Shop menü

FOLYÉKONY NITROGÉNNEL HŰTÖTT PIRAMIS PC-T VILLANTOTT A G.SKILL – A CPU 7 GHZ-EN, A RAM 10 GHZ-EN KETYEGETT

A G.Skill standján nemcsak memóriamodulok kaptak helyet, hanem számos különleges termék is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Folyékony nitrogénnel hűtött piramis PC-t villantott a G.Skill – A CPU 7 GHz-en, a RAM 10 GHz-en ketyegett

A kiváló minőségű memóriamoduljairól ismert G.Skill természetesen több új memóriamodult is villantott a Computex 2023 területén található standján, ám mellettük számos egyéb érdekesség is helyet kapott, ahogy az a lenti kis összesítésből is kiderül.

Mint ismeretes, a G.Skill memóriamoduljait előszeretettel használják az extrém tuningos közösség résztvevői, számos világrekordot sikerült már beállítani a különböző termékekkel, igaz, ehhez többnyire extrém hűtésre, azaz folyékony nitrogénre is szükség volt. A vállalat a stand összeállításakor természetesen az extrém tuningosokra is gondolt, így az ASUS és az Elmor Labs csapatával együttműködve egy rendhagyó kis extrém tunigos asztali PC-t varázsoltak a standra, ami igen impresszív paraméterekkel rendelkezik.

Az ASUS RoG Maximus Z790 Apex alaplap köré épített piramis PC fedélzetén egy Core i9-13900K típusú processzor, valamint egy Trident Z5 RGB DDR5-8000 MHz-es memóriamodul kapott helyet, utóbbi két komponens extrém hűtést kapott. A folyékony nitrogén jóvoltából a Core i9-13900K esetében 7 GHz-es magórajel volt érvényben, míg a DDR5-8000 MHz-es memória kereken 10 GHz-es effektív órajelen várta a feladatokat. A memória-órajel eléggé figyelemreméltó, viszont a világrekord közelébe sem ér, az ugyanis jelenleg éppen 11201 MHz. Az, hogy a tuningolt és extrém hűtéssel felvértezett hardver egy ilyen kis kompakt PC formájában állt rendelkezésre, komoly fegyvertény és egyben szép látvány is, ahogy a nitrogén párolog a piramis csúcsán keresztül.

A memóriamodulok részlegénél megjelentek a Trident Z5 Royal Elite sorozatú memóriamodulok, amelyek dizájn terén DDR4-es társaikra hasonlítanak – feltűnő jelenségnek mondhatóak. A kristály- és piramis-mintás felület kétségtelenül sokak figyelmét keltheti fel, sokak számára lehet tetszetős a dizájn, ám lesznek olyanok is, akik az efféle kinézetet már túlzásnak találják.

A G.Skill munkatársai sajnos nem árulták el, milyen verziókban érkeznek majd az új memóriamodulok, már ami a specifikációkat illeti, azt viszont nem rejtették véka alá, hogy a rajtra még a harmadik negyedév folyamán sor kerülhet.

DDR5 fronton a meglévő kínálat színesebb verziói is bemutatkoztak, így például a Trident Z5 RGB hamarosan arany vagy ezüst kivitelben is elérhető lesz, nem csak matt fekete, illetve metálezüst dizájnnal, mint manapság. Mindkét új dizájn csillogó, tükröződő felülettel rendelkezik, ami különlegessé teszi a modulokat. A vállalat az AMD rajongókra is gondolt, őket egy fehérben pompázó Trident Z5 Neo RGB modulsorozattal veszik célba.

Természetesen a csúcskategóriás memóriamodulokból sem volt hiány. Felbukkant például egy DDR5-8800 MHz-es és egy DDR5 8000 MHz-es memóriacsomag, amelyek két darab 24 GB-os modulból álltak, és mindössze CL40-es időzítéssel rendelkeztek.

A G.Skill a memóriapiac mellett egyéb szegmensek felé is kacsintgatni kezdett az elmúlt évek folyamán. Az aktuális Computex rendezvényre például egy MD1 névre keresztelt számítógépházat hoztak, ami egy jó helykínálattal rendelkező, közepes torony formátum köré épülő megoldásnak tűnik.

Az akár 400 milliméter hosszú bővítőkártyát is elnyelő termék belsejében 170 milliméter magas processzorhűtő számára is van hely, de aki a folyadékhűtő rendszerek szegmenséből szeretne válogatni, két darab 360 milliméteres hőleadó radiátort is elszállásolhat a házon belül. Alaplapok terén a Mini-ITX-től egészen az E-ATX-ig fogadja a deszkákat a termék, és a szokásos szerelőablak, valamint a kábelmenedzsmentet segítő kivágások sem hiányoznak a sorból, utóbbiak ráadásul gumibetétet is kaptak. A nagy szellőzőfelülettel ellátott előlappal rendelkező termék az optimalizációk hatására jól szellőzik, a hardver megtekintésére pedig edzett üveg oldallap ad lehetőséget.

A vállalat a kompakt folyadékhűtő rendszerek szegmensébe is hozott újdonságokat. A 360 milliméteres hőleadő radiátorral ellátott szett ugyanolyan különleges dizájnnal rendelkezik, mint a fentebb említett Trident Z5 Royal Elite memóriamodulok, és az RGB LED világítás sem hiányzik róla. Egyelőre úgy tűnik, az új kompakt folyadékhűtő szettek még nem kapták meg végleges neveiket, de az egyiken egy matricán a G.Skill Royal Wind név szerepel. Az egyelőre nem világos, hogy ez a név a ventilátorra vagy a teljes szettre vonatkozik-e, de majd erre is fény derülhet, legkésőbb az év harmadik negyedévében. Az új folyadékhűtő szettek fehérben és feketében egyaránt elérhetőek lesznek.

A standon felbukkant egy rendhagyó termék is, ami nem más, mint egy hét hüvelykes képátlójú érintőkijelző, a WigiDash. Az USB-C portot használó kijelző segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a rendszer legfőbb üzemi paramétereit, maga a felhasználói felület pedig rendelkezik némi androidos beütéssel is, ami még érdekesebbé teszi. A vállalat szoftverfejlesztő részlege többféle widgetet is fejlesztett a termékhez, amelyek számos alkalmazást támogatnak, amelyek között egyebek mellett a HWinfo, az AIDA64, a Spotify, illetve a Twitch is szerepel. Az új kijelző várható megjelenésével és árával kapcsolatban egyelőre nincs hír.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére