, a humán verzió szerkezetileg eltérő, így a gyógyszer csak a parazitáknak okoz károkat. „A legjobb ebben a hatóanyagban, hogy nagyon szelektív, és csak a parazitákra hat” – mondja Supek.

A hatóanyag egereken tesztelve legalább olyan hatásosnak bizonyult az említett betegségek ellen, mint a forgalomban lévő legjobb terápiák, és a kísérletekből az derült ki, hogy ez utóbbiaknál jóval kevésbé mérgező a gazdaszervezetre nézve. Ez azt jelenti, hogy nagyobb dózisban is alkalmazható lehet, így a terápiák rövidebbé válhatnak, és a betegek nagyobb eséllyel szedik be a szükséges ideig a gyógyszert.

„Mindez nagyon nagy előrelépés lenne” – mondja Abhay Satoskar, az Ohiói Állami Egyetem kutatója. „Nagyon ígéretes.” Mivel az érintett betegek többsége egyszerre többféle fertőzéssel is küzd, egy több parazita ellen is hatásos hatóanyag rendkívül hasznos lehet, teszi hozzá a kutató. Ehhez azonban először is igazolni kell, hogy a gyógyszer valóban alkalmas arra, hogy több szervből is kitakarítsa az élősködőket, és hogy emberekben is működőképes.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward