Shop menü

GYÁRAKAT KELL BEZÁRNI KÍNÁBAN ÁRAMHIÁNY MIATT, A FOXCONN, AZ INTEL ÉS A TESLA IS ÉRINTETT

Újabb áremelkedéseket hozhat a kényszerszűnet, amit a jelentős hőhullámok miatt kellett elrendelni Szecsuán tartományban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Gyárakat kell bezárni Kínában áramhiány miatt, a Foxconn, az Intel és a Tesla is érintett

Nemcsak felénk van szokatlanul meleg, hanem a világ más tájain is előfordulnak olyan hőhullámok, amikre nincsen felkészülve a lakosság. Kínában, Szecsuán tartományban már olyan pokoli a hőség, hogy az emberek áramfogyasztása a sok klíma és egyéb berendezés miatt megugrott, a vezetésnek pedig közbe kellett avatkoznia, olyan szintre ért a hálózat terheltsége.

Hatalmas a gond a hőhullám miatt, az 5,4 milliós lakosággal rendelkező Dazhou városában különböző korlátozásokat kellett bevezetni a lakosságot érintően is. Az irodaházak körforgásban üzemelhetnek, tehát nem dolgoznak mindenhol a megszokott munkarendben, hanem egyes területek leállnak, amikor máshol megy a munka, hogy ezáltal is csökkentsék a hálózat terheltségét. De persze számunkra ebből az a lényeg, hogy milyen globális hatásai lesznek a rendelkezéseknek - merthogy lesznek, ez már biztos.

Galéria megnyitása

Az érintett régióban nagyon sok IT vállalatnak van központja, és bizony a hőhullám miatt ezek sem tudnak a szokott rendben üzemelni. Az áramhiány és a hűtési nehézségek miatt napokra fognak bezárni nagy gyárak. A techcégek mellett az autógyártók is az érintettek között vannak. Hat napra kell leállni jelen állás szerint, de ha esetleg pozitív helyzet alakulna ki, abban az esetben persze előbb is újraindulhat majd a termelés.

Galéria megnyitása

Az érintettek listájáról most csak a nagyobbakat emelnénk ki. Kényszerszünetre kellett küldenie a dolgozókat az Intelnek, a Foxconnak, valamint a Texas Instrumentsnek is, ezek mellett pedig leállt a CATL gyára, valamint a Toyota ás a Volkswagen is üzembezárásra kényszerült mások mellett. A CATL neve korábban talán sokaknak nem volt ismerős, a piacvető akkugyártóról van szó, a napokban derült ki, hogy Debrecen mellett fogja felépíteni Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyárát.

Azzal, hogy a CATL-nek le kell állnia, sok autógyártó úgy is érintett az ügyben, hogy nincs is jelen közvetlenül Szecsuán tartományban. A Tesla is jelentős mennyiségben szerezbe be akkumulátorokat a CATL-től, mivel a saját gyártókapacitása egyelőre nincs akkora, hogy teljesen fedezni tudja a szükségleteit. Bérgyártó révén érintett a mostani leállásban az Apple is, hiszen a Foxconn nagyon sok készülék előállításán dolgozik a cupertinóiakkal, a Szecsuánban található gyárában például iPadeket szerel össze a Foxconn.

Galéria megnyitása

Augusztus 20. előtt egészen biztos, hogy egyetlen gyár sem indulhat be újra, utána pedig már az időjárási viszonyok döntő fontosságúak lesznek. A mostani leállásban az áramszolgáltató el tud végezni olyan gyors átalakításokat, amikkel meg tudják erősíteni a hálózat teherbíró képességét, növelhetik a hatékonyságot, mert egy teljesen váratlan leállás, egy áramszünet még tragikusabb következményekkel tud járni.

Az elmúlt 60 év legnagyobb hőhulláma sújtja Kínát, rendszeresen szökik a hőmérő higanyszála 40 fok fölé, ezt pedig sokszor az informatikai berendezések sem bírják. Voltak olyan váratlan leállások is, amiket a túlmelegedés okozott. Szecsuánban azért döntöttek a szigorú beavatkozás mellett, mert szerették volna megelőzni azt, hogy emberek milliói maradhassanak hosszú időre áram nélkül. Az is probléma ebben a tartományban, hogy nagyon magas a vízenergia kitettsége, és a forróság aszállyal is együtt jár.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk a helyszíni beszámolókból, hogy ebben a régióban nagyon sok napelem is készül a félvezetők mellett, az összefüggés pedig a két terület között az, hogy mindkettőhöz nagyon sok ritka nyersanyag szükségeltetik. Lítiumban gazdag tartományról van szó, és mindez azért került még itt szóba, mert a bányászathoz rengeteg energia kell, és bizony a kormány itt is beavatkozott. A napelemekhez és az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok is drágulhatnak majd a kitermelés akadozása miatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére