Felbukkant egy Renoir alapú asztali AMD APU

A titokzatos APU egység 35 W-os TDP kerettel rendelkezik, azaz vagy Athlon sorozatú megoldásról van szó, vagy RYZEN GE típusú modellről.

Felbukkant egy Renoir alapú asztali AMD APU

Az AMD termékpalettáján már számos ZEN 2 alapú megoldás sorakozik, gondoljunk csak az asztali processzorokra, vagy éppen a szerverprocesszorokra, de néhány hónappal ezelőtt a ZEN 2 mobil központi egységek is megjelentek, így lassan teljessé válik a felhozatal. Most már csak a ZEN 2 alapú APU egységekre vár a piac, amelyek ismét Socket AM4-es processzorfoglalatba illeszkedhetnek és remélhetőleg kompatibilisek lesznek a 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal is, amennyiben a termékekhez megérkeznek a szükséges BIOS frissítések.

A jelek szerint már nem kell túl sokat várni az új APU egységekre, ugyanis @_rogame rábukkant egy Renoir lapka köré épülő asztali APU-ra, ami a jelek szerint vagy az Athlon sorozatot erősíti, vagy pedig a RYZEN 3 GE, illetve a RYZEN 5 GE sorozatba tartozik, ugyanis TDP kerete mindössze 35 W, azaz energiatakarékos modellről van szó. Utóbbi miatt az órajelek is alacsonyabbak, mint amit egy 65 W-os APU esetében tapasztalhatunk.

A szóban forgó APU típusjelzéséről nem érkezett információ, mindössze annyi derült ki, hogy processzormagjai 3 GHz-es magórajelen ketyegnek, az iGPU esetében pedig 1200 MHz-es órajelet alkalmaztak, ami a mobil változatoknál bevetett 1600 MHz körüli értékhez képest jelentősen alacsonyabb. A magok és szálak számáról nincs hír, CPU teljesítmény terén azonban a RYZEN 5 4600U és a RYZEN 7 4700U közé várható a termék, legalábbis @_rogame ezt tippeli. Az iGPU várhatóan lassabb lesz, mint egy 6 CU tömbbel ellátott Renoir példány.

A rejtélyes APU egységet egy „Arctic” kódnévre keresztelt alaplapban tesztelték, ami egy új, kiadás előtt álló lapkakészletet takarhat – ez jó eséllyel a B550 lesz. A RYZEN 4000-es sorozatú APU egység mellé egyébként DDR4-3200 MHz-es memóriát társítottak. Az új APU @_rogame szerint a RYZEN 3 4200GE vagy a RYZEN 3 4100GE típusjelzést viselheti majd, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy az újdonság mikor jelenik meg. Reméljük, az elkövetkező hetek folyamán tisztulni fog a kép a RYZEN 4000-es sorozatú asztali APU egységekkel kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap