Glükózszintmérő kontaktlencsét fejleszt a Google

A miniatűr chippel ellátott lencse révén akár másodpercenként mérhető lehet a könnyek cukorszintje, így a diabéteszben szenvedők időben értesülhetnek arról, ha beavatkozásra van szükség.

Glükózszintmérő kontaktlencsét fejleszt a Google

A Google X kutatólaborjának legújabb projektje nem tabletekről vagy okostelefonokról szól, hanem egy egészen újfajta vércukorszintmérő eszközről: a cég hivatalos blogján tett bejelentés értelmében a szakértők egy olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely képes nyomon követni viselője glükózszintjét, és jelezni, ha probléma van. A lencse belsejében egy miniatűr, vezeték nélküli chip kap helyet, illetve egy olyan glükózszenzor, amely a páciens könnyeit elemezve monitorozza a cukor szervezetbeli szintjét.

A fejlesztők elmondása szerint egy ilyen szenzor révén elkerülhető lehet a napi többszöri vérből való glükózszint-méréssel járó macera, a fájdalomról nem is beszélve. A szenzor ráadásul sokkal precízebb mérést tesz lehetővé, hiszen akár másodpercenkénti gyakorisággal is képes elemezni a könnyek cukortartalmát. A tervek szerint egy aprócska LED-et is elhelyeznének a lencsében, amely akkor kezdene villogni, ha a vércukorszint az előre beállított határérték felé közelít, idejében előre jelezve, hogy beavatkozásra van szükség. Egy másik elképzelés szerint a lencsébe rejtett chip egy külső eszköznek üzenne, és ezen történne a riasztás, ha aggasztó a helyzet.

A cukorbetegség minden 19. embertársunkat érintő probléma, és az orvosi tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek többsége különböző okok miatt jóval ritkábban méri vércukorszintjét, mint az ajánlatos lenne. Ez azért aggasztó, mert a glükóz mennyisége a vérben a legkülönbözőbb hatásokra jelentősen megváltozhat, így ha a veszélyes szint megközelítését idejében jelezni lehetne valamilyen módon, azzal rengeteg probléma megspórolható lenne.

Az alapötlet nem nevezhető teljesen újnak, hiszen a projekt szellemi atyja, Babak Parviz már 2009-ben előállt a különféle testfunkciók monitorozására képes kontaktlencsék ideájával. A Microsoft és a Washington Egyetem bele is vágott egy hasonló projektbe 2011-ben, Parviz és kollégája, Brian Otiz ez utóbbi vállalkozásban is részt vett. A Google berkein belül azonban teljesen új területnek számít a kontaktlencse fejlesztése, a tervezet azonban a cég illetékesei szerint ennek ellenére a legjobb úton halad a megvalósulás felé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward