Fontos biztonsági minősítést kapott a Snapdragon 855

A Qualcomm csúcskategóriás lapkája mindenféle extra komponens bevetése nélkül szállítja az EAL4+ minősítést.

Fontos biztonsági minősítést kapott a Snapdragon 855

A biztonság napjainkban kiemelkedően nagy hangsúlyt kap, és az okostelefonok esetében különösen fontos az, hogy megfelelő szintű legyen a kritikus adatok védelme. A vezető chipdizájner szerepét betöltő Qualcomm is tisztában van ezzel, éppen ezért már azt is elérte, hogy a rendszerchipje megszerezze az EAL4+ elismerést.

A Snapdragon 845 volt az első olyan megoldás a Qualcomm kínálatában, ami már gyárilag rendelkezett egy dedikált biztonsági egységgel (Secure Processing Unit – SPU), és ennek a tovább fejlesztett társa került bele a Snapdragon 855-be, ami még magasabb szintű védelem nyújtására képes. Ennek köszönhető az, hogy az aktuális csúcslapja már képes volt megszerezni az EAL4+ minősítést. Érdekesség, hogy meglehetősen hosszú ideig tartott a procedúra, hiszen már február végén tudni lehetett, hogy a Qualcomm elküldte a megmérettetésre a terméket. A Snapdragon 855 már enélkül is óriási népszerűségnek örvendett, az EAL4+ minősítés megszerzése pedig újabb lökést adhat a számára.

Galéria megnyitása

Azok az okostelefonok, amik erre a mobilplatformra épülnek, kiemelkedően jó adatbiztonsággal szolgálnak majd, így az érzékeny információk megbízható tárolása rutinfeladattá válhat. Az SPU (Secure Processing Unit) révén kiemelkedően biztonságban lehet majd tudni a személyes információkat, a biometrikus azonosításhoz szükséges mintákat, a mobilfizetéssel kapcsolatos legfontosabb adatokat, valamint akár a kriptopénzekhez, tárcákhoz kötődő információkat is. Ennek tudatában a fejlesztők nyugodtabban készíthetnek olyan alkalmazásokat Androidra, amik kiemelkedő biztonságot igényelnek.

Az EAL4+ (Evaluation Assurance Level) az egyik legmagasabb biztonsági szint, amit egy kereskedelmi forgalomba szánt tömegtermék megkaphat. Itt már olyan szintű védelemről beszélhetünk, aminél jobb szinte példátlan az okostelefonok körében. A Qualcomm azt hangsúlyozta, hogy a rendszerchipjével minden szimpla okostelefonnál olyan biztonság garantálható, ami az intelligens kártyáknál számít megszokottnak. Eddig, ha egy gyártó ilyen biztonságot szeretett volna nyújtani, akkor egy külső chipet kellett bevetésre küldenie, ami megnehezíti valamelyest a tervezést, és emeli az előállítási költséget is, de akár még a fogyasztásra is negatív hatása lehet. A Google például a Pixel 3 esetében a Titan M biztonsági chipet használja a Snapdragon 845 mellett, de talán a Pixel 4-nél, ahol már valószínűleg a Snapdragon 855 fog előkerülni, nem is lesz szükséges a Titan M-re – ami egyébként a cég saját fejlesztése.

A Qualcomm biztonságos feldolgozó egysége megfelel majd a Google által létrehozott StrongBox Keymasternek is, ami a kriptográfiai kulcsok létrehozására és az eszközön való tárolására szolgál. Az EAL4+ minősítés megszerzése egy fontos mérföldkő a biztonságosabb eszközökhöz, de valószínűleg nem mostanában fog ez általánosan elterjedni, egy ideig még a felsőkategóriás eszközök kiváltsága maradhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap