Green Hell – Csörgőkígyót vagy inkább csigát ennél reggelire?

Egy baleset után, emlékeinktől és biztonságos tábori felszerelésünktől megfosztva kell túlélnünk a dzsungelben. Vajon megérjük a másnapot?

Green Hell – Csörgőkígyót vagy inkább csigát ennél reggelire?

75 %
{{ average }} %
  • Welcome to the jungle!
Szerzői értékelés
Szerző
75
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A túlélésnek mindig is megvoltak a maga specialistái és úttörői, az őskortól kezdve, a vadon élő törzseken át olyan kalandorokig, akik a természet lehetőségeit, törvényeit és veszélyeit egyaránt ismerték. Bear Gryllsről ugyan kiderült, hogy elég sok kényelmi hátteret kapott a „világ pokoli helyeinek” végigjárása során, azonban kétségen kívül áll, hogy a túlélésről hasznos elméleti és gusztustalan gyakorlati tanácsokat és felvételeket kaptunk tőle. Persze ha keresgélünk, olyan csatornára is bukkanhatunk, ahol a hollywoodi maszlag nélkül valós helyzetekre hoz megoldásokat egy-egy YouTuber.

A hómezők, a sivatagok, mocsarak és dzsungelek mellett szinte minden környezetnek megvannak a maga kihívásai: ahol van víz, ott nem biztos, hogy tiszta, ahol nincs, ott létfontosságú, hogy megszerezzük.

Az ételről kérdéses, hogy el tudjuk dönteni, mérgező-e, vagy épp az elkapása okoz nehézséget. Azt se higgyük, hogy csak mert bogarakat, férgeket vagy nyers kagylóhúst találunk máris minden jó – nem ilyen táplálékhoz vagyunk szokva és a pszichénk sem viseli jól a megpróbáltatásokat a gyomrunk mellett. Rengeteg kérdés merül fel egy túléléssel kapcsolatos szituációban és egy kis hiba is végzetes lehet. A Green Hell bepillantást ad mindebbe és meg kell adni, egész hitelesre sikerült szimulátort kapunk a képében.

Nehéz kezdetek

A játék a túlélésre rezonálva minimális tutorialt ad csak. Megtanulunk tüzet gyújtani, sebet kötözni és gyűjtögethetünk, ha kedvünk tartja. Megismerkedhetünk a hátizsákunk felépítésével és kapacitásával, valamint szükségleteinkkel. Amint beüt a krach még kapunk néhány alap „receptet” és innentől minden ránk van bízva. Van egy hátizsákunk, egy rádiónk és épp nem halunk se éhen, se szomjan. Sok sikert!

Galéria megnyitása

Az első lépések nem csak azért nehezek, mert szinte semmit sem tudunk a minket körbevevő dzsungelről, de az eszközökkel, a veszélyekkel és a növényekkel kapcsolatban sem vagyunk sokkal okosabbak. Például remek dolog, hogy összeszedtünk egy csomó gallyat és botot, de puszta kézzel nem fogunk fát vágni. Ahogy a zöld kókusszal sem tudunk mit kezdeni kapásból, és a közelben talált sárga és rozsdaszínű gomba is csak azután árulja el titkait, hogy ettünk belőle. Adja magát, hogy kövekből kőkést, egyszerű fejszét készítsünk, miközben valami alvóhely is kellene, étel sem ártana, ja és persze víz. Esetleg elmentenénk a játékot? Ahhoz már egy kicsivel komolyabb menedék kell, mint amit egy barlang vagy levelekből összehordott fekhely ad.

Galéria megnyitása

A magunkkal hordott jegyzetfüzet amúgy folyamatosan bővül a megtalált növények és a testünket ért hatások tekintetében és tanácsokat is ad. Azonban nem sokra megyünk azzal, hogy a méregre ellenszer kéne, ha olyan növény még sosem láttunk és ha látnánk is csak azután tudnánk mi az, ha eszünk belőle. Addig lila virágos valami marad, vagy nagy levelű sárga kis virágos izé.

Hogyan éljünk túl?

Az előbb említett menedék, tűz, étel, ital kört viszonylag hamar lefuthatjuk, de az biztos, hogy míg ide-oda rohangálunk ránk fog esteledni. És mindezt ne a jó kis nyári időszámítás alapján képzeljük el. 17 óra körül már kezd lemenni a nap és a dzsungel fái között amúgy is kevesebb fény jut el hozzánk. Cserébe reggel 6-kor már bátran felkelhetünk, fogunk annyit látni, hogy ne menjünk neki mindennek. De lássuk mire számíthatunk az első órákban és napokban. A kezdő hely nagy előnye, hogy az ott levő víz nem annyira fertőzött. Vagyis jó esélyünk van arra, hogy ha iszunk pár kortyot, akkor nem kapunk parazitákat a gyomrunkba.

Ha mégis, akkor bajban vagyunk, mert kezdetben mind gyógyszer, mind gyógynövény tekintetében a nullán állunk. Hamar kiderül azonban, hogy egy bizonyos gombafajta nagyon is jól gyógyítja az előbb említett gyomorbajt, így ha van nálunk 3-4 darab, akkor kis túlzással bármilyen vízből ihatunk – hangsúlyozottan vészhelyzetben ajánlott csak ez, mert a paraziták miatt minden tápanyag gyorsabban használódik el a szervezetünkben.

Vízszerzésre amúgy a legjobb trükk kihasználni, hogy rengeteg eső esik a dzsungelben, és kezdőként a kedvenc gyümölcsünk ezzel kapcsolatban a kókusz lesz.

Ha találunk egyet, akkor nemcsak megihatjuk a vizét, de a húsát is megehetjük. Ezután pedig félbevágva máris két kis tál áll a rendelkezésünkre. Dobjuk le a földre a táborunk mellett és bármikor, amikor visszatérünk, egy nagy korty tiszta (!) víz fog várni minket benne. Két kókusz minden bajunkat megoldja, amíg a tábor közelében vagyunk, ha azonban távolabbra merészkedünk, akkor kulacsra lesz szükségünk, ami meglepetésre, szintén kókuszból készülhet.

Galéria megnyitása

Következő lépésként, elvileg tüzet már tudunk csinálni a tutorial óta és a legjobb az lesz, ha keresünk egy barlangot a közelben. Figyeljünk azonban, mert ott az esetek 90%-ában mérges pók vagy skorpió lakik, aminek jelenlétét kaparászó, kattogó hang jelzi. Egyetlen módon kerülhetjük el, hogy beléjük fussunk (ez amúgy a dzsungelben mászkálásra is igaz), ha ilyesmit hallunk, azonnal távolodjunk a hang forrásától, ugyanis lehet egy kő alatt vagy az aljnövényzetben mászik épp a dög. Miután kissé arrébb mentünk keressük meg a forrást és kőkéssel vagy lándzsával, baltával megdobva nyírjuk ki.

Galéria megnyitása

Ezzel nem csak egy komoly veszélytől szabadultunk meg, de némi ételre is szert tettünk. Kell egy kis gyakorlás ehhez, de 4-5 halálos kimenetelű találkozás után már egész jól megoldjuk ezt is. Ja és a csörgőkígyókra is ugyanez vonatkozik, a hangjuk árulja el őket és húst adnak, ami egy fokkal jobb az ízeltlábúaknál. Tehát van egy barlangunk, tüzünk, és ha nagyon gyorsak vagyunk, akkor egy levél-ágyunk is. Ezzel már ki lehet húzni az első éjszakát. Reggel azonban új feladatok várnak ránk!

Még egy lépés

Miután túléltük az éjszakát, kezdetleges fegyvereinkkel vadászatra indulunk. Ajánlott a folyókat, kis tavakat halakért, rákokért felkeresni. Ha találunk „kötszert” akkor abból is tárazzunk be, valamint a banán és a brazil dió is fellelhető elszórva a térképen, véletlenszerű helyeken. Ezek azért is fontosak, mert nem csak „étel” kell, hanem fehérjék, zsírok, szénhidrátok és víz. A banánban rengeteg szénhidrátiot találunk, de zsírt egy cseppet sem, a hús pedig csodás fehérjeforrás, de vizet nem ad. Ezzel a négy szükséglettel kell majd egyensúlyoznunk, miközben arra is ügyelnünk kell, hogy a józan eszünket is megtartsuk. A bogarak megevése, a nyers hús, a bőrünkre tapadó piócák vagy épp a bőr alá befészkelődött férgek bizony mind komoly stressznek teszik ki a pszichénket. Hiába ad valami esélyt a túlélésre, hiába van sok tápanyag egy kezünkben tekergőző féregben, attól még nem túl kellemes élmény elmajszolni.

Galéria megnyitása

A tűz mellett pihenés, a pihenés, a finom főtt/sült ételek nyugtatólag hatnak ránk és ez a minimális luxus is segíthet abban, hogy kisimítsa felborzolódott idegeinket. A konyhaművészeti tudományunk azonban abban is segíteni fog, hogy jobb ételeket együnk és tovább bírjuk, de az sem apróság, hogy sok mérgező dologból csak így lesz fogyasztható étel.

Galéria megnyitása

A Green Hell nem egy tökéletes túlélő szimulátor, de jó munkát végeztek a fejlesztők abban a tekintetben, hogy felmérjük, hány életbe kerül, amíg elegendő tudásunk lesz az életben maradáshoz. És még ilyenkor is egy durvább mérgezés vagy fertőzés hamar életveszélyes állapotba sodorhat minket. Nincs lazulás és kényelmes tempó a dzsungelben. Annyi bizonyosságunk lehet csak, hogy éppen életben vagyunk. Lehetne még mesélni a dzsungelben élő bennszülöttekről, akik le akarnak vadászni minket és arról is, milyen érzés először összefutni egy jaguárral. Rengeteg veszély leselkedik ránk, idővel azonban tapasztaltak és elég óvatosak leszünk, hogy a legtöbb helyzetből jól jöjjünk ki. A játék történettel és sima túlélő módban is játszható, az előbbi pedig egy kicsit hajaz a Lost című sorozatra, misztikus ködbe burkolva a hátteret. Akit kíváncsi arra meddig húzná a dzsungelben és a történet végére járna, vagy az őserdő ragadozójává akar válni annak jó szívvel ajánlható a Green Hell. A többiek maradjanak a YouTube videóknál, ott is elég elméletet és borzongást találni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Green Hell – Csörgőkígyót vagy inkább csigát ennél reggelire?

Green Hell – Csörgőkígyót vagy inkább csigát ennél reggelire?

Green Hell – Csörgőkígyót vagy inkább csigát ennél reggelire?
Szerzői értékelés
75
%
Az amazóniai esőerdőben csakis magunkra számíthatunk. Ezernyi veszély közepette kell visszaszereznünk emlékeinket és túlélni napról napra.
Nagy területet kapunk és a grafikára sem lehet panasz, a túlélés komplex feladat, de mellette a craftolás is igen sokrétű.
Frusztráló az elején minimális felkészítés után felfedezni a dzsungelt, sok kudarcon át vezet az út a túléléshez.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap