Felvásárolná az Alphabet a Fitbitet?

Egy jelentés szerint akvizícióval léphet be a viselhető kiegészítők piacára a Google.

Felvásárolná az Alphabet a Fitbitet?

Friss iparági beszámoló szerint a Google felett álló Alphabet ajánlatot tett a Fitbit számára felvásárlási céllal. A fitneszeszközökkel foglalkozó amerikai vállalat az utóbbi években egészen nehéz helyzetbe került, így a pénzügyi szempontból valószínűleg jól járhatna az üzlettel.

A Fitbit egykor piacvezető szerepet töltött be a maga szegmensében, több eszközt tudott értékesíteni minden riválisánál, és már akkor milliós példányszámra rúgott a forgalma, amikor az Apple Watch még sehol nem volt. De sokat változott a világ, valamint a felhasználói igények, és csak részben tudta tartani a lépést a riválisaival a megváltozott széljárás mellett, ennek eredményeként legutóbb már csak a negyedik helyen jegyezte az IDC.

Galéria megnyitása

A Google a viselhető kiegészítők szegmenségben egyelőre nem igazán tudott előre törni a fejlesztéseivel, a Wear OS operációs rendszer piaci részesedése alacsony, annak ellenére, hogy már 100-nál is több dizájn született ennek a használatával. A Fossil csoport viszonylag sok ilyen eszközt értékesít világszerte, de a toplistákra nem tud felkerülni.

És talán más lenne a helyzet, ha az Alphabet rendelkezne saját hardveres részleggel a viselhető kiegészítők terén is, ennek eredményeként pedig új szoftveres fejlesztések is létrejöhetnének. Egyébként is egészen sok termékkategóriában van már ott a Google valamilyen készülékkel, de viselhető megoldást eddig nem húzott elő a kalapból, pedig már hosszú ideje lehet olyan pletykákat hallani, hogy lesz okosórája a cégnek.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy milyen összegről lehet szó, mekkora ajánlatot tehetett az Alphabet a Fitbitért. Viszont már a puszta hírre reagálva azonnal 25-30 százalékkal emelkedett a részvények árfolyama, mivel egy tőzsdén jegyzett vállalatról van szó. Így most 1,46 milliárd dollár a becsült piaci kapitalizációja a cégnek, ami azzal együtt sem csillagászati, hogy jelen helyzetben egyáltalán nem reális. Persze így sem okozna fejtörést az összeg kifizetése a Google számára. Érdekesség, hogy még az Alphabet papírjainak az értéke is kisebb erősödésnek indult a hír hallatán.

A Fitbit elképesztően sok tudást és tapasztalatot halmozott már fel az elmúlt évek alatt, aminek a Google valószínűleg jó hasznát venné, de egyébként olyan készüléket például még sosem csinált, mely a keresőóriás szoftveres környezetét alkalmazta volna. Éppen ezért egy kicsit váratlan lenne a lépés, hogy éppen a Fitbitre esik a választása a cégnek.

A viselhető kiegészítők piacán egyébként az Apple és a Xiaomi dominál, őket követi a Huawei és a Fitbit, a sort pedig legutóbb a Samsung zárt az első ötös listáján az IDC adatai szerint. Azt nehéz megmondani egyelőre, hogy miként alakulhat a Fitbit sorsa egy esetleges akvizíciót követően, de meglehetősen izgalmas dolgok alakulhatnának ki ebből. Egyelőre mindkét fél megtagadta a jelentés kommentálását, ami nem meglepő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap