Grafén: a jövő útja

Grafénkonferencia kezdődött Varsóban, amely az elektronikai ipart remélhetőleg forradalmasító „csodaszer” múltját, jelenét és jövőjét mutatja be.

Grafén: a jövő útja

Nemrégiben grafénkonferencia kezdődött Varsóban, amely az elektronikai ipart remélhetőleg forradalmasító „csodaszer” múltját, a jelenlegi kutatásokat és a jövőbeli felhasználás lehetőségeit mutatja be. A Graphene Flagship Pilot (GFP) elnevezésű kezdeményezés részeként megrendezett konferenciát és kiállítást az európai grafénkutatás vezető egyetemei (Cambridge, Manchester és Lancaster) szponzorálják.

A szénatomok egyetlen rétegéből álló grafén rendkívül sokoldalú anyag: keményebb, mint a gyémánt, de könnyű és hajlékony, jobb vezető, mint a szilícium, ráadásul átlátszó is. Optimális kihasználása óriási változásokat hozhat az információs és kommunikációs technológiában, és ezeken keresztül nagy hatással lehet mindannyiunk életére. A GFP támogatja a grafén alkalmazását az élet minden területén, a lehetőségek száma végtelen: a bioszenzoroktól kezdve, a repülőiparon át az átlátszó és flexibilis használati tárgyakig.

A varsói konferencián vezető politikusok, az Európai Bizottság képviselői, gazdasági vezetők és a tudományos élet fő befektetői vettek részt. Szóba kerültek a jövőbeli lehetőségek, valamint a technológia elterjedésének hatása a tudományra, a technikára és a társadalomra. A Nokia cambridge-i kutatóközpontjának munkatársa, Jani Kivoja így nyilatkozott: „Rendkívüli az érdeklődés a graféntechnológia iránt. Már dolgozunk a vezető EU-s technológiai vállalatokat összefogó Grafén Szövetség (Graphene Alliance) létrehozásán, amelynek kulcsszerepe lesz abban, hogy Európa maradjon a graféntechnológiai fejlesztések fellegvára, hiszen egy ilyen vállalkozás nemcsak nagy üzletet, hanem rengeteg munkalehetőséget is jelent.” 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward