Grafén szuperelemek a láthatáron

A legújabb szuperanyag újabb felhasználási lehetőségére bukkantak rá Austin-ban a Texasi Egyetem kutatói. Miután ez a remek anyag annyi területen bizonyított már - egyebek mellett, úgy tűnik, a szilikont is felválthatja a különböző elektronikai eszközök lapkáin -, most már nemsokára szuperkondenzátorok (igen nagy kapacitású elemek) alapanyagául is szolgálhat.

Grafén szuperelemek a láthatáron

A legújabb szuperanyag újabb felhasználási lehetőségére bukkantak rá Austin-ban a Texasi Egyetem kutatói. Miután ez a remek anyag annyi területen bizonyított már - egyebek mellett, úgy tűnik, a szilíciumot is felválthatja a különböző elektronikai eszközök lapkáin -, most már nemsokára szuperkondenzátorok (igen nagy kapacitású elemek) alapanyagául is szolgálhat.

Az egyetem kutatói ugyanis módot találtak rá, hogy elektromos töltést tároljanak el grafén-alapú szuperkondenzátorokban, amelyek eleve is tartósabbak és biztonságosabbak a hagyományos elemeknél, grafénre alapozva peidg még inkább felülmúlhatják őket: a kutatók becslése szerint ugyanis a felfedezésük révén akár meg is duplázódhat a szuperkondenzátorok kapacitása.

Ha tehát minden jól alakul, úgy ez az áttörés kellően nagy lökést adhat a különböző környezetbarát, alternatív energiaforrások (nap, szél, stb.) hasznosításának is, miután ezek egyik legfőbb problémája még mindig az, hogy hogyan tudnánk elegendő energiát elraktározni azokra az időszakokra, amikor épp nem süt a nap, és nem fúj a szél.

Mindez tehát nagyon jól hangzik, érdeklődve várjuk a gyakorlati megvalósítását is. Céldátumot erre sajnos nem jelöltek meg, de remélhetőleg túl soká nem kell várni erre se.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward