Shop menü

FELFÜGGESZTHETTE AZ APPLE AZ IOS, A MACOS ÉS MÁS RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉT

Némi csúszásra lehet számítani az iOS 18 és más operációs rendszerek esetén, mert az Apple túl sok hibát tapasztal a jelenlegi szoftververziókban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Felfüggeszthette az Apple az iOS, a macOS és más rendszerek fejlesztését

Friss értesülések szerint az Apple egy belső vizsgálatot követően arra jutott, hogy át kell alakítania a szoftverfejlesztési feladatokat. Nem ez az első eset, hogy hasonló döntésre kényszerül a vállalat, mert túl sok a panasz a stabilitásra a különböző platformok esetén. A cél pedig most az lehet, hogy megelőzzék a nagyobb gondokat.

Az nem titok, hogy az Apple egy-egy főverziós frissítés bevezetését követően elkezd átállni a következő generáció fejlesztésére, fokozatosan egyre nagyobb erőforrást fordítva arra. Nincs ez másként most sem, és a színfalak mögött már az iOS 18, a macOS 15, a watchOS 11, valamint a tvOS 18 is formálódni kezdett. De belső források arról számoltak be, hogy az Apple felfüggesztette a folyamatot, és több platform esetén is azt az utasítást adta a szoftverfejlesztő csapatoknak, hogy a jelenlegi rendszerekkel foglalkozzanak még egy ideig.

A mostani operációs rendszerekben a jelek szerint túl sok az ismert, valamint egyelőre fel nem fedezett hiba, emiatt több erőforrást kell erre fordítania a vállalatnak, mint ahogy azt eredetileg tervezte. Az Apple részéről ez egy megelőző intézkedés lehet. Korábban ugyanis megesett, hogy egy teljes operációs rendszer frissítésnél a stabilitás növelését kellett az előtérbe helyeznie, hogy rendbe tegye az eszközöket, és emiatt újításokat kellett eltolnia.

Galéria megnyitása

Azzal, hogy most rendbe teszi az aktuális rendszereket, valószínűleg már egy megbízhatóbb alappal lesz képes tovább dolgozni. Ez a döntés a Bloomberg elemzője, Mark Gurman szerint némi csúszást eredményez majd a fejlesztésekben, de ez lényegében egy szükséges „rossz” döntés az iOS 18-ra, a macOS 15-re és más környezetekre nézve. Ha a hibákat nem javítja ki az Apple, akkor az később erőforrást emészthet fel, és akkor nem tud majd a cég a tervezett fejlesztésekre fókuszálni, így azonban elébe mehetnek a későbbi gondoknak.

Gurman úgy tudja, hogy a teljesítményoptimalizálások is terítéken vannak a jelenlegi operációs rendszereknél a megbízhatóság és a stabilitás rendezése mellett. Szóval a felhasználók talán több szempontból is érzékelhetik az előrelépést.

Galéria megnyitása

Craig Federighi, az Apple alelnöke és egyben szoftverfejlesztésekért felelős vezetője már többször is határozott fellépéseket tett ezen a fronton, így nem lenne meglepő, ha valóban leállította volna az újdonságok korai fejlesztését, hogy a lehető legtöbb munkaerőt fókuszálja a mostani rendszerek helyreigazítására. Állítólag a közvetlenül Federighinek jelentő csapat állapította meg belső tesztek során, hogy túlságosan sok hiba lappang jelenleg az operációs rendszerekben. Így indulhatott el az a folyamat, ami később némi csúszást eredményezhet.

Persze az iOS 18 bevezetése és a több rendszer frissítése még nagyon messze van, majdnem egy éve van a cégnek arra, hogy behozzák a most keletkező elmaradást. Az is lehet, hogy lesznek majd olyan fejlesztések, amiket eltolnak, hogy az üzemtervet végül tudják tartani. Korábban erre is többször láttunk már példát. Az iOS 17 következő frissítéseiben több olyan változás is lehet, ami hibákat számol fel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére