GPS nyomkövetésre képes IoT chipet hozott létre a Samsung

Az Exynos i-széria friss tagja egészen különleges jellemvonásokkal rendelkezik, és komoly potenciál lehet benne mások mellett például a csomagküldők számára.

GPS nyomkövetésre képes IoT chipet hozott létre a Samsung

A Samsung már évek óta folyamatosan fejleszt olyan termékeket, amelyek a Dolgok Internetével kapcsolatosak, és ezúttal a tavaly bemutatásra került Exynos i T200 kap maga mellé egy új társat az Exynos i S111 személyében. A lehetséges felhasználási területekről a Samsung csak szűkszavúan beszélt, de a képességei alapján nagyon sok területen teremhet majd számára babér.

A Samsung Exynos i S111 esetében a legfontosabb jellemvonás, amit a Samsung kiemelt, hogy ez már a NarrowBand-IoT technológiát fogja használni az adatkommunikáció során. A keskenysávú hálózatok remek lehetőséget nyújtanak azoknak az eszközöknek, amelyeknél hatalmas távolságokat átívelően kell megoldani kommunikációt, de az adatátvitelnek nagyon alacsony energiafelhasználás mellett kell végbemennie. Esetünkben a termék minimális fogyasztási mutató mellett lesz képes 127 kbps-os letöltési tempót elérni, felfelé pedig 158 kbps-mal lehet számolni. Ezek a sávszélességek manapság már borzalmasan kevésnek tűnhetnek, de valójában apró adatcsomagok használatával már egészen sok dolgot meg lehet oldani ilyen sebességgel.

Galéria megnyitása

Az új chip neve mellett külön kiemelte a Samsung, hogy elképesztően hosszú ideig lesz képes készenléti állapotban lenni. A használattól függően akár több mint 10 évig is képes elérhető maradni az Exynos i S111 a különböző energiatakarékosságot segítő technológiáknak az alkalmazásával. Nagyon fontos jellemvonása az újdonságnak, hogy egyebek mellett még egy navigációs egységet is magában foglal. A Samsung elmondása alapján a termék rendkívül nagy pontosság mellett tudja majd bemérni a saját helyzetét, és nagyon sokáig valós időben követhető lesz az a dolog, amit ellátnak vele. Ezt úgy éri el az Exynos i S111, hogy került bele GNSS és OTDOA helymeghatározás is. Az előbbi a konkrét navigációs rendszereket használja a földrajzi hely megállapítására, az utóbbi pedig az adótornyokat.

A Samsung a bejelentésében azt is kiemelte, hogy a különleges terméknél nagyon hangsúlyos a biztonság. Az Exynos i S111 különösen ügyel majd arra, hogy minden adat, ami átvitelre kerül, privát maradjon és védelemben részesüljön. A vállalat elmondása alapján egy dedikált hardveres blokk van a chipben, ami a biztonsági alrendszerről hivatott gondoskodni, és minden egyes lapka egyedi fizikai azonosítóval rendelkezik majd, amit nem lehet klónozni. Információink szerint számolni lehet ezen a fronton eFuse, AES, SHA-2 és egyebek mellett PKA támogatással is.

A hivatalos közleményében a Samsung arról nem beszélt, hogy a chip milyen processzort foglal magában, viszont a forrásaink alapján az Exynos i S111 egy Cortex-M7 magot alkalmaz legfeljebb 200 MHz-es órajelen, és ehhez 512 kB-nyi SRAM memória kapcsolódik. A lehető legjobb hatékonyság elérése érdekében a CPU és más komponensek órajele dinamikusan szabályozott. Az NB-IoT modem az LTE Release 14-nek megfelelő képességekkel bír. A Samsung szakemberei nagyon sok interfész támogatását garantálják, ennek köszönhetően rendkívül flexibilisen lehet majd kihasználni. A GNSS egység képes kommunikálni a GPS, a Galileo, a GLONASS és a BeiDou navigációs rendszerekkel is, ennek köszönhetően tud nagy pontosságot nyújtani.

Galéria megnyitása

Összességében egy olyan termékről beszélhetünk az Exynos i S111 esetében, ami magában foglal minden fontos komponens a modemtől kezdve a processzoron és a memóriákon át a navigációs egységig. Ez az egy chip rendkívül rugalmas felhasználásra biztosít majd lehetőséget a képességeinek köszönhetően. Az új NarrowBand-IoT megoldás széles lefedettséget kínál, nagyon alacsony energiafelhasználás mellett tud üzemelni, pontos visszajelzésekkel képes szolgálni a pozíciót illetően, és erős védelemmel van ellátva, hogy az általa közvetített információkhoz ne férhessenek hozzá illetéktelenek. Az Exynos i S111 egyebek mellett biztonságot nyújtó viselhető kiegészítőknél (pl. idősek vagy fiatalok számára fejlesztett egységekben), kerékpár megosztó szolgáltatásoknál, csomagkövetésnél és intelligens mérőberendezéseknél tűnhet majd fel a valós idejű pozícionálást kiaknázva.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap