Google Assistant: Kisebb-nagyobb újdonságokat hozott a CES

A Google Assistant jelentős résztvevője az idei CES-nek, és a vállalat több fejlesztést is beharangozott ennek kapcsán.

Google Assistant: Kisebb-nagyobb újdonságokat hozott a CES

A Consumer Elecontrics Show keretében elképesztő mennyiségű olyan megoldás került a kamerák kereszttüzébe, ami valamelyik nagy digitális asszisztens szolgáltatással kapcsolatos fejlesztést tartalmaz. Az Amazon Alexa és a Google Assistant is nagy népszerűségnek örvend, és a Google Las Vegasban egy óriási pavilonban képviselteti magát, ahol mindenféle Assistanttal kapcsolatos fejlesztéseket lehet próbára tennie a látogatóknak, továbbá a vállalat néhány eredményről és újításról is beszélt itt a vállalat.

Készül a Google Assistant Connect

Az első és legfontosabb újítás a digitális asszisztens esetében, hogy a vállalat hamarosan elindítja a Google Assistant Connect platformot, és ennek köszönhetően még gyorsabban terjedhet tovább a Google Assistant támogatás. Ezt ugyanis azért hozza létre a keresőóriás, hogy még könnyebben és kevesebb befektetéssel lehessen integrálni a szolgáltatást a különböző elektronikai eszközökbe. A Connect azt is lehetővé teszi, hogy olyan eszközök szülessenek meg, amik megkönnyítik az emberek számára a Google intelligens otthon platform részét képező eszközöknek a beállítását, és azok képességeinek a felfedezését.

Ugyan még nincs teljesen kész az Assistant Connect, de a Google már kiállított a CES-en egy olyan szerkezetet, ami ennek a segítségével jött létre. Szinte egy faék egyszerűségével vetekedik első blikkre ez az E Ink technológiás kijelzővel szerelt megoldás, hiszen úgy fest, mint egy hűtőmágnes, de valójában sok jó lehetőségről képes gondoskodni. Ez a lakásban elhelyezett Google Assistant hangszóróhoz kapcsolódik, és olyan információkat jeleníthet meg, amiket mondjuk egy Smart Display is. Kirakható rá az időjárás-előrejelzés, a bevásárlólista, egy recept vagy akár a felhasználó naptára is tetszőleges bontásban.

Galéria megnyitása

Túl sok információt a Google nem akart egyelőre megosztani azzal kapcsolatban, hogy miként működik az Assistant Connect. Azt mondta, hogy lesz még erről szó idén a későbbiekben, tehát egészen biztos, hogy hallunk még erről a technológiáról, talán legközelebb az idei fejlesztői konferencián fog előkerülni.

Asszisztens a Térképben, még iOS-en is

A Google bejelentette Las Vegasban, hogy az Assistant integrálva lett a Google Térkép szolgáltatásba. Ez önmagában még nem hangzik túl érdekesnek, az viszont már egy kicsit izgalmasabbá teszi a dolgot, hogy nemcsak az Android operációs rendszert futtató készülékek esetében kell ezzel számolni, hanem az iOS-nél is. Az Apple eszközöket használók számára már egy ideje van külön Google Assistant alkalmazás az App Store-ban, de ezt valószínűleg nem telepítik túl sokan manuálisan. A Google Térképet azonban rengetegen alkalmazzák iPhone-on és iPaden is, és ezen keresztül rávezetheti az embereket a Google Assistant igénybevételére a keresőóriás.

A vállalat hivatalos közleménye szerint nemcsak az útvonalak tervezésében fog segíteni a Google Térképbe integrált digitális segítő, hanem sok más funkciót is el lehet majd ezzel érni kényelmesen. Megoszthatja a felhasználó az ismerőseivel, hogy mikor érkezik meg a céljához, válaszolhat az érkező üzenetekre, és gondoskodhat a szórakozásról úgy, hogy beállít podcastot vagy zenelejátszást. És még ezzel sem merülnek ki az emberek lehetőségei, hiszen fel lehet venni a térképen megállási pontokat, kitérőket és lehet keresni érdekes helyeket, amik útba esnek. Az Androidnál és az iOS-nél eltérő lesz a funkcionalitás, és persze az Androidon lesz ügyesebb a Térképpel keresztezett Assistant. A cég azt hangsúlyozta, hogy ennek a fejlesztésnek köszönhetően biztonságosabban lehet majd haladni az utakon is, hiszen nem kell mindenért a navigációhoz használt mobil kijelzőjéhez nyúlni.

Repülnél? Az Assistant segít becsekkolni is!

Galéria megnyitása

Akik utaznak repülővel, és nem is ritkán teszik ezt, valószínűleg tárt karokkal fogadják majd a Google Assistant következő újítását, ami a bejelentkezést lesz képes elintézni. A szolgáltatást meg lehet majd kérni a becsekkolás lebonyolítására, de magától is szólni fog a rendszer, ha eljön ennek az ideje, így biztosan nem feledkezik meg a dologról a felhasználó. Az appon keresztül megadható minden szükséges információ, így például a poggyászok száma is, és ha ez megvan, akkor a program létrehozza a digitális beszállókártyát. Ez a funkció kezdetben a United Airlines belföldi (Egyesült Államok) járatain fog működni, de később próbálja majd kiterjeszteni a Google.

Új tolmács funkcióval is számolni kell

Galéria megnyitása

Az Assistant a Google Home készülékeken kap egy tolmács módot, ami arra hivatott, hogy megkönnyítse a kommunikációt például egy hotelben vagy egy vendéglátóban. Itt az a lényeg, hogy a Smart Display és az intelligens hangszórók képesek lesznek valós időben fordítani a különböző nyelven beszélő emberek szavait. A kijelzővel is rendelkező masina esetében még a szöveges átirat is olvasható lesz, így az esetleg fordítási problémákon könnyebben át tudnak siklani a felhasználók, ha többször átfutják a szöveget. A CES ideje alatt néhány nagy szállodaláncnál már élesben is ki lehet próbálni a tolmács módját a Google Home kiegészítőknek, ilyenformán nyugodtan leadhatja mindenki az anyanyelvén a rendeléseket, hiszen a rendszer mindent le fog fordítani angolra.

A lezárt kijelző sem akadály már

A Google már arra is lehetőséget fog biztosítani, hogy a mobilokon lezárt kijelző mellett is segítségül lehessen hívni az Assistantot. A szolgáltatás beállításaiban külön be kell majd ezt a funkciót kapcsolni, és ha ez megvan, akkor onnantól bármikor lehet gyors parancsokat osztani a digitális segítőnek. Olyan dolgot is lehet kérni, amihez a kijelző szükséges, persze ilyenkor természetesen fel kell oldani az okostelefont. A lezárt kijelzős használati opció egyelőre csak a Pixel felhasználók számára lesz elérhető, de ha minden jól megy, akkor hamarosan minden támogatott androidos eszköz meg fogja kapni ezt a kényelmi lehetőséget.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap