Shop menü

HAMAROSAN ÉRKEZIK A SAMSUNG 990 EVO PLUS ÉS A 9100 PRO

A két új SSD-re egy hivatalos adatbázisban bukkantak rá a hardverdetektívek, ám az információt így is érdemes távolságtartóan kezelni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hamarosan érkezik a Samsung 990 Evo Plus és a 9100 Pro

A Samsung két új SSD sorozat bemutatására készülhet, legalábbis erre utal a Koreai Szellemi Tulajdonjogok Információs Szolgálatának adatbázisa, amelyben nemrégiben két új bejegyzés bukkant fel: az egyik a 990 Evo Plus, míg a másik a 9100 Pro SSD-k érkezésére enged következtetni. Ez persze egyelőre nem hivatalos forrásból származó információ, ennek megfelelően érdemes egészséges gyanakvással fogadni, de azért érdemes közelebbről is ránézni a lehetőségekre.

A 990 Evo Plus jó eséllyel a jelenleg is forgalomban lévő 990 Evo sorozat továbbfejlesztett változata lesz, hasonló gyakorlatot korábban is láthattunk már, gondoljunk csak a 970 Evo és a 970 Evo Plus modellekre. A Samsung 990 Evo Plus SSD kártyák várhatóan gyorsabb 3D V-NAND Flash memóriachipeket kaphatnak, mint eddigi társaik, valamint a hibrid PCI Express támogatás is használatban maradhat, ami PCI Express 4.0 x4-es, illetve PCI Express 5.0 x2-es csatolófelületet kínál. Az új SSD kártyákkal csökkenhet a 990 Evo és a 990 Pro sorozat között tátongó szakadék, már ami a sebességet illeti.

Galéria megnyitása

Jelenleg a 990 Evo modellek 5000 MB/s-os folyamatos maximális olvasási és 4200 MB/s-os folyamatos maximális írási tempó elérésére képesek, míg a 990 Pro családnál már 7450 MB/s-os folyamatos maximális olvasási és 6900 MB/s-os folyamatos maximális írási sebesség érhető el. A két szint között bőven van még hely egy új sorozat számára, ez lehet a 990 Evo Plus. A sebesség mellett az adattároló kapacitás is növekedhet, csak úgy, ahogy azt a 970 Evo és a 970 Evo Plus esetében is láthattuk: utóbbi sorozatban 2 TB-os modell is helyet foglalt. A 990 Evo családban 2 TB-os modell már van, de 4 TB-os még nincs, így a 990 Evo Plus széria ezen a téren is előrelépést kínálhat.

A másik új SSD sorozat, ami jelenleg 9100 Pro név alatt fut, egyelőre teljes mértékben rejtélynek tekinthető, hiszen alapok terén nincs semmi konkrét információ az újdonságokkal kapcsoltban, sőt, egyelőre az sem világos, hogy az elnevezés csak egy SSD vezérlőt vagy egy új SSD sorozatot takar-e. A Pro jelölés miatt utóbbi a valószínűbb, ám a négy számjegyből álló típusjelzés eléggé szokatlan a korábbiakhoz képest. Nincs kizárva, hogy a 990 Pro szériát váltó 9100 Pro végre már PCI Express 5.0 x4-es csatolófelületet használhat, erre ugyanis igencsak vár a piac.

Galéria megnyitása

A riválisok már régen előrukkoltak saját megoldásaikkal a témában, de a Samsung háza táján egyelőre még csak a hibrid PCI Express támogatás keretén belül élvezhetjük a PCI Express 5.0-s szabvány nyújtotta előnyöket, de csak x2-es sávszélességig bezárólag, ahogy azt fentebb említettük. Egyelőre tehát csak remélni lehet, hogy a 9100 Pro sorozattal végre belép a dél-koreai gyártó a PCI Express 5.0 x4-es csatolófelületet használó SSD-k szegmensébe. Amennyiben így lesz, az elkövetkező időszakban további részletek is napvilágot láthatnak majd az újdonságokkal kapcsolatban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére