GeForce RTX 3090 VRAM-jára telepítették a Crysis 3-at, és egész jól fut rajta

A videokártya fedélzeti memóriáját felhasználva gyakorlatilag egy 15 GB-os RAMDISK-et hoztak létre, így a játék futtatásához 9 GB-nyi VRAM maradt.

GeForce RTX 3090 VRAM-jára telepítették a Crysis 3-at, és egész jól fut rajta

A GeForce RTX 3090 a maga 24 GB-nyi videó memóriájával nem éppen egy kispályás videokártya, valamint a GPU teljesítménye is tekintélyt parancsoló, igaz, ennek meg is kérik az árát, ugyanis a termék listaára 1499 dollár, de az AIB partnerek által készített videokártyák, amelyek egyedi hűtéssel és/vagy megemelt órajelekkel érkeznek, ennél is többe kerülnek.

A 24 GB-nyi VRAM láttán sokan elgondolkodhatnak rajta, mi mindenre lehetne használni ezt a memória-mennyiséget, hiszen a jelenlegi játékok ennyi VRAM-ot azért többnyire még nem igényelnek. Az már igazából eléggé szokványos dolog, hogy a rendszermemóriából RAMDISK-et gyártunk, amit gyors adattárként többféle feladatra is lehet használni, ám ilyesmire van mód a VRAM esetében is, hiszen évekkel ezelőtt készült egy alkalmazás, ami a VRAM-ot „alakítja át” RAMDISK alapú tárhellyé. Mivel az eddigi videokártyákon jellemzően nem igazán volt annyi VRAM, hogy ilyesmivel érdemes legyen foglalkozni, az alkalmazás nem is kapott túl nagy hírverést, hiszen túl sok haszna igazából nem volt. És igazából ma sem a hasznossága miatt került be a hírekbe, hanem azért, mert egy lelkes gamer hölgy úgy gondolta, kipróbálja, hogyan fut a Crysis, ha SSD helyett a GPU VRAM-jára telepíti azt.

Strife212 – mert ez gamerünk beceneve – a VRAM Drive nevű szoftver segítségével 15 GB-os virtuális lemezt hozott létre a GeForce RTX 3090-es videokártya VRAM-ján, amelyre telepítette a Crysis 3-at, így összesen 9 GB-nyi VRAM maradt a játék számára, ami manapság még mindig nem nevezhető kevésnek.

A VRAM alapjában véve gyorsabb, mint a leggyorsabb PCIe NVMe SSD, ám mivel a VRAM-on futó játéknak a processzorral és a rendszermemóriával is kell kommunikálnia, ez elég nagy terhet ró a rendszerre, plusz ezzel egy időben a GPU is használja a VRAM fennmaradó részét, így elég komoly terhelés mutatkozhat a GPU memória-adatsínjén és a PCI Express csatolón is. Ennek ellenére tökéletesen játszható teljesítményt produkált a rendszer 4K felbontás és Very High preset alkalmazása mellett, miközben a 24 GB-nyi VRAM-ból csak 20 GB volt használatban, vagyis maradt még némi tartalék.

Galéria megnyitása

A screenshot szerint a játék az említett beállítások mellett 75 FPS körüli sebességgel futott, ám ebből az átlag-teljesítmény még nem derül ki. A dolog persze mindenképpen szórakoztató és egyben érdekes is, így ha másért nem is, ezért már érdemes volt elvégezni a kísérletet.

Most, hogy ezt a lehetőséget felkapja a média, nincs kizárva, hogy nagy és neves YouTuberek is ráröppennek a témára az elkövetkező napok folyamán. A felhasználói kívánságok között szerepel, hogy nagyobb terjedelmű játékokat is próbáljanak ki, hogyan futnak VRAM-ból, ehhez pedig NVLink kapcsolaton keresztül összekötött GeForce RTX 3090-es videokártyák alkalmazását kérik a különböző videósoktól.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap