Felülmúlta a várakozásokat az Alphabet, de így sem örülhet

A Google felett álló holding most először nem tudott növekedést produkálni éves szinten.

Felülmúlta a várakozásokat az Alphabet, de így sem örülhet

Az Alphabet számára az elmúlt negyedév nem hozott olyan eredményt, mint az előzőek, ugyanakkor ez nem ért senkit sem meglepetésként. Az elemzők még a mostaninál is nagyobb visszaesésre számítottak a koronavírus-járványra visszavezethetően.

38,3 milliárd dolláros bevétellel zárta az idei második naptári negyedévet az Alphabet, ami egyebek mellett a Google-t is magában foglalja. Az Alphabet nagyjából 5 évvel ezelőtt létre létrehozva a Google keze nyomán, és azóta hibátlanul teljesített, ami azt jelenti, hogy minden negyedévben felül tudta múlni az egy évvel korábbi eredményét, ezúttal azonban ez nem sikerült. Egyébként csak 640 millió dollárral lett gyengébb a vállalat pénzügyi eredménye, mint 2019 azonos időszakában. És még így is sokkal jobban szerepelt, mint amire számítani lehetett, mert csak 37,37 milliárdos bevételt jeleztek előre a szakemberek.

Persze lényegesebb az, hogy a nettó nyereség miként alakult, de ebből a szempontból csak még rosszabb a helyzet. Az Alphabet tavaly ilyenkor még 9,9 milliárd dolláros profitról számolhatott be, most viszont „csak” 6,96 milliárd dollárral gazdagodott. Összevetésképpen, még az előző, egyébként általában gyengébb második negyedévben is 6,84 milliárd dollár volt a profitja a holdingnak.

Természetesen a bevétel jelentős részét továbbra is a Google és a hozzá kapcsolódó keresések biztosítják. Erről a területről 21,3 milliárd dollárt bevétel folyt be a vállalat kasszájába, és egyébként lényegében itt keletkezett az a kiesés, ami miatt nem tudott növekedést produkálni. Tudniillik tavaly ilyenkor még 23,6 milliárd dollár származott a keresőből.

A YouTube már világos foltként emelhető ki a mostani pénzügyi negyedévben, hiszen 200 millió dollárt meghaladó mértékben nőtt a forgalma. Egy éve a videomegosztó platform 3,6 milliárd dollárral járult hozzá az Alphabet teljes bevételéhez, most viszont már 3,81 milliárd dolláros eredményt tudott elérni.

Galéria megnyitása

A Google felhős szolgáltatása pedig még ennél is sokkal jobban teljesített, hiszen majdnem a 1,5-szeresére emelkedett a bevétele. A korábbi 2,1 milliárd dollárt követően idén már 3,01 milliárdos bevételt könyvelhetett el. Ehhez hozzájárult, hogy Google Cloud több új jelentős ügyfelet is behúzott a járvány alatt, felszállt a keresőóriás hajójára például a Deutsche Bank is. Az Alphabet vezére elmondta, hogy a világjárvány alatt sokan választották a cég felhős rendszerét, hogy tovább tudjanak dolgozni, hatékonyabban végezzék a távmunkát.

Galéria megnyitása

A Google Play Áruházra sem lehet panasz, ennek ugyanis még inkább segített a koronavírus-járvány. Meglehetősen szépen, 35 százalékkal emelkedtek a letöltési számok egy év leforgása alatt, és az általános applikációk, valamint a játékok iránti kereslet is kifejezetten nagy volt.

A Google keresésen és reklámon kívüli bevételei szépen emelkedtek. A Play Áruház, a hardverek eladása, és a YouTube nem reklámokhoz köthető bevétele elérte az 5,12 milliárd dollárt. Korábban az ilyen „apróságok” 4,08 milliárd dollárt hoztak összesen a holding számára.

Az Other Bets, ami az egyéb kisebb cégeket összegzi, mindössze 148 millió dolláros bevételt ért el, a korábbi 162 millió dollárt követően. De igazából ez az a terület, ami mindig masszívan veszteséges, mert jobbára kísérleti projektekről szól – ezúttal 1,12 milliárdos mínuszt kénytelen volt itt elszámolni az Alphabet. Ide tartozik az X Lab, és egyebek mellett az önvezető autózás technológiájának egyik „élmenője”, a Waymo.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk, hogy a vállalat helyzete a június végére már nagyjából rendeződött, szóval a harmadik negyedévet már a várakozások szerint felfelé ívelő bevétellel fogja zárni ismételten. És a hirdetések piaca is folyamatosan pörög fel, szóval minden visszaállni látszik a régi kerékvágásba. Annak ellenére, hogy egyébként azért a vírushelyzetnek még egyáltalán nincs vége.

A megszokottnál gyengébb negyedéves eredmény bejelentését követően a Google részvényeinek az ára közel 5 százalékkal esett vissza. De a vállalat becsült piaci értéke még így is 1,01 billió dollár maradt, szóval nem esett a mágikus határ alá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap