Hamarosan elérhető a Vive Cosmos, és hazánkat is célba veszi

A Cosmos árára is fény derült már, és a készülék megjelenése a küszöbön van.

Hamarosan elérhető a Vive Cosmos, és hazánkat is célba veszi

A HTC előszeretettel viszi el a Vive márkanév alatt megjelenő VR fejlesztéseket a nagyobb technológiai rendezvényekre, és a kereskedelmi forgalomba kerülés küszöbén álló Vive Cosmos már januárban előkerült a CES 2019 keretében is. Most pedig részletesen beszámolhatunk ennek a képességeiről, és arról, hogy mikor fog a boltokba kerülni.

A Cosmos megjelenésére nagy hangsúlyt fektet a HTC, ugyanis rengeteg időt és energiát fektetett a fejlesztésébe, aminek eredményeként ez állítólag az eddigi legjobb prémium kategóriás, PC-alapú VR és XR eszköze lett.

A Vive készülékeknek általában nem a legegyszerűbb a telepítése, viszont a Cosmos változtat ezen. Ennek a szerkezetnek a tervezésekor nagyon fontos szempont volt az, hogy minél egyszerűbben lehessen használatba venni. És éppen ezért különböző technológiákat használó szenzorok hadával lett felszerelve, melyeknek köszönhetően önmagában képes felmérni a felhasználó környezetét, nem kell hozzá külső érzékelőket és kamerákat elhelyezni. Kiemelte a HTC, hogy egy rendkívül kifinomult inside-out tracking rendszerrel lett felvértezve a Cosmos, aminek semmi nem kerülheti majd el a figyelmét. És mivel a vállalat azt szeretné, hogy az emberek minél több időt töltsenek el a virtuális és a kiterjesztett valóság „rabjaiként”, ezért a megfelelő kényelemről is gondoskodtak. Akár órákon át is úgy lehet majd használni a terméket, hogy az nem lesz zavaróan kényelmetlen. Ha pedig szünetet tart a viselője, elegendő csak felhajtani.

Galéria megnyitása

„A Cosmos páratlan élményt nyújt és jelenleg ez a legsokoldalúbb VR eszközünk – inside-out tracking, opció a szemüveg-előlap jövőbeni cseréjére, korlátlan tartalom a dobozban, és egy új felhasználó felület az, amelyekkel gyakorlatilag a lehetőségek korlátlan tárházát nyitjuk meg az XR felhasználók felé. Izgatottan nyújtjuk át a prémium VR élmény ígéretét az egyre növekvő felhasználói táborunknak, mivel a Vive Cosmos lesz az eddigi legnagyobb, európai termékbevezetésünk a VR termékek terén” – jelentette ki Graham Wheeler, a Vive Europe vezérigazgatója.

Az újdonság kombinált felbontása 2880 x 1700 képpontos (panelenként 1440 x 1700), ami egy kicsit magasabb a Vive Pro felbontásától is, az eredeti Vive-hoz mérten pedig hatalmas ugrást jelent. Az ügyesen elhelyezett kijelzők 90 Hz-esek és 3,4 hüvelykes a képátlójuk. A HTC több előnyét is kiemelte a Cosmos paneljeinek. Az itt bevetésre került LCD egységek nagyobb pixelsűrűséget biztosítanak, így a részletek szebben fognak kirajzolódni, és csökkent a screen-door effektus. A vállalat elmondása alapján 110 fokos látótérrel lehet számolni, ami megfelelő a kiemelkedő használati élmény biztosításához. A HTC szerint szinte mindenhol lehet majd használni a Cosmost, de annyit azért ehhez hozzátett, hogy a minimális helyigénye 2 x 1,5 méter.

Galéria megnyitása

A szerkezet fel lett vértezve integrált sztereó fejhallgatóval is, melynél szintén ügyelt a tajvani osztag arra, hogy megfelelő minőséget legyen képes biztosítani. A HTC a kontrollereket is átszabta a Cosmoshoz, és ezeknek a tervezésénél kettő fontos szempont volt. Egyrészt a kényelmes dizájn megalkotása, másrészt pedig a kiemelkedő funkcionalitás biztosítása. Hosszú ideig tartóan szorongathatja majd a vezérlőket a felhasználó, nem fogja kényelmetlennek érezni ezeket, és igazából minden funkciót el lehet majd velük érni pillanatok alatt. És mivel a Cosmos kompatibilis a Vive vezeték nélküli adapterével, így kötöttségek nélkül lehet majd élvezni a virtuális valóságot. A szerkezetre került USB 3.0, DisplayPort 1.2 és C-típusú USB csatlakozó felület is, ezek különböző célokat fognak szolgálni.

Galéria megnyitása

Érdekessége a Cosmosnak, hogy modulárisan lehet bővíteni, és a HTC szerint ez a kulcsa annak, hogy igazán sokoldalúan lehessen alkalmazni. A tervek szerint folyamatosan készülnek majd a különböző tartozékok a szerkezethez, amikkel fenntartható lesz a felhasználók érdeklődése. És annak érdekében, hogy a modularitásra minél jobban felhívja a figyelmet a cég, be is jelentette a Cosmos első modulját Vive Cosmos External Tracking Mod néven. Ez lehetőséget nyújt majd a meglévő Lighthouse alapállomás további használatára a Vive tulajdonosok esetén.

Galéria megnyitása

Végül azt is meg kell említeni, hogy a Vive Reality rendszer gyökeresen megújult, és már egy egészen eltérő szemlélet nyomán lett újragondolva. A HTC számára ebben az esetben az volt a fontos, hogy a felhasználók a korábbiaktól eltérő, természetesebb élményként éljék meg azt, amikor belépnek a virtuális valóságba a Cosmos használatba vételekor. Az átalakított felhasználói felület a Lens nevet kapta, és ezt kihasználva egyszerűen lehet majd mozogni a különböző funkciók között, és megjelent az Origin, ami kiindulási pontként szolgál majd a VR szoftverek számára.

A HTC Vive Cosmos egy olyan eszköz lesz, amivel tényleg kiváló élményekben részesülhetnek az emberek, de ennek meg is lesz az ára. Az újdonság 300 ezer forintos összegért kelleti majd a bájait Magyarországon. A virtuális és kiterjesztett valóságra szakosodott szerkezet október harmadikától lesz megvásárolható Európa-szerte, és hazánkba is ekkor juthat el. Az előrendelők megkapják egy évre a Viveport Infinity-t, ami korlátlan hozzáférést biztosít több száz VR alkalmazáshoz, játékhoz és videóhoz is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap